Vaddisznószűz karácsonyra?
Én már készítettem,neve nincs, saját kreáció. a lényege egy lecsós, szalonnás, erdei gombás, vadmájas szaftos ragu, amit megkoronázunk a lisztbemártott, hirtelen kisütött vaddisznó szűzszeletekkel. az alapnak kellően szaftosnak kell lennie. köretnek krumplifánkot, vagy krumplikrokettet adok mellé.
Megjegyzem, hogy "szelíd " változatban is szoktam készíteni,-vad/erdei híján- úgy is nagyon finom, de a vad, az vad :)ha egyszer hozzájutunk nem szabad kihagyni.
ha érdekel, kicsit részletesebben is leírom, illetve, hogy mire érdemes figyelni az alap elkészítésénél.
Apukám vadászik, gyakori nálunk a vadhús.
Amit én nagyon szeretek vegyél vadfűszerkeveréket és olajat, mustárt plusz a fűszerkeveréket keverd össze, ezzel pácold be a husit. Minden reggel,e ste fordítsd meg, legalább három napig szoktuk pácolni. Sütés előtt töröld le róla a mustárt. Szúrkáld meg a húst néhány helyen és a résekbe tegyél szalonnát, inkább zsíros mint husos szalonnát. sózd, birsozd, borítsd be az egészet baconnal és süsd meg. Mikor a hús már puha és a szalonnának is van színe a bacont szedd le róla és süsd szép pirosra a húst is.
Köretnek dödöllét, kroketet, petrezselymes krumplit, hercegnő burgonyát, esetleg pürét vagy knédlit javaslok.
Mivel szárazabb hús készíthetsz hozzá mártást is. Nálunk mindig van mártás. Ha esetleg nincs, akkor áfonya lekvárral esszük, de az tényleg ritka.
Mártásnak lehet sima gyümölcsmártás.
Mi sörmártással vagy valamilyen gombamártással szoktuk.
Sörmártás egy kis pecsenyelevet liszttel besűrítesz majd pecsenyelevet és sört öntesz hozzá, sűrűre főzöd.
Tejszínes gombamártás: Gombát apróra vágod kis olajon megpirítasz, teszel rá lisztet majd pecsenyelevet és tejszínt. Ha van otthon fehérbor az is mehet bele, sűrűre főzöd, ízlés szerint fűszerezed
Magyaros gombamártás: Gombát félbe vagy ha nagyon nagyok a gombák négybe vágod. Hagymát pirítasz arra dobod a gombát. Ha megpuhult a gomba teszel tá apróra vágott fokhagymát és egy doboz magyaros vajkrémet. Ha "folyékonnyá" válik a vajkrém petreszelymet teszel bele. Általában nem szükséges tovább fűsreszni, mert a vajkrém jó ízt ad neki.
Aszaltszilvás gombamártás: Gombát kis olajon megpíritaz öntesz bele kevés vörösbort és beleteszed az aszaltszilvát. Összefőzöd, mehet bele főzőtejszín is a sűrítéshez.
Első vagyok, írom a vadragu leírását, ahogy én szoktam.
Mennyiséget csak hozzávetőlegesen, mert Te tudod mennyi a hús, mennyi kell kb hozzá.Kevés zsíron csíkokra vágott húsos szalonnát, vagy füstölt tarját megpirítok. ebbe egy közepes fej finomra vágott hagymát megdinsztelek, beleteszek falatnyi darabokra vágott lehetőleg erdei gombát és kicsit sütöm vele.finoman sózom a szalonna miatt. kis levet fog engedni, ezzel együtt párolom. két közepes érett paradicsomot meghámozok, és felkockázok. a gombához keverem és együtt párolom tovább.
Csíkokra vágok húsos színes paprikát, de a legfinomabb
piros kaliforniaival. Ebből két kisebbet.
A paradicsomos ragut egy teáskanálnyi finom pirospaprikával megszórom,és hozzáteszem a felcsíkozott paprikát. átforgatom, és lefedve tovább párolom.
közben szintén csíkokra vágok kb 25-30 deka (ha van vad )csirkemájat, és a lecsós alapba keverem. nemsokára el is készül, lehet, hogy egy csipet cukor is kell bele, függően a paradicsom savanyúságától.bors, kis majoranna, de én esetemben inkább (majoranna helyett ) 2-3 összetört borókabogyó