Hogyan lehet párolóedényben rizst készíteni?
Én úgy látom, hogy a párolóedényeken is és a párolókészülékeken is nagyobbak a lukak, mint a rizs szemek, tehát valószínűleg áteshet rajta.
Lehet párolóedényben rizst készíteni?
már hogy ne lehetne? csak egy megfelelő méretű tálban (edényben) kell a párolórácsra helyezni, annyi forró vízzel - vagy alaplével - felönteni, amennyi ellepi, és addig párolni, amíg beszívja az összes folyadékot; ennyi az egész.
nekem elektromos párológépem van, ahhoz adnak egy speciálisan rizstálnak nevezett edényt, amiben meg lehet párolni mindenféle hasonló állagú dolgot, úgy mint bulgurt, kuszkuszt, de akár tésztaféléket is - tökéletes állagú lesz benne minden, én imádom, és nem kell edényeket piszkolni a főzéssel, leszűréssel, satöbbi, mert a párolótálkából már mehet is a tányérra, nagyon praktikus, és gyors - sokkal gyorsabban elkészül benne bármi, mint a hagyományos módon (és figyelni se kell rá, hogy mikor forr fel, mikor kell levenni a lángot alatta, leszűrni se kell, és arra se figyelni, hogy ne kapjon oda az alja...)
pár egyszerűbb tippet hadd adjak még a kérdezőnek: a párológép rizstálja alkalmas még szószok és minden olyan étel elkészítésére, aminek a levét fel akarjuk fogni, de nem csak azt lehet erre használni, hanem bármilyen bele illő méretű és formájú tálat, amit pl. a mikróban is lehet használni, tehát 110°C-ig hőálló - ez lehet műanyag, vagy kerámia, vagy jénai üvegtál, én a műanyagokat lehetőség szerint kerülöm, mert biztos ami biztos, ki tudja, a hőkezelés hatására mi oldódik ki belőle (elvileg semmi 110° alatt, de ki tudja?), vannak erre a célra remek hőálló edényeim, azokban készítek általában mindent.
egyszerű zöldséges rizst pl. úgy készítek kevergetés és minden odafigyelés nélkül, hogy a kívánt zöldségeket belerakom egy nagyobb tálba, megöntözöm kicsi olívaolajjal (az olajban oldódó vitaminok miatt) és közé szórom a megmosott rizst, felöntöm alaplével - lehet sima vízzel is, csak így finomabb, de aki használ leveskockát, azt is tehet bele, vagy bármilyen fűszereket -, beállítom a mennyiség szerint saccolt párolási időt, és mikor jelez, hogy készen van, már lehet is tálalni, zéró figyelem-ráfordítással készen is van a köretem.
rizibizi esetén annyiban változik a metódus, hogy ott a borsó nagyon gyorsan elkészül, így a rizst kezdem el párolni - ami barna rizs esetében 20 perc 4 fős adaggal számolva - ezért csak 10 percet állítok be, a hangjelzéskor beleszórom még a borsót is, és további 10 perc alatt készre párolom az egészet, megkeverem, és meg is van, isteni finom, és soha nem ragad össze, nem tapadós, hanem pergős marad a rizs (ehhez még olívát sem adok, maximum kicsi vajat a gazdagabb ízek kedvéért)...
.
fontos még, hogy a párolási időket a víz felforrásától érdemes számítani, tehát onnan, amikortól a kellő gőzképződés megindul - 2000 W-os gyorspárolónál ez pillanatok alatt megvan, de hagyomámyosaknál hosszabb ideig is eltart, erre érdemes figyelni, mert becsapós - nekem a régebbi párolóm nem tudta ezt a vitamin-megőrző gyorspároló funkciót, és amikor nem számoltam a felforrási idővel, eleinte gyakran belefutottam abba a hibába, hogy nem lett kellően puha az étel a beállított idő alatt, még vissza kellett tenni, és az újabb felforrást kibekkelni, stb..... szóval, attól függően, hogy hány wattos a párológép teljesítménye, és mennyi vizet kell felmelegítsen a forrpontra, annyiban változik a beállítandó párolási idő is.
Tehát a kérdésemre az egyszavas válasz a rizspároló edény, amit a készülékhez adnak. Azt hiszem, sejtem, hogy hogyan működik.
Összességében: Párológépet venni érdemes. Jól értem?
igen :) és igen ;)
(remélem, sikerült kellően röviden válaszolnom ezúttal, bocs, hogy túltengett a buzgóság bennem, megesik az emberrel;)
ha hosszabban is válaszolhatok, akkor még annyit, hogy NAGYON IS megéri venni, én mindent abban készítek szinte, a zöldségek hihetetlenül frissek és élénk színűek, mintha blansírozta volna az ember őket - és amióta a mikrót is száműztem a konyhámból, felmelegítésre is a párolót használom, gyorsan megy, és nem ront az ételek minőségén a többszöri melegítés sem (minden mikróhoz használható edényféleség jó ebbe is), de egyre figyelj, ha még nem vettél párológépet:
én előbb egy olcsóbbat (Clat**nic) vettem, mert nem tudtam, hogy ennyire be fog válni, az nem volt az igazi, bár a célnak megfelel,. de nagyon alap gép, ha igazán jót akarsz, akkor Tef*lt (nekem ez van) veszel, vagy Moul**ex-et - aukciós portálokon mélyen ár alatt lehet akár vadonatúj márkás gépekhez is hozzájutni, én is ott vettem, bontatlan újat, az eredeti (csillagászati) ár töredékéért, és hihetetlen, hogy mennyivel jobb a belépőszintű Cla*** és társai utánzatoknál; üdv :)
Bennem úgy merült fel ez a kérdés, hogy konyhakész mirelit halat vettem, amit a tasakjában forralni kell. Meg tudom-e párolni a rizst fölötte?
Enélkül nem sok értelmét látom. Minek szórakozni a párolóval, miközben a legegyszerűbb forralóban is tökéletes rizst lehet készíteni. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!