Salátához milyen öntetet használjak, ami nem hizlal?
Főételként gondolom a salátát. Jégsaláta, répa, csirke, feta sajt, paradicsom, uborka, pirítós kenyérkockák lennének benne, és eddig én mindig vettem kész salátaöntetet (Cézár, Ezersziget, Francia), de múltkor jöttem rá, hogy ezek ugyan finommá teszik, de hizlalóak.
Mit öntsek rá tehát a salátámra? Nem szeretnék magamnak öntetet kikeverni. Balzsamecet pl. finom a felsorolt alapanyagokat tartalmazó salira? Vagy mit ajánlotok még? Előre is nagyon szépen köszönöm!
22/L
Ízlések és pofonok különböznek, de én pl. imádom a balzsamecetet, és szerintem passzol hozzá. Szoktam olyan is enni, hogy mozzarella sajtot felkockázom, vagy már elve minit veszek, szelek mellé paradicsomot, beszórom mozzarella fűszerkeverékkel majd meglocsolom balzsamecettel.
Miért nem akarsz amúgy keverni, ha kérdezhetem? Nagyon finom és gyors recept: Alacsony zsírtartalmú natúr joghurtba reszelsz meghámozott uborkát, (vagy átnyomod fokhagymanyomón kockákra vágva) kis fokhagyma bele, só és ennyi. Minden salátához passzol, adalékanyagmentes, nem hizlal, és ízletes is.
Ketteske, ha még nem próbáltad ne ajánlgasd :-D
Ketchup és a BBQ nem igazán jó helyettesítő alternatíva salátaöntetnek. A szójaszósz még talán csak csak, de akkor már inkább a balzsamecet.
A balzsamecet valóban jó, de szerintem a legjobb nem hizlaló öntet a semmilyen öntet. :)
Nincs is jobb egy adag friss salátánál, csak úgy natúr, magában, hús mellé, köretnek. Ha étteremben eszek, akkor se szoktam hozzá kérni semmit.
Öszintét szólva semmilyen salátából nem eszik senki annyit, hogy az az egy-két kanál öntet igazán sokat jelentsen kalória szempontjából!
Számold ki egyszer, hogy egy nagy tálnyi saláta hány adagra elég és ehhez mennyi öntetet használsz fel. Rá fogsz jönni, hogy a zöldségek kb ugyanannyi kcal-t tartalmaznak, mint az öntet, ez utóbbiból ugyanis csak keveset szokás rátenni, ezért hiába sok a 100 g kalóriatartalma, ennek csak töredéke az, amit egyszerre felhasználsz.
Most megnéztem neked a különbözö öntetek egy-egy evökanálnyi kalória-értékét:
Cézár 31 kcal
Ezersziget 43 kcal
Francia 60 kcal
Viszont az olivaolajnál egy evökanál 106 kcal.
Szóval nem a kész öntetekben van a legtöbb kalória, emellett 100 g vegyes zöldség - ami salátának is megfelel - 100 g 95 kcal, egy adagba 250-300 g-ot szoktak számolni.
Ebböl is láthatod, hogy fölösleges az öntet kalóriatartalma miatt aggódni, az elenyészö az egyéb összetevökhöz képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!