Mi alapján tudom eldönteni, hogy összeillik-e a menü? Milyen leveshez milyen második és ahhoz milyen desszert illiK?
Tiramisu elé, Kókuszkocka elé milyen ételek illenek pl?
Egy kicsit elvagyok veszve ilyen szempontból, nem tudom, hogy miután mi illik, az ilyen alapvető dolgokat mondjuk tudom, hogy hasmenést ne okozzak pl.. :)
Általános szabályok vannak, de olyan nincs, hogy pontosan mi után mit kell enni.
Pl. nehezebb tartalmasabb leves után, valami könnyebb következzen pl. tésztaétel. Egyéb leves után lehet tartalmasabb, húsos étel.
Ne legyen a leves fő alapanyaga és a második fő alapanyaga ugyanaz. Pl. cukorborsó leves után ne cukorborsó főzelék legyen.
Desszertnél is az a fontos, hogy mennyire volt megterhelő a menü. Könnyebb pl. a fagylalt, sorbet, nehezebb pl. egy nagyon krémes süti. Persze sütiből lehet egy szeletet enni, az semmiből sem megterhelő nagyon. De ne legyen nehéz ételek után olyan desszert, ami önmagában nagy adag.
Pörköltek, hasonló törtpaprikával készített ételek elé levesnek leginkább a paprika nélküli, (zöldség, stb.) levesek
Gulyás-leves és hasonlók után az un. fehér-kaják, mint a túrós tészta, sajtos tészta, vagy éppen egy jó adag rakott káposzta
Tehát színezett és szinezés nélküli
Savanyú leves után mindenképpen valami sós második
De kérdésekben: az édes sütemények elé a cukrozott levesek biztosan nem jók. (Zöldbab leves, tök-főzelék)
Azért teszünk az asztalra a fő-étel után pár falat sós pogit, és úgy tesszük mellé az édes sütiket, tortákat. A pigi az átvezető, áthidaló ez esetben
Nincs szabály arra, mi elé mi illik. Az egyes fogások között szokott lenni negyedóra szünet, hogy az ízek kimenjenek a szádból, és nyugodtan rá tudj készülni a következőre. A borokat lehet hozzáigazítani az egyes fogásokhoz.
Egy tiramisu elé ezerféle első és második fogást adhatsz, ami passzol, ahogy a kókuszkocka elé is.
Lehet az első fogás leves, de valamilyen hideg előétel, saláta is akár.
A második is lehet hús is, hal is, de tészta vagy rizottó is, sőt vega kaja is. Arra ügyelj legfeljebb, hogy ha desszertet szolgálsz fel, akkor az első két fogás ne legyen desszertszerű. Magyarán a gyümölcsleves, mákos tészta és hasonló fogásokat kerüld. Ezek tkp. desszertek, csak mi magyarok valamiért előételnek vagy éppen főételnek fogyasztjuk más népek számára eléggé meglepő módon.
Rengeteg mindentől függ, az étel jellegétől, hozzávalóktól, fűszerektől.
Sokszor a legmeglepőbb alapanyagok passzolnak egymáshoz.
Elsősorban az ízpárosításon illik - ez teszi ki 80%-ban, hogy két étel, alapanyag illik-e egymáshoz. Az egyéni ízlés csupán 20%-ban befolyásolja ezt.
Alapvetően nehéz ételek után könnyű desszertet, könyebb ételek után nehezebb desszertet szolgálhatunk fel. A csokoládés ízek jól illenek a vörös húsos ételek után, a fehér húsok után inkább gyümölcsös ízeket szokás felszolgálni.
Az étel nemzetiségét is érdemes figyelembe venni, mert ennek sok köze van az ízvilághoz. A tiramisuhoz olasz vagy nemzetközi étel való; egy mexikói vagy egy német főfogás nem szerencsés.
Mivel a tiramisu lágy, könnyű, krémes, egy nehezebb étel után is felszolgálható. Pl. ossobucco.
Köszönöm Szépen!
Ha valaki tud még ötletet adni, várom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!