Miért morzsálódik a sütim?
Van egy sütim, amit gyakran készítek és álladóan morzsálódik, szétomlik. Ez mitől van?
Liszt, cukor, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, olaj, ecet van benne.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Neeem, ez frissen ilyen.
Inkább túl omlósnak érzem.
Ez egy muffin féle süti, de én egyben tepsiben szoktam sütni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Hagyd el a szódabikarbónát.
Persze jó lenne az arányokat is ismerni, mert így nehéz megmondani mi sok, mi a kevés benne esetleg.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A recept:
1 bögre liszt (én 2 decis bögrét használok)
1 bögre cukor (nem szeretjük a túl édeset, ezért kb fél, háromnegyed bögrényit teszek bele)
2 ek kakaópor
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
1/2 tk só
1/3 bögre olaj
1 ek ecet (ennek hatására nagyon jól néz ki, ahogy elkezd megnőni a tészta, teli lesz buborékkal, habosodik. Egyszer kihagytam belőle és mintha nyers maradt volna. Érdekes állaga lett nélküle. Lehet, hogy emiatt olyan a süti? De nélküle még rosszabb. A fiam kedvence. Volt, hogy egy héten háromszor is elkészítettük.)
vanília
kb 1 bögre víz
Szoktam bele tenni gyömbért és néha pici fahéjat.
200 fokon kb 20-25 perc alatt megsül.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem ismerem így a receptet, mert nekem az ecet valahogy nem illik bele. és a három együtt meg főleg soknak tűnik egy bögre liszthez, ami kb 20 deka lehet.
ha az ecethez ragaszkodsz, akkor próbáld kia szódabikarbónát elhagyva.
Én a HI.féle kakaóslepénybe 25 deka liszthez egy csomag sütőport teszek, és nagyon szép levegős, könnyű a tészta.
Az olajos piskótába is egy teáskanál sütőport, ami pedig csak 14 deka liszt.(gyümölcstortaalap)
1 bögre lisztes muffinba is egy csomag sütőpor elég, szép magas, levegős a tésztája. igaz, joghurttal vagy kefírrel csinálom.
Ecetet az anyukám, meg régen a nagyi is a hájastésztába tett, és nekem is van egy sósrúd receptem, amibe kell ecet. ott 30 deka liszthez kell egy ek. ecet, és szépen magasra emeli a rudacskákat, holott ebben még sütőpor sincs.
csak az arányok miatt írtam ezeket, hogy legyen összehasonlítási alapod.
Próbálkozz valamelyik térfogatnövelő elhagyásával, vagy kiváltásával.
Sok sikert:)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Elég a sütőpor!
Én a muffinban is csak sütőport használok.
Vagy a szódabikarbónát, vagy az ecetet hagyd el.
E kettőnek a reakciója nagyon nagy gázképződéssel jár, és a tészta "túl kel".
A kenyérsütésnél is akkor fordul elő a morzsálódás, ha sok az élesztő, vagy túlkel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!