Egyszerű piskóta tésztát hogyan kell csinálni? Rétegesen fogom tölteni, szóval nem kell nagy adag.14/L
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál rétesliszt
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk: egyenként nagyon gondosan elválasztjuk a tojások sárgáját a tojások fehérjétől úgy, hogy véletlenül se kerüljön sárgája a fehérjébe, mert különben a hab nem verődik fel.
A tojásfehérjéket egy nagyobb mély tálba öntjük, és habverővel elkezdjük habbá verni. Amikor a hab kicsit kezd összeállni, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, amit alaposan beledolgozunk (kb. 1 perc). Amikor a cukor már teljesen beleolvadt a habba, jöhet a következő kanálnyi. Ezt megint a habba dolgozzuk, és így tovább, az utolsó kanál cukorig.
Mikor az összes cukor belekerült a habba, ellenőrizzük, hogy elég kemény-e már a tojásfehérje: akkor jó, ha a habverőt lassan kiemelve belőle, a hab egy része rajtamarad, nem folyik le.
Ha megfelelő a tojásfehérjehab, tovább verve egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
Végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. (Én úgy csinálom, hogy csak a forma aljára teszek sütőpapírt. Az oldalához odaragadó tésztát sülés után egy éles késsel körbevágom, úgy veszem le a tortakarimát a piskótáról.)
Előmelegített sütőben közepes hőfokon (ami a sütő erősségétől függően lehet 220 fok, de 180 is) tűpróbáig sütjük (addig sütjük, amíg a középen beleszúrt tűre már nem tapad tészta).
A tepsit kibéleled sütöpapirral.
A sütöt felfütöd 160 fokra - légkeverés nélkül.
4 tojást szétválasztasz: egyik tálba a fehérjét, a másikba a sárgáját. A fehérjét fel kell verni kemény habbá, lassan, keverés mellett beleadagolni 4 púpos evökanál cukrot, és addig verni, amig sima, fényes és kemény lesz.
Ekkor egyenként beleönteni a sárgájákat és ismét simára keverni.
4 evökanál réteslisztbe belekeversz 1 cs sütöport (A legjobb teaszürön átnyomni, akkor nem maradnak benne sütöpor-darabok.) A liszt-sütöpor keveréket ovatosan belekevered a habba, de ne túl erösen verd, mert akkor könnyen összetörik a hab.
A masszát a sütöpapirra simitod, és a sütöbe téve kb 30 percig sütöd. Az elsö 15 percben nem szabad a sütöajtót kinyitni.
Ha kész, akkor egy rácsra boritod fejjel lefelé - a legjobb, ha ráteritesz elöször egy ruhaszalvétát, a rácsot ráfekteted és az egészet együtt átforditod. (A kezedre vigyázz, mert forró)
Pár perc után a sütöpapirt lassan húzd le - ha valahol nem akar lejönni, akkor picit nedvesitsd meg a papirt.
Egy másik szalvétával letakarva hagyd teljesen kihülni. Utána eldarabolhatod és töltheted.
Sok sikert kivánok.
4-tojás fehérjét verd fel kemény habbá.Tedd férre.
Ùj edénybe a 4 sárgáját 4evökanál cukorral felverni,4evökanál liszt kanalanként jól átkevered mixerrel.Most hozzákeverheted fakanállal a fehérjét is.
Kivajazott,kilisztezett formában kisütöd.közepes fokozaton.kb.20 perc.Ne nyitogasd a sütöt mert össze esik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!