Tojás frissességét befolyásolja a mosás?
Amit #1 írt, plusz az, hogy a mikroorganizmusok szaporodását jelentős mértékben elősegíti, hogy bevizezed a tojás héját.
(Alaptalan babona egyébként az ilyen népi szokások között nincs, legfeljebb eltorzult az idők során, és nem abban a formában igaz, ahogy tartják. Ezek mind megfigyeléseken alapulnak, egyiket se csak úgy kitalálták.)
A védőréteg neve kutikula, a védelmi mechanizmusa pedig nem merül ki annyiban, hogy eltömíti a pólusokat, igen komoly csíraölő hatású.
És gyakorlati tapasztalatból is pontosan tudom, hogy rengeteget számít a mosás!
A mosatlan tojáshoz képest szinte "pillanatok alatt" megromlik egy alaposan lemosott tojás.
Való igaz, a kutikula egy viaszszerű bevonat, ami védi a tojást. A természet így alkotta meg, - nagyon bölcsen-hogy ne romoljon meg idő előtt, és védelmet nyújt a kotlás alatt is keletkező hőtől, ami persze már a fajfenntartási része a dolognak.
Természetesen felhasználáskor, feltörés előtt meg kell mosni.
Nálunk- uram bocsá ' a szarostojás az igazi, nem a hétpecsétes...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!