Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Életem legelsője lenne, ezért...

Életem legelsője lenne, ezért érdekelne, hogy Házi túrót hogyan kell csinálni?

Figyelt kérdés
van 4liter házi tejem (minden héten hozza a tejes asszony házhoz) legutóbbi sajnos eleve savanyú szaga volt,így fel se forraltam. Vasárnap óta kint "alvad" egy edénybe a tűzhelyen....hogyan tovább?
2016. aug. 30. 09:28
 1/9 aperitif ***** válasza:
Nagyanyám anno úgy csinálta, hogy az aludttejet egy tüllzacskóba tette, és felakasztotta. Amikor már nem csöpögött belőle a savó, akkor kész volt a túró.
2016. aug. 30. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
De olvastam ,hogy előtte melegíteni kell(nem forralni) és utána egy konyharuhába felkötni csöpögtetni
2016. aug. 30. 12:13
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az aludttejet fel kell meegíteni, de forrnia nem szabad, csak majdnem, ekkor átkeverni és textilszalvétába, textilpelenkába, tüllzacskóba téve lecsurgatni - ez több óra, ezért lehetöleg hüvösebb helyen ajánlott vagy éjszaka, amikor eleve hüvösebb van.

Ha nem melegíted fel, akkor sokkal több savó marad benne.

A kicsirgott savót lehütve meg lehet inni is, de kelt tésztákba is lehet tenni belöle.

2016. aug. 30. 13:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Egyszer én is megcsináltam 2 liter tejből.

Gyakorlatilag, ahogyan írták. Az volt a bajom vele, hogy mire (másnap reggelre) lecsorgott, alig-alig lett belőle egy maréknyi. Másik kb. ugyanannyi a "szakajtóra" ragadt. Próbáltam leszedegetni róla... nem igazán kiadós.

2016. aug. 30. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Függ a tejtől is hogy mennyi lesz. 4 liter tejből van kb fél kiló. Csinálni meg úgy kell ahogy a többiek írták.
2016. aug. 31. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Akkor ez így arányos, hogy nekem a 2 liter tejből egy maréknyi túróm lett!
2016. aug. 31. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 aperitif ***** válasza:
Teljesen reális. A tej átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag, a túró pedig ez a kicsapódott szárazanyag, némi maradék vízzel
2016. aug. 31. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

A túró ipari normája is 6 lt tejfolyadék kilogrammonként.

Nem túl gazdaságos az otthoni túrókészítés. A túró bolti árában is visszaköszön a magas alapanyag ráfordítás.

Amúgy jól írták, lassan kell felmelegíteni az aludt tejet, majd valamire sűrű szövésű anyagba téve hosszú ideig csurgatni. A végén érdemes még megtekerni, kissé kinyomkodni az anyagot, hogy ne maradjon savós a túró.

2016. szept. 2. 06:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
És ez a "lecsorgatás" nálunk úgy ment, hogy a szakajtó szemben lévő sarkait szorosan összekötöttük, majd egy nagyobb fakanalat beledugva a csomók alá, egy nagy fazékba lógatva... ugyanígy tettünk disznóölés előtti este a hurkába való rizzsel is...
2016. szept. 2. 07:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!