Lecsó eltevés/tartósítás olajjal?
Én a házi vegetámat tartósítottam régebben így. Összedaráltam a paprikát, patrezselyem-gyökeret, répát, zellerzöldet és petrezselyem-levelet, kilónként 25 deka sót tettem hozzá, majd makulátlan kis csavaros üvegekbe töltöttem. Az aljukat erőteljesen ütögetve a belső buborékokat megszüntettem. Ujjnyi olajat rétegezve fölé lezártam csavaros fedővel. Már maga a só is tartósította volna, de olaj nélkül a színe megváltozott. Nem romlott meg, csak nem tetszett, hogy az élénk színek barnulni kezdenek.
Mivel a tartósítószereket csípősnek érzem, én dunsztolással, újabban meg befőzőautomatában való hőkezeléssel rakok el mindent. 30 perc 90 fokon. Persze hibátlan csavaros üvegeket használok.
Mivel a lecsó megromlását okozó gombák és baktériumok többsége aerob (levegőt kedvelő) emiatt az olajjal való lefedés beválhat. Azért nem tutti a dolog, mert például a tejsavas erjedést okozó baktériumok (kovászos uborka) tudnak anaerob (levegőtlen) körülmények közt is működni!
De, ha frissen kiforrázott üvegbe teszed a tűzforró lecsót, és még forrón lezárod olajjal és kupakkal - akkor szerintem sikerülhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!