Gombát lehet a fagyasztóban tárolni? Milyen lesz, ha felenged?
Lehet, csak nem érdemes.
Nem csak az ízéből veszít jelentősen, hanem az állaga is förtelmes lesz. Teljesen más a frissen főzött gomba állaga, mint a fagyasztottét.
A gomba egy olyan növény, amiből még a konzerv (nem szeletelt, hanem egész fejes) is jobb megoldás az állaga szempontjából, mint a fagyasztott.
Egyszerűen nagyon vizes, nyálkásan gusztustalan a fagyasztott gomba. Ha mégis lefagyasztod, felhasználáskor nem szabad kiolvasztani, hanem rögtön forró sütőbe vagy serpenyőbe kell tenni. Rántásra nem alkalmas.
AZ első hozzászóló hozzáértését tökéletesen jellemzi az a tény, hogy a gombát növénynek tartja....
Gombája válogatja. Ahogy a gombák különbzőképpen zsáríthatóak, úgy különbözőképpen fagyaszthatóak is. Az őzláb a fagyasztást rosszul viseli, összetöpped, összelottyad, nem célszerű lefagyasztani. A laskával ugyanez a helyzet. A csiperke szükséghelyzetben fagyasztható, de az eredmény igen közepes lesz. A szegfűgomba már fagyasztható, de nyúlós, lágy lesz, gombalevesnek, rántottának alkalmas marad, pörköltnek kevésbé. A rókagomba eléggé jól fagyasztható, akárcsak a trombitagomba is. Ezek pörköltnek is alkalmasak fagyasztva. A szürke pereszke és a gerebengomba jól viseli a fagyasztást, rántott gombának is alklamasak maradnak. A májgomba dettó. A fagyasztást legjobban a tinóruk és a vargányák bírják,ezek minősége, ha megfelelően vállogatva, szárazon, egésszéges gombaként kerültek a fagyasztóba, szedés után maximum 6 órával, és gyorsan lefagyasztásra kerültek, lényegében minőségváltozáson alig esnek át.
Tudnivaló, hogy a -18 c fokon tárolt fagyasztott gomba nem tárolható a végtelenségig, maximum másfél évig, mert víztartalmát lassan veszíti, és a fagyasztóban is töpped, valamint íz-, és aromanyagai lassan változnak, a vargánya "korhadt" a szürke pereszke "kátrányos", a rókagomba "vad" ízt kap. Utóbbit egyébként sokan kedvelik , pl. magam is jobb szeretem a féléves fagyasztott rókicát, mint a frisset.
#3: "AZ első hozzászóló hozzáértését tökéletesen jellemzi az a tény, hogy a gombát növénynek tartja.... "
Így van, de az üzletben a zöldséges polcról szeded le, és mivel ez a konyha rovat, nem a biológia, így ennyi belefér.
#5: Igen, csak hogy üzemekben máshogy fagyasztanak, mint te otthon.
"A zöldséget a betakarítást követően néhány órával sokkolják és azonnal fagyasztják, ezért a fagyasztással történő tartósítás során a zöldség megőrzi tápanyagtartalmát. Ezzel szemben a friss zöldség tápanyagtartalma szállítás és raktározás során hamar csökken.
A fagyasztási eljárás további előnye, hogy a zöldség megőrzi eredeti textúráját.
A mélyfagyasztás olyan gyors fagyasztási eljárás, mely eredményeként pár perc alatt -18°C-ra hűtik le a zöldséget. Az otthon történő fagyasztással ellentétben az előbb említett ipari fagyasztás folyamán csak apró jégkristályok keletkeznek, melyek nem rongálják a zöldség sejtszerkezetét. Így a lefagyasztott zöldség állaga és íze garantált. -18°C-on a mikroorganizmusok nem fejlődnek, nem is szaporodnak. A mélyhűtés folyamán a zöldségek az eredeti természetes színűket is megőrzik."
Hosszú évek óta fagyasztok rendszeresen szeletelt gombát. Bármikor letörhető belőle könnyedén, amennyire szükségem van. Való igaz, hogy azon mód fagyosan kell azonnal felhasználni.
Soha semmi íz,-vagy állagbeli különbséget nem vettem észre,
levesnek, szósznak, töltelékbe, pizzára használom így.
Egészben fagyasztani rántottgombának tényleg nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!