Segítsünk egymásnak! Mit főzzünk kevés alapanyagból és kevés pénzből?!
A tojás lehet, hogy nem olcsó, de a lecsóba nem kell belöle sok - ha elég sok "zöldségjét" csinálsz, akkor fejenként 1-2 tojás böven elég bele - a férjemnek is a két kamasz (17 és 18 éves) fiamnak is elég. Persze kenyeret is kell hozzá enni.
Számolj utána, hogy igy mennyibe kerül, illetve ennyiböl mi mást tudsz késziteni, ami ugyanigy laktat is.
Krumpliból paprikás krumpli, krumplis tészta, fözelék leves, sült krumpli, krumplis pogácsa, lepcsánka.
Kásztostás tészta, paradicsomos káposzta, párolt káposzta tölteléknek élesztős tésztákba.
Lencse, bab, sárgaborsó leveseknek, főzeléknek,
lehet csinálni falafel szerűen a maradék fözeléket tojással, lisztel turmixolni és kisütni. Indiai stílusban is lehet csinálni sós vizben megfőzni utána zsíradékon átpiritani és izlés szerint fűszerezni.
Lehet lecsónak valót eltenni, akár a fagyasztóba, akár üvegben megfőzve, mikor sok van. Akkor egyáltalán nem drága és nagyon jól tud esni az embernek.
Maradék kifliből, kalácsból lehet csinálni máglyarakást, nagyon finom és laktató. Maradék pörköltből gulyásleves vagy esetleg székelykáposzta készíthető.
örülök a kérdés kiírásának, mert ez a téma engem is izgat. könyvátban néztem olcsó recepteket, de mindegyik tésztából, krumpliból, zsírból, parizerből és szalonnából állt. próbálok magam is kicsit újítani.
sztem érdemes az akciókat is figyelni, több adagot lefőzni, ha van mélyhűtő, pár dózist félretenni.
Most pl. csináltam diétás parajkrémlevest (nem tejjel vagy tejszínnel, hanem marhahúsleveskockával), kevés maradék sajtot belemorzsoltam. Ehhez jött lencsefőzelék virslikarikákkal.
az egyik legolcsóbb levesféleség a gyümölcsleves, amit én idénygyümölcsökből készítek, azonos alapra: vaníliás vagy szegfűszeges citromos alaplében, amelyet aztán joghurttal / tejföllel be lehet habarni (bár én lisztet nem használok). Ezek nagyon olcsó levesek, 1-1 szem gyümölcs elég egy főre, és desszertnek is kiváló.
szeretem a sós palacsintákat is. nemrég készítettem párolt lilakápsoztával töltött fokhagymás palacsintát tejfölös öntettel. Ez csak egy ötlet arra, hogy a megszokott alapanyagokat újragondolhatjuk.
Finom a kevés túróval és gyümölccsel vagy lekvárral elkevert töltelékkel töltött palacsinta, amit ha sütőben átpirítunk, finom, ropogós lesz, de csinálhatjuk párolt gyümölccsel töltve és vaníliás tejfölel megkenve-pirítva.
Nagy kedvencem a cékla - az is nagyon olcsó, és nagyon finom, édeskés, tápanyagdús. Jó levesnek, főzelékbe (krumlival), sülve köretnek.
ugyanígy finom desszert a vaníliás tejbegríz, gyümölcsrizs. ízletes a puliszka - millió változata van.
a kiflifelfújtak is jók (vaníliás tejjel, lekvárral egybesütve, maradék dióval is, ha van otthon).
tehát érdemes az akciókat és az idényszerűséget figyelni. télen nem készítünk lecsót és nyáron nem csinálunk sütőtökkrémlevest ;)
sok fiatal munkatársam kidobja az ételt. na, én azt soha! le kell fagyasztani, jól jön máskor!!!
Bármit le lehet fagyasztani???
pl:halat,vagy lecsót.....
Ugyanis tetnap lecsót készítettem,mert mi ingyen jutunk hozzá az alapanyagához....de ma már nem szívesen enném.Viszont kidobni sajnálom.Le fagyaszthatom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!