Mit lehet tenni levesek megposhadása ellen?
Nem tudom, hogy ez köznyelvben is így létezik-e, mi vidéken azt mondjuk, hogy felforr a leves. Megsavanyodik, kellemetlen szaga lesz és felhabzik.
Mindig a levesek elkészítése után megvárjuk amíg magától lehűl és utána betesszük a hűtőbe, de valamikor ennek ellenére ugyanúgy megsavanyodik másnapra, sőt a tegnapi levesünk konkrétan déltől éjfélre tönkrement, alig tudtunk egy pár tányérral enni belőle.
Létezik valami univerzális módszer arra, hogy biztonságosan tudjunk tárolni egy levest legalább 1-2 napig? Értem én, hogy meleg van, meg örökké nem állhat el egy étel, de az azért már mégis sok, hogy még 12 órát sem bír ki.
Azonnal lehűteni hideg vízfürdőbe állítva a fazekat, ha kell a vizet cserélni. Jégkockával, jégakkuval gyorsítható a folyamat.
Utána mehet a hűtőbe. Míg magától kihűl, hosszú, akár órák is eltelhetnek és szaporodnak a baktériumok, amik ilyen melegben még aktívabbak, és a hűlés közben már megromolhat a leves. Ha tészta is van benne, akkor még gyorsabban.
Elöször is valamit egész biztos nem jól csináltok, ha mindig megromlik a leves nálatok, nekem az 50 év alatt, amitó fözök, kb 2-3 alkalommal történt ilyen.
A "megvárjuk amíg magától lehűl és utána betesszük a hűtőbe" kérdés, hogy mennyi idö, ha több, mint egy óra, akkor az már ok lehet. Ilyenkor a fözöedényt sok hideg vízbe állítva gyorsan le kell hüteni.
A másik gyakori ok, a belefözött tészta/rizs, az ugyanis hamar megerjed.
Amire sokan nem gondolnak, az a gyakori kostolgatás ugyanazzal a kanállal - így ugyanis valamennyi nyál kerül az ételbe, ami elindítja az erjedést.
Nem tudom, hogyan készítitek a leveseket, de ezeken gondolkodjatok el. Vagy írjátok le részletesebben a levesfözési szokásokat.
Rossz lehet a hűtő. Vagy túl sokáig hagyjátok kint, mielőtt beteszitek.
Simán kibír nálunk bármilyen leves 2-3 napot a hűtőben. Sose savanyodott még meg.
Talán túl sokáig hagyod kint. Nem kell megvárni, hogy teljesen kihűljön. Én kiadagolom, úgy könnyebben is hűl, és nem is várom meg, hogy teljesen hideg legyen.
Ha jól értem, akkor 12 órát van kint, mire bekerülne a hűtőbe?
Ne vard meg, amig magatol lehul, mert pont az alatt a sok-sok ora alatt romlik meg. Aki a hutom sporol, annak a szemetben landol a foztje. Hutsd le hideg vizben, es be a hutobe vele 2 oran belul, hogy megfozted.
Az alkatreszeit szedd kulon, a tesztat sose tedd bele, kulon tedd a hutobe. Huslevesnel kulon hutsd a hutoben a levet, a zoldsegeket es a hust.
Köszönöm a tippeket mindenkinek! :)
#4 nem nem úgy értettem, hogy 12 órán át volt a konyhapulton, hanem megvártuk amíg lehűl és utána betettük, de még aznap estére megromlott.
A válaszokat olvasva
1. Az ételt nem abban az edényben hűtjük,amiben főzzük.
2. Hideg vízbe állítjuk, hogy gyorsabban hűljön,időnként megkeverjük,
3. Nem fedjük le az edényt, hogy a gőz távozhasson ezzel is gyorsítva a hűtést.
4. A levesbetétet külön lében főzzük, és külön tároljuk.
5. Egy étkezésre elegendő adagokban tároljuk,csak annyit melegítünk meg amennyi egyszerre elfogy.
6. Csak tiszta kanállal kóstolunk,vagy két kanállal .az egyikkel kiszedjük az ételt a másikba és azzal kóstolunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!