Eredeti milánói makarónit hogy kell csinálni?
Ahogy az olaszok készítik?
Náluk is több változat létezik. Alapvetően a "milanese" egy paradicsomos ragut jelent reszelt pecorino-val, vagy parmezánnal, friss bazsalikommal. Van ahol olajos szardellát is tesznek bele. Főtt sonka, és gomba nincs benne, legalább is amivel én találkoztam abban nem volt.
Gyanús, hogy a milánói szeletből jött át a milánói makaróni a magyarba. A milánói szelet nálunk a rántott szeletet jelenti milánói makarónival. Olaszországban a cotoletta alla milanese viszon a sima bécsi szelet. Ha a milánói szeletből kivonjuk a bécsi szeletet, akkor marad a paradicsomos tészta. Ez persze csak saját okoskodás, és lehet,hogy semmi köze az igazsághoz.
Nos egy rövid visszatekintés a milánói eredetére hátha valakit érdekel.1958-at írunk.Brüsszeli világkiállítás,Magyar pavilon,gasztronómiai része.A rengeteg hidegtálakból megmaradó kisebb darab sonka,gomba,szalonna elborít egy kisebb asztalt.Venesz József megiszik egy fröccsöt és töpreng,hogy mi legyen a "hulladékkal"? Feláll megfogja a kését és főzni kezd. Nagyon vékony csíkokra vágja a szalonnát és lepirítja,amíg pirul a sonkát és a gombát is összevágja.Mikor kész a szalonna belesöpri őket az asztalról,hadd piruljon az is.Közben meglát egy 5 literes paradicsom pürét kibontva,beleteszi azt is.Mikor rotyog fűszerezi:só,bors,majoranna,cukor,bazsalikom,kakukkfű.Tesz egy tényérra makarónit majd megöntözi a raguval.Tetejére reszelt sajt és csodájára jártak idegen konyhák nagynevű szakácsai is.Másnap elkészítették a kiállításra is és érmet nyertek vele. Kb ennyi köze van a milánói makaróninak Milánóhoz. Kb így történhetett.Az biztos,hogy Brüsszelben debütált és Magyar találmány. Büszkék lehetnénk rá. Sokan csinálják darálthúsból de az egy elfajzott dolog. Biztos,hogy ez az eredeti amúgy imádom. Bocs ha kicsit hosszú voltam.Próbáljátok meg nagyon finom.
Én úgy szoktam,hogy rászánok egy délelőttöt,csinálok egy nagy lábassal,persze csak ragut és elteszem a mélyhűtőbe kisebb dobozokba,ha nincs kedvem vagy időm főzni előkapom rá a tésztára és ham-ham. Jó étvágyat.
Nem tudtam, hogy Venesz találmány, de így utólag teljesen beleillik a munkásságába, különösen a gépsonkás, konzervgombás, paradicsompürés változat trappista sajttal a tetején.
Erre tényleg ne legyünk büszkék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!