Miért morzsálódik a sütim?
Van egy sütim, amit gyakran készítek és álladóan morzsálódik, szétomlik. Ez mitől van?
Liszt, cukor, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, olaj, ecet van benne.
Neeem, ez frissen ilyen.
Inkább túl omlósnak érzem.
Ez egy muffin féle süti, de én egyben tepsiben szoktam sütni.
Hagyd el a szódabikarbónát.
Persze jó lenne az arányokat is ismerni, mert így nehéz megmondani mi sok, mi a kevés benne esetleg.
A recept:
1 bögre liszt (én 2 decis bögrét használok)
1 bögre cukor (nem szeretjük a túl édeset, ezért kb fél, háromnegyed bögrényit teszek bele)
2 ek kakaópor
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1/2 tk só
1/3 bögre olaj
1 ek ecet (ennek hatására nagyon jól néz ki, ahogy elkezd megnőni a tészta, teli lesz buborékkal, habosodik. Egyszer kihagytam belőle és mintha nyers maradt volna. Érdekes állaga lett nélküle. Lehet, hogy emiatt olyan a süti? De nélküle még rosszabb. A fiam kedvence. Volt, hogy egy héten háromszor is elkészítettük.)
vanília
kb 1 bögre víz
Szoktam bele tenni gyömbért és néha pici fahéjat.
200 fokon kb 20-25 perc alatt megsül.
Nem ismerem így a receptet, mert nekem az ecet valahogy nem illik bele. és a három együtt meg főleg soknak tűnik egy bögre liszthez, ami kb 20 deka lehet.
ha az ecethez ragaszkodsz, akkor próbáld kia szódabikarbónát elhagyva.
Én a HI.féle kakaóslepénybe 25 deka liszthez egy csomag sütőport teszek, és nagyon szép levegős, könnyű a tészta.
Az olajos piskótába is egy teáskanál sütőport, ami pedig csak 14 deka liszt.(gyümölcstortaalap)
1 bögre lisztes muffinba is egy csomag sütőpor elég, szép magas, levegős a tésztája. igaz, joghurttal vagy kefírrel csinálom.
Ecetet az anyukám, meg régen a nagyi is a hájastésztába tett, és nekem is van egy sósrúd receptem, amibe kell ecet. ott 30 deka liszthez kell egy ek. ecet, és szépen magasra emeli a rudacskákat, holott ebben még sütőpor sincs.
csak az arányok miatt írtam ezeket, hogy legyen összehasonlítási alapod.
Próbálkozz valamelyik térfogatnövelő elhagyásával, vagy kiváltásával.
Sok sikert:)
Elég a sütőpor!
Én a muffinban is csak sütőport használok.
Vagy a szódabikarbónát, vagy az ecetet hagyd el.
E kettőnek a reakciója nagyon nagy gázképződéssel jár, és a tészta "túl kel".
A kenyérsütésnél is akkor fordul elő a morzsálódás, ha sok az élesztő, vagy túlkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!