Miért érdemes vagy miért kell leönteni a lencse és a bab áztatólevét? Nem lehet azzal a lével megfőzni a hüvelyeseket?
00:25-s Válaszoló!
Ez nagyon fontos dolog, mert hallottam már olyat is, hogy valaki csak fél órát áztatta a lencsét és úgy főzte meg. Akkor ez a fél óra nem is elegendő az áztatáshoz. Ahogyan Te írtad, legalább hat óra kell.
Remélem a hasznos anyagok nem áznak ki belőle.
Nekem hosszabb az áztatás, mert este áztatom be, és csak a délelőtt folyamán főzöm meg. 12-13 órát is ázik. Az lehet, hogy sok? Na mindegy, már így szoktam meg.
Szia!
Nos, a kedvedért, meg a magam memóriájának frissítésére felkutattam netet. És sikerrel jártam!
Szóval én ezzel akkor szembesültem először, amikor barna rizst próbáltam beépíteni az étrendembe. Sose sikerült, mindig kemény, vagy félig kemény volt. És egy fórumon azt beszélték, hogy miért szükséges a növények esetében az áztatás.
Most megtaláltam, fitinsavnak hívják, amit ki kéne oldani.
[link] (itt az összes tudni való róla)
Viszont pont a barna rizsnél találtam egy leírást, hogy az áztatás nem feltétlen segít ezen.
Én mindenesetre betartom a 6-órás szabályt.
Szia Noblesse Oblige!
Te aztán nagyon alaposan utána néztél a dolgoknak!
Gratulálok és köszönöm szépen neked ezt a sok hasznos infót!
Gondolom a többiek is hasznát veszik, ha visszalátogatnak ehhez a kérdéshez.
Én sem tudtam, hogy mi is az aminek ki kell áznia a hüvelyes növényekből.
A barna rizzsel megjártam egy párszor, nem is gondoltam, hogy áztatni kell azt is. Pedig egyértelmű lenne a dolog, a hántolatlan rizst is be kellene áztatni, mert nagyon kemény szemek maradnak akármeddig főzzük.
Minden jót kívánok!
Igen, én is köszönöm a linkeket, mindjárt nézem is (bár étrendemben a barnarizs és a száraz hüvelyes egészen minimális helyet foglal el, de a családban azért van, aki eszi). A rizst mi eleve áztatjuk, ha eszünkbe jut, így gyorsabban megfő a fehér is.
Trükkösek a növények, az olajos magvakat is szokták áztatni egyes körökben, bár hogy ez mennyire csökkenti a fitáttartalmat, az eléggé kérdéses.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!