Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mi a tojás széttörésének a titka?

Mi a tojás széttörésének a titka?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra, mikor a háziasszonyok a serpenyő széléhez ütik a tojást, és az csak egy kicsit bereped és kiöntik a serpenyőbe. És nem megy ki a tojás, meg a héj sem megy bele a serpenyőbe meg semmi. Nekem kívülről szörnyen bonyolultnak tűnik az egész. Azért kérdezem, mert jövőhéttől a koliban nekem is ezt kell csinálnom, ha rántottát akarok enni, de nem tudom, képes leszek-e rá. Van erre valami különleges trükk, ami kívülről nem látszik? Ti mennyi idő alatt tanultátok meg? Vagy ez is olyan, mint a csókolózás, hogy úgyis ráérez az ember?

egy konyhai analfabéta (20/F)

2010. febr. 14. 17:33
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
88%
Ez aranyos=) Rá fogsz érezni hogy hogy kell. Az a lényeg hogy nem teljes erőből kell odavágni hanem csak szépen kecsesen. =) Mielőtt beleteszed a serpenyőbe egy kis tálnál próbálkozz. Így még ki tudod venni könnyen ha beleesik a héj.
2010. febr. 14. 17:39
 2/11 anonim ***** válasza:
88%
:) Én háziasszony vagyok. A lényeg: egy határozott ütés , lehetőleg kemény felületre. De nem erőből, hanem kis erővel, de egy pontra összpontosítva. Az első tojások lehet hogy nem fognak menni, de csurgasd ki a tojit akkor is, és kézzel kapkodd ki a héjat. Aztán úgyis belejössz, mint kiskutya a vauzásba...:))
2010. febr. 14. 17:40
 3/11 anonim ***** válasza:
85%

Gyorsan, de nem nagy erővel kell csinálni. Élesebb peremnek kell nekiütni, de csak annyira, hogy még egyben mardjon a tojás. Majd a serpenyő fölött az ujjaddal szétfeszíted a tojást, a tartalmát a serpenyőbe ejted (lehetőleg nem túl magasról), a héjára meg vigyázol, hogy a maradék fehérje ne csepegtesse tele a konyhát, mert te leszel az első, aki hanyatt vágódik rajta.

A gyakorlat majd ügyesebbé tesz, és ráérzel magadtól is.

2010. febr. 14. 17:41
 4/11 anonim ***** válasza:
85%
Én mindig odab*szom. Ha csak kicsit koppintom oda, akkor nem reped meg eléggé és akkor kézzel kell vele szenvedni, de ha erősnem odavágod, akkor könnyen ki tudod belőle önteni.
2010. febr. 14. 17:41
 5/11 anonim ***** válasza:
72%
Csak picit odaütik épphogycsak megreped kicsit kétfelényílik a két oldalát megfogják és széthúzzák így csak kifolyik a tojás.
2010. febr. 14. 17:42
 6/11 anonim ***** válasza:
78%
Semmi trükkje nincsen. Odaütöd a tojás közepét, aztán a keletkezett repedésnél az ujjaiddal kettéfeszíted. A rántottához az egész tojás kell, így még azon sem kell ügyeskedned, hogy elválaszd a sárgáját a fehérjétől. Sok sikert! A helyedben kipróbálnám még otthon. Egy-két tojás után ráfogsz jönni, mekkora erővel kell odacsapni, hogy ne menjen szét az egész mindjárt, de azért legyen rajta akkora törés, ami elég a kettéválasztáshoz.
2010. febr. 14. 17:42
 7/11 igabcsy ***** válasza:
69%

Aranyos vagy!! :-))

Az előzőeknek igaza van, még annyit tennék hozzá, hogy pl. arra is rá fogsz jönni, hogy vékony szélű műanyag vagy fém edény esetén könnyebb mint monjuk olyannál, amelyiknek visszahajló pereme van. A lényeg tényleg azon van, hogy egy kis erejű de határozott odakoccintás legyen.

Egyébként tojások sem teljesen egyformák. Vannak vékonyabb és kicsit vastagabb keményebb héjúak is.

Én 22 éve minden nap főzök, de nálam is előfordult, hogy egy tojást kétszer kellett odakoppintsak a serpenyő széléhez, mert elsőre nem szakad be a héj.

Szerintem is az első 10-15 feltörése után már rá fogsz érezni.

2010. febr. 14. 17:49
 8/11 anonim ***** válasza:
1%

siralmas hogy ilyen is van... 20 évesen a pofámról lesülne a bőr ha ilyet nem tudnák....

de attól hogy az anyuci eddig megcsinálta, azért még valamit konyíthatnál hozzá, mert ez annyira alap, hogy szerintem fake kérdés

2010. febr. 14. 18:04
 9/11 anonim ***** válasza:
74%
Nekem meg akkor sülne le a pofámról a bőr, ha nem tudnám helyesen leírni azt, hogy "tudnék" és helyette parasztosan "tudnákot" írnék... Szánalmas vagy :)
2010. febr. 14. 18:07
 10/11 anonim ***** válasza:
84%

:D:D jó hát attól, hogy parasztfalván már 2 évesen tojást adnak a kezedbe, attól még nem kell mást b.szogatni!

na mindegy

kedves kérdező! én a mai napig a konyhapult széléhez vágom neki a tojást! éles, ezért könnyen töri a tojást. de szerintem az előző válaszok eléggé kielégítőek, de (ahogy már írták) először verd bele egy pohárba, vagy edénybe és úgy öntsd bele a serpenyőbe. így a héjat is ki tudod venni, ha bele esett, vagy ha esetleg gázos a tojás szagilag, akkor se veszik kárba a már serpenyőben lévő 2 tojás:D

sok sikert az életbe való lépéshez!:D

2010. febr. 14. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!