Hogy főzzem meg a tojást, hogy a pucoláskor ne jöjjön le a fele fehérje?
Nos, évekig próbálkoztam az általam fellelt trükkökkel, nem valami nagy sikerrel, de most már van némi fogalmam, mi merre.
Bár ez engem sosem érint, de a teljesen friss tojás, úgy tudom, reménytelen ebből a szempontból.
Az egészen kemény tojással könnyebb, a lágy közepű kemény, amit én szeretek, más lapra tartozik. De a kedvenc módszerem ott is sokat ér.
Megfőzés után azonnal egészen hideg vízbe teszem (ha idejében eszembe jut, főzés elején beteszek egy bögre vizet a mélyhűtőbe) s akkor általában jól pucolható.
A héj megtörése nekem nem vált be, értem az elméletet, de nem, a drasztikusabb töréseknél pedig inkább kettéesett a tojás.
Ha minden kötél szakad, marad a kanállal kiszedés, az is jobb, mint a rondán pucolás. De ez nem mindenkinek szimpatikus még végső esetben sem, van, akinek rosszul megy.
Az extra sokáig bográcsban főtt tojások álomszerűen pucolhatók (amit az egészen kemény tojástól igazából elvárok, de szokatlanul jó volt az eredmény, pár másodperc/tojás a hideg vizet is alkalmazva), de gumisak, legalábbis a mieink. Lehet, hogy túlfőztük vagy valami.
Sós vízben főzöm 10 percig, majd hidegvizet engedek rá, és, kell le is cserélem róla, míg teljesen ki nem hűlt.
Utána a pulton mozaikosra töröm, a tompa végénél felbontom és,- ha tudom- elkapom a hártyáját és lefejtem a tojáshéjat vele.Persze az igazság az, hogy így sem sikerül mindig, valószínűleg tojásfüggő is.Az is igaz, hogy a friss tojásról sokkal nehezebben jön le a héj.
Sajtos szerintem tutitipp nincs.
Jeges vízbe tedd, amint megfőtt. Pár perc múlva le fog jönni a héja.
Ugyanez működik a főtt krumplinál is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!