Hogyan lehet megpuhítani a marhahúst, ergo omlóssá, lággyá főzni vagy sütőben elkészíteni?
Kérdés, hogy milyen marhahúst akarsz elkészíteni és milyen ételt akarsz belöle.
Semmiféle szóda nem kell a marhahúshoz, egyszerüen csak idöt kell adni neki, mire megpuhul (mármint feltételzve, hogy fött/párolt ételröl van szó), a kilónként egy óra a minimum, de lehet ennek két-háromszorosa is, mire kellöen omlós lesz.
Marhaszegyet szoktam sütni.. Marhaszegy sütése.
Csontos és olyan marhaszegy darab, legyen, amiben jól láthatóan vannak zsírrétegek. Azért kell a zsírréteg, mert alacsony hőfokon kell sütni. Megakadályozza a hús kiszáradását. Pácolni bármivel lehet, amit szeretek. Én marha szójaszósz koncentrátumba pácoltam. ( Keleti fűszereket árusító boltban lehet kapni ez koreai pác). A pácot jól beledörzsöltem a húsba. Hagyhatod egy két napig a pácban, de rögtön használhatod, sütheted a húst. Pácolás után vaj és olíva olaj keverékén kérget sütöttem minden oldalára. Majd lefedve tettem a 100C-os sütőbe. KB 2,5 óra múlva megnéztem addigra a kisülő zsír és páclé lett a tepsibe a hús alatt ezt leöntöttem róla. A koncentrátumból 1evőkanálnyit elkeverek a páclébe és lekenem a húst vele. Visszateszem a sütőbe 1óramúlva megnézem. Amikor a hús belső hőmérséklet elérte a 70C belűről átsült. (illetve párolodott és szaftos maradt.) Egy egyszerű húshőmérővel tudod megnézni.) Leveszem a fóliát és 150C-on KB 1,5 óráig sütőm omlós és puha lesz. Menet közben még 2szer lekenem a páccal. A sütőből kivéve egy előmelegített tálra tettem letakarva piheni. Fontos, hogy pihennie kell a húsnak, ha nem hagysz időt neki, akkor rágós lesz. A pihentetési idő 1kg 5perc számolunk. Előfordulhat, hogy 4-7óra hossza alatt sül csak így meg a hús, de megéri ennyi időt szánni rá az íz és az omlósága kárpótol a sok időért.
Alapvetően nem egy leteljelt, öreg, ipari marha húsát kell sütni, hanem szabadtartású állatét. Jó alapanyag nélkül nem lehet rendes ételt készíteni.
Másfelől a lassú sütés a titka.
Köszönöm a válaszokat! Lassú tűzön is tudni kell sütni, mert én pl egy tuti recept szerint készítettem (G. Ramsay) mégis száraz és rágós maradt.
Utolsó kommentelő: főzni sem lehet akárhogy, mert gyakran úgyis rágós lesz. Amúgy főzve is imádom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!