Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért morzsálódik a sütim?

Miért morzsálódik a sütim?

Figyelt kérdés

Van egy sütim, amit gyakran készítek és álladóan morzsálódik, szétomlik. Ez mitől van?

Liszt, cukor, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, olaj, ecet van benne.



#morzsál
2014. jan. 3. 14:19
 1/9 anonim ***** válasza:
Talán mert egy idő után elkezd összeszáradni.
2014. jan. 3. 14:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

Neeem, ez frissen ilyen.

Inkább túl omlósnak érzem.

Ez egy muffin féle süti, de én egyben tepsiben szoktam sütni.

2014. jan. 3. 15:22
 3/9 anonim ***** válasza:

Hagyd el a szódabikarbónát.

Persze jó lenne az arányokat is ismerni, mert így nehéz megmondani mi sok, mi a kevés benne esetleg.

2014. jan. 3. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
A sütőpor, a szódabikarbóna az ecet is térfogatnövelő, ennyi sok. lehet, hogy emiatt esik morzsákra.
2014. jan. 3. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

A recept:

1 bögre liszt (én 2 decis bögrét használok)

1 bögre cukor (nem szeretjük a túl édeset, ezért kb fél, háromnegyed bögrényit teszek bele)

2 ek kakaópor

1 tk szódabikarbóna

1 tk sütőpor

1/2 tk só

1/3 bögre olaj

1 ek ecet (ennek hatására nagyon jól néz ki, ahogy elkezd megnőni a tészta, teli lesz buborékkal, habosodik. Egyszer kihagytam belőle és mintha nyers maradt volna. Érdekes állaga lett nélküle. Lehet, hogy emiatt olyan a süti? De nélküle még rosszabb. A fiam kedvence. Volt, hogy egy héten háromszor is elkészítettük.)

vanília

kb 1 bögre víz

Szoktam bele tenni gyömbért és néha pici fahéjat.

200 fokon kb 20-25 perc alatt megsül.

2014. jan. 3. 21:11
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem ismerem így a receptet, mert nekem az ecet valahogy nem illik bele. és a három együtt meg főleg soknak tűnik egy bögre liszthez, ami kb 20 deka lehet.

ha az ecethez ragaszkodsz, akkor próbáld kia szódabikarbónát elhagyva.

Én a HI.féle kakaóslepénybe 25 deka liszthez egy csomag sütőport teszek, és nagyon szép levegős, könnyű a tészta.

Az olajos piskótába is egy teáskanál sütőport, ami pedig csak 14 deka liszt.(gyümölcstortaalap)

1 bögre lisztes muffinba is egy csomag sütőpor elég, szép magas, levegős a tésztája. igaz, joghurttal vagy kefírrel csinálom.

Ecetet az anyukám, meg régen a nagyi is a hájastésztába tett, és nekem is van egy sósrúd receptem, amibe kell ecet. ott 30 deka liszthez kell egy ek. ecet, és szépen magasra emeli a rudacskákat, holott ebben még sütőpor sincs.

csak az arányok miatt írtam ezeket, hogy legyen összehasonlítási alapod.

Próbálkozz valamelyik térfogatnövelő elhagyásával, vagy kiváltásával.

Sok sikert:)

2014. jan. 5. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Próbáld ki olaj nélkül!
2014. jan. 22. 08:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Elég a sütőpor!

Én a muffinban is csak sütőport használok.

Vagy a szódabikarbónát, vagy az ecetet hagyd el.

E kettőnek a reakciója nagyon nagy gázképződéssel jár, és a tészta "túl kel".

A kenyérsütésnél is akkor fordul elő a morzsálódás, ha sok az élesztő, vagy túlkel.

2014. febr. 5. 21:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Nekem hiányzik a tojás és fura az ecet (persze az enm állag téma).
2014. márc. 7. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!