Segítsünk egymásnak! Mit főzzünk kevés alapanyagból és kevés pénzből?!
annyit kell még tudnod, hogy amit felengedtél, azt utána nem fagyaszthatod le újra, kivéve, ha hőkezeled.
példa: a lefagyaszott tarhonyás lecsót már nem fagyaszthatod le. ha veszel húst, lefagyasztod, felengeded, nyersen nem fagyaszthatod le, de ha elkészíted pörköltnek, utána magát a pörköltöt lefagyaszthatod.
kopipészt:
Mit érdemes fagyasztani?
- Panírozott hússzeleteket, egymástól alufóliával elválasztva, így késpengével könnyen leszedhető a kívánt mennyiség.
- Vagdalthús-pogácsákat, a család étvágya szerint kettesével vagy négyesével csomagolva.
- Szeletelt sonkát vagy felvágottfélét, egy-egy étkezésre való adagban.
- Virslit, kolbászfélét, krinolint, párokra osztva.
- Megsütött, töltelék nélküli palacsintát nyolcasával.
- Töltelékes palacsintát, adagonként 2-3 darabot, vagy az egész család egyszeri adagjának megfelelő mennyiséget.
- "Meztelen" főtt tésztát, kevés vajjal vagy olajjal összekeverve, adagokban.
- Főtt tésztát a rávalóval összekeverve, adagokban.
- Szeletekre vágott kenyeret vagy péksüteményt, 2-3 darabot egy adagban. (A fogyasztás előtt fél órával kivesszük a mélyhűtőből, és forró sütőbe téve percek alatt ropogósra sül. )
- Juhtúrót, tehéntúrót, vajat akkora adagokban, amennyi biztosan el is fogy egyszerre.
- Galuskát, túrógombócot, zsemlegombócot, tarhonyát, húsos-zöldséges rakott ételeket, rakott burgonyát, pörköltféléket, sült húsokat, levessűrítményeket, kész leveseket, azaz mindenfajta főtt ételt.
- Különféle darabolt, magozott és tisztított gyümölcsöt, cukorral vagy a nélkül.
- Különféle főzelékeket, zöldségeket, nyersen is, főve is, köretnek, elkészítve, egyadagos csomagokban.
- Piskótát töltetlenül vagy megtöltve (de csak vajas vagy tejszínes krémmel), tortát egészben vagy szeletekben, különféle sós süteményeket, pogácsát, fánkot sütve, adagokban.
- Nyers tésztákat: linzert, pozsonyit, leveles-vajast, kenyér- és lángostésztát stb. Bizonyos tésztaféléknek kimondottan jót tesz a fagyasztás.
- Elősütött hasábburgonyát: a hasábburgonyát a szokásos módon forró olajban majdnem készre sütjük, ezután egy papírtörlőn hagyjuk kihűlni. Adagonként nejlonzacskóba rakjuk és a zacskót lezárva lefagyasztjuk. Tálalás előtt a még fagyos burgonyát tepsibe téve az előmelegített, forró sütőben "utósütjük", azaz hirtelen megpirítjuk. Másik módszer szerint még fagyosan, de apránként nagyon forró olajba dobjuk (azért apránként, hogy az olajat ne nagyon hűtse le) és befejezzük a sütést.
- Nyers húst a következőképpen: a csontokat kiszedjük (lehetőleg úgy, hogy a húst ne farigcsáljuk el) és aszerint, hogy milyen ételhez való, adagokra osztjuk. Apróhúsnak, darált húsnak (fűszerezve vagy a nélkül), szelet húsnak vagy egészben hagyott, sütni való húsnak tehető el.
- Ha a csontozáskor számottevő csontmennyiség gyűlik össze, akkor kevés zöldséggel és hagymával ún. levesalapot készítünk. (A megmosott csontokat annyi vízzel öntjük fel, amennyi jól ellepi, megsózzuk és hozzátesszük a tisztított, karikákra vágott zöldséget, hagymát, fokhagymát. Megborsozzuk és legalább 4 órán keresztül főzzük. Időnként ránézünk, hogy nem főtte-e el a levét, ha kevés a lé, fokozatosan utántöltjük egy kis vízzel. A levesalap akkor kész, ha az eredetihez képest fele mennyiségű, sűrű a leve. Ezt leszűrjük és ismét felére beforraljuk. Alufólia pohárkákba elosztjuk és teljes kihűlése után lefagyasztjuk. 1-1 pohárka tartalmából 8 dl leves készíthető oly módon, hogy vízzel kiegészítjük és felforralva bármilyen levesbetéttel vagy zöldséggel tálaljuk. Ez a levesalap akár egy évig is eláll a mélyhűtőben!)
