Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Lecsó eltevés/tartósítás olajjal?

Lecsó eltevés/tartósítás olajjal?

Figyelt kérdés
Ismerőmtől hallottam, hogy ha az üvegbe öntöttem a lecsót, akkor öntsek rá fél centi olajat, ami hermetikusan lezárja, légmentesen tartósítja. Ez szerintem azért jó, mert nem kell telenyomatni azételt tartósítóval, hanem csak majd az olajat kell leönteni. Na szóval az lenne a kérdés, hogy szokta-e valaki igy eltenni a lecsót, esetleg segítene-e nekem és leírná a pontosabb munkafolyamatot. A válaszokat előre is köszönöm.

2017. aug. 20. 21:22
 1/6 anonim ***** válasza:
43%
Nem.
2017. aug. 20. 21:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
29%
Az olajban bármi megromlik kb. egy hét alatt, aminek víztartalma van. Tehát még a friss fűszerekből készített fűszerolajak is megromlanak,nemhogy a lecsó. Ez baromság.
2017. aug. 20. 21:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
45%
Olajban még nem próbáltam eltenni semmit, de a lecsót a hőkezelés is tartósítja, nem kell tartósító akkor sem, én kuktázok mindent, amit elteszek és semmit nem teszek bele pluszban, a befőttekbe vizet sem. Remekül működik.
2017. aug. 20. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
75%
Azért a dunsztolást ne hagyd ki! Az ötlet működhet, de szerintem inkább olvasztott zsírral csináld! Ugyanúgy működik, mint az olaj, viszont hűvös helyen tárolva megdermed a tetején, így felhasználáskor egyben leveheted az üveg tetejéről. Ilyen elrakási receptem van sóskára, ott működik.
2017. aug. 21. 08:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 nemcso ***** válasza:
81%
Igen, lehet vele eltenni úgy, hogy az üvegbe téve a lecsót a tetejére egy harmad ujjnyi vastagságban étolajat öntesz finoman.
2017. aug. 21. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Én a házi vegetámat tartósítottam régebben így. Összedaráltam a paprikát, patrezselyem-gyökeret, répát, zellerzöldet és petrezselyem-levelet, kilónként 25 deka sót tettem hozzá, majd makulátlan kis csavaros üvegekbe töltöttem. Az aljukat erőteljesen ütögetve a belső buborékokat megszüntettem. Ujjnyi olajat rétegezve fölé lezártam csavaros fedővel. Már maga a só is tartósította volna, de olaj nélkül a színe megváltozott. Nem romlott meg, csak nem tetszett, hogy az élénk színek barnulni kezdenek.


Mivel a tartósítószereket csípősnek érzem, én dunsztolással, újabban meg befőzőautomatában való hőkezeléssel rakok el mindent. 30 perc 90 fokon. Persze hibátlan csavaros üvegeket használok.


Mivel a lecsó megromlását okozó gombák és baktériumok többsége aerob (levegőt kedvelő) emiatt az olajjal való lefedés beválhat. Azért nem tutti a dolog, mert például a tejsavas erjedést okozó baktériumok (kovászos uborka) tudnak anaerob (levegőtlen) körülmények közt is működni!

De, ha frissen kiforrázott üvegbe teszed a tűzforró lecsót, és még forrón lezárod olajjal és kupakkal - akkor szerintem sikerülhet.

2017. szept. 4. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!