Zölddió lekvár szilvalekvár állagúra?
Sosem készítettem még zölddió lekvárt, de anyai nagymamám mindig tett el, lekvárt és befőttet is.
Egészen biztosan nem volt benne alma. Csak a dió,
Fahéj és szegfűszeg, nameg rengeteg cukor. Arra is emlékszem, hogy több napig készült, többször felforralom, amíg a szirup egészen sűrű, mézszerű lett.
Elolvastam a receptet, és az azonnal feltünt, hogy nagyon sok a folyadék.
Kerestem a receptjeit között, de nem találtam meg, viszont itt egy dióbefőtt recept, aminek az elkészítése hasonló ahhoz, ahogy az emlékemben él.
Megvan a nagymamám receptje, de ez is befőtt
Zöld dió
Félig érett, zsenge diókat (legjobb június közepén) kötőtűvel sűrűn megszurkálunk, 8 napig vízben áztatjuk őket, a vizet ez idő alatt naponta váltogatjuk. 8 nap múlva a diókat habüstbe tesszük és gyönge sziruppal félpuhára főzzük. Ez azt jelenti, oly puhára, hogyha egy kötőtűvel beleszúrunk, az könnyen hatoljon bele.
Ekkor a szirupos diót porcelántálba öntjük és másnapig pihentetjük. Következő nap a szirupot leszűrjük róla, hozzáadunk egy darabka fahéjat és néhány szegfűszeget, majd a szirupot újból felfőzve a diókra öntjük; ezt az eljárást 6 napig megismételjük, majd üvegekbe téve szorosan lekötjük és 15 percig gőzben kipároljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!