Hogy kell csinálni töpörtyüt zsirszalonnából?
szia! úgy, ahogy írták, csak még annyit hozzá, hogy szőrőkanálba /nagy tésztaszűrő/ kell szedni és még abban is merőkanállal kipréselni belőle a zsírt,mert akkor lesz csak ropogós a töpörtyű.
üdv.
Gyártóként heti 100 kilókat sütök, így készül:
A bőr nélküli szalonnát egyforma, mondjuk gyufásdoboz méretűre vagdaljuk. Nagyobb lehet, de vastagabb nem.
Egy katlanba 30 kg. kerül. A katlan aljára két kilónyi
zsír kerül,(nem ég le a szalonna, könnyebb kavarni is)
erre az összevágott szalonna, majd jókora félmarék nem jódozott konyhasó, valamint 3 dl tej.
Gázzal, vagy fával alágyújtva, alkalmas fakanállal folyamatosan keverjük, főleg az alját, amíg nem úszik a sülő zsírban. Ezután is gyakran megmozgatjuk.
A lényeg, hogy az anyag süljön, ne főljön, tehát ELEGENDŐ
de nem túlzott tűz kell alá. Valószínűleg itt hibáztál.
A sütési idő 90, +- 15 perc. Ekkor a tepertő pirosbarna színű, a zsírban felúszik, a kanállal átsímítva olyan hangot ad mint a dörzspapír. A kanálról csöpögő zsír kristálytiszta, nem opálos.
A tüzet elzárva, lyukacsos merőkanállal a tepertőt kiszedjük, a tepertős edény aljára egy lefordított levesestányér kerül, ez alá be tud folyni a még benne levő zsír.
A zsírt nem kell szűrni a kannába, a sűreje, ha van úgyis leül az aljára mire megdermed, és kenyéren igen finom.
Próbáltam részletes leírást adni, amúgy csak az első 4-5 mázsa tűnik bonyolultnak, utána egyszerű.
Jó munkát, még jobb étvágyat eme felséges étekhez!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!