- Friss petrezselyemzöld, tárkony, kapor, zellerzöld: az egészen friss zöldfűszereket megmossuk, kiterítjük egy papírtörlőre, és hagyjuk megszikkadni. Ezután apróra vágjuk vagy kétszer átdaráljuk, és külön fajtánként beletömködjük 1-1 jégkockatartóba. Kevés vizet töltünk rá, majd befedve lefagyasztjuk. Ezután a kockákat kitördeljük a tartóból, és nejlonzacskóban összegyűjtve tároljuk a mélyhűtőben. Másik módszer szerint folpackba csomagoljuk az összevágott zöldet, és hosszú, keskeny hengert formálunk belőle. Az így lefagyasztott hengerből levágható 1-2 karika aszerint, hogy mikor mennyire van szükség belőle. A forró leves tetején üde zöld színben pompázik a friss petrezselyem vagy zellerzöld, ami nemcsak gusztusos, de vitamindús is.
- Ha olyan gyümölcshöz jutunk, amely már nem teljesen ép vagy túl érett, esetleg éretlen, akkor meghámozzuk, megtisztítjuk, hibás részeitől és a magjaitól megfosztjuk, végül turmixgépben pépesre zúzzuk. Adagokra osztva lefagyasztjuk. Nagyon finom gyümölcskrémleves, turmixital vagy mártás készíthető belőle. (Így tehát a rosszabb, gyengébb minőségű gyümölcs is hasznosítható. )
- A gomba is jól tűri a fagyasztást. Érdemes nyersen vagy megfőzve, levesnek, mártásnak, paprikásnak stb. elkészíteni. Csak az a fontos, hogy ne adjunk hozzá egy szernyi vizet sem, saját levében készüljön el a gombaétel. Ha zsírjára sült kihűtjük, és adagokra osztva tesszük el.
- Szendvicskrémek is fagyaszthatók: sajtkrém, tojáskrém, sonkakrém, gombakrém, tepertőkrém, májpástétom stb. egy-egy étkezésre való adagokban.
- Tojás (fehérje és sárgája külön-külön adagokban, egy kis sóval elkeverve!)
- Tej – homogenizált.
- Tejföl, kefir, joghurt, folyékony tejszín ételbe vagy habarékba! (szemcsés lesz felengedés után, ill. tejszín nem verhető fel)
- Tejszín habbá verve fagyasztható!
- Paradicsom nyersen csak ízesítőnek, ill. ételbe. Főzve nyugodtan!
- Sárgadinnye jól bírja a fagyasztást!
- Reszelt sajt.
álljon itt az is, ami NEM fagyasztható!
- Kocsonya és aszpikos készítmény
- Héjas egész tojás (külön a sárgája és a fehérje egy kis sóval elkeverve igen!)
- Homogenizálatlan tej (homogenizált igen!)
- Tejföl, kefir és joghurt szemcsés lesz felengedés után, ételbe vagy habarékba így is felhasználható.
- Folyékony tejszín – felengedés után nem lehet felverni! – ételbe jó, felverve fagyasztható!
- Pudingot vagy pudingtartalmú tortakrémet vagy poharas krémet sem lehet fagyasztani, mert az a felengedés után szétfolyik.
- Házi majonézt, illetve majonézzel kevert azonnali fogyasztásra szánt majonézes salátát vagy mártást azért nem lehet fagyasztani, mert felengedéskor kiválik belőle az olaj.
- Fejes salátát (és a többi fajta leveles salátát), valamint kínai kelt nem tanácsos mélyhűteni, mert felengedés után elszíneződik, megfonnyad, összeesik és gusztustalanná válik.
- Nyers paradicsomot közvetlen fogyasztásra azért nem lehet fagyasztani, mert annyire összeesik, hogy "leves" lesz belőle.
- Görögdinnye felengedése után ugyancsak levessé válik.
Köszönöm a kommenteket,nagyon sokat segítettek:)
A lecsó nem tojásos igy nyugodt szívvel teszem be a fagyasztóba.
Kismama vagyok,e még pici pocival,igy csinálok egy-két dolgot amit el lehet tenni akkorra mikor már óriási pocakom lesz,igy majd csak elö kell venni:)
jó, de azért ezeket célszerű 2-3 hónapon belül elfogyasztani (meg közben a hűtőt is leengeded majd, tehát egy tonnányit ne fagyassz le ;) )
mivel az ember feje nem káptalan, érdemes nem leoldódó filccel vagy más eszközzel feljegyezni a dobozra, hogy mi van benne, és mikor lett eltéve.
mivel a felengedett étel már nem fagyasztható vissza, érdemes adagonként fagyasztani (annyit tegyél el, amit egyszerre megeszel vagy megesztek ketten a férjeddel).
én takarékossági okokból fagyasztok, illetve van, amikor rohanok, pl. hétvégén dolgozom, és jó előkapni a cuccot a frigóból.
én amúgy háromnaponta főzök, mert így gazdaságosabb az én esetemben. nem szeretem a rendelt kaját, hanem otthonról viszem magammal a munkahelyemre. ezzel nagyon sok pénzt meg lehet spórolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!