Miért maradt folyós a fagyim?
Vettem az Aldiban egy fagylalt készítő gépet.
A leírás szerint 8 órára kell betenni a fagyasztóba.
Én 24 órára raktam be a gyors fagyasztóba.
fél kiló kimagozott cseresznyét lecukroztam, leturmixoltam hűtőből kivett 2 dl joghurttal.
Fél liter 30%-os habtejszínt felvertem géppel. Fejemre nem borítottam volna, de közel állt ahhoz az állapothoz, amikor ez már nem kockázatos.
Az egészet összekevertem. Nem tette be a hűtőbe, de elég hűvösnek éreztem.
Betöltve a gépbe két óra után is még csak hideg, folyós.
Egyes receptekben van zselatin is, de az enyém alapreceptként szerepel sok helyen.
Több, mint 1kg laza állapotú massza nem fog 2 óra altt átfagyni (eléggé áthűlni).
Mint ahogy a csontra fagyott mélyhűtött áru sem enged fel ennyi idő alatt, nem?
"Nem tette be a hűtőbe, de elég hűvösnek éreztem."
Máskor tartsd be a gép használati utasítását. Nem véletlenül írják, hogy hűtőben hűtsd ki 4 fokosra. Te még a 20 fokos Balatont is hűvösnek érzed, mikor belecsobbansz, és a 26 fokosban érzed jól magad.
Ha nem okoskodsz bele az előírásba, vagy a fagyi receptbe, 30-40 perc alatt krémállagú fagylaltot kapsz.
Ha túlcukrozod, vagy túl alkoholozod (pl 2 cent rum helyett egy feles) akkor még érhetnek további csalódások is.
Az sem mindegy hogy milyen sorrendben kevered össze az alapanyagokat. Ha a joghurtot nem turmixolod össze a cseresznyével, hanem csak könnedén beleforgatod a felvert tejszínt egészen más állagot kapsz,
Ezt az alapot ALAPOSAN BEHŰTVE beleteszed a fagylaltgépbe. Amikor látod hogy sűrűsödik, lassan hozzáadod a szintén ALAPOSAN LEHŰTÖTT leturmixolt cseresznyét.
Ne keseredj el, ez a nyár a kisérletezésről fog szólni, jövőre majd jobban megy.
Nekem ez a recept vált be legjobban, eper helyett bármilyen pürésített gyümölccsel elkészíthető.
Mascarponés eperfagyi
Hozzávalók:
50dkg eper
20dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25dkg mascarpone
1 evőkanál citromlé
2 dl tejszín
Elkészítése:
1. Az epret alaposan megmossuk, botmixerrel, vagy turmixgéppel pürésítjük.
2. A tejszínből kemény habot verünk, majd hozzákeverjük a mascarponét.
3. A pürésített eperhez hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a citromlét. A keveréket egynegyed-háromnegyed arányban kettéválasztjuk.
4. Az eper háromnegyed részét a tejszínhabhoz adjuk. Fagylaltgépbe öntjük, jól kikeverjük benne, amíg már majdnem megfagy, de még keverhető. Aztán laza mozdulatokkal úgy, hogy ne keveredjen el teljesen, hanem a massza határozottan többszínű, csíkos maradjon, beleforgatjuk a fagyiba a félretett epervelőt.
5. Az így elkészült masszát mélyhűtőbe tesszük, és megfagyasztjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!