Először főzök kocsonyát. Mennyivel lepje el a víz a húsokat? A bőröket is beletegyem a tányérokba (fogyasztásra)?
Főzés közben tegyél bele annyi vizet, ami jócskán (bő 6-7 cm magasan) ellepi, sokáig kell főzni, és el fog párologni egy része, amiket írtál, abból bőven kifő annyi zselésítő anyag, amitől megdermed. A bőrért én nem rajongok a kocsonyában, biztosan nem tenném bele fogyasztásra, csak a főzéshez, a körmöt is kicsontozva, bőrét lehúzva raknám a tányérokba.
Amikor megfő, hagyd hűlni a levet addig, amíg összegyűlik a zsír a tetején, és le tudod szedni. A tányérokról is érdemes még egyszer zsírtalanítani, amikor már kezd dermedni a cucc, a csülökből, körömből elég sok ki fog főni.
Annyi vizet önts rá, ami bőven ellepi, de a darabokat igyekezz úgy elhelyezni a fazékban, hogy minél kisebb helyet foglaljanak. 3-4 órát kell főzni, fedő nélkül, sok víz el fog párologni, ebben az első válaszolóval értek egyet.
A bőrke (csont, cupák, porcogó, egyebek) tányérba rakása viszont már ízlés dolga. Van, aki iszonyodik a bőrkétől, fültől, körömtől, van, aki él-hal érte. Én meg szoktam kérdezni, illetve próbálom észben tartani, hogy ki mit szeret benne, és úgy adagolom, a későbbiekben pedig egy titkos kódrendszer alapján (sárgarépa karika, feketebors szem) jelölöm a tányérokat.
Legközelebb pedig kérjél fület-farkat, a hentesnek az a dolga, hogy azt adja, amit te kérsz.
Mi szétválogatjuk a kocsonyába főtt bőröket, húsokat, csontos és zsíros darabokat. Személy szerint különböző mintájú nagy tálakba tesszük. A feleségem táljában több a hús mint az az enyémben, viszont az enyémben több a füstölt bőr, a zsíros fejhús és a körömről leszedett bőrke, mint az övében.
(A köröm bőrét még melegen, rögtön a főzés után lefejtjük a csontról. A csontot melegen szopogatjuk le. A hideg kocsonyába kerülő csontos darabokat kényelmetlen lerágni.)
Gratulálok!
Ha esetleg úgy gondolod, hogy egyszerre ez sok lenne megenni, nyugodtan berakhatod a fagyasztóba. Majd ha kivetted és kiolvad, forrald át őket ismét, ha megaludt, újra jó lesz!
Én is így szoktam, mert tudom, hogy pár nap után már kezd unalmassá válni...
Jól van na, én nem szeretem a bőrt, legszívesebben csak színhúst raknék bele, de attól nem dermed meg.:-) Gratula, és jó étvágyat!
1-es
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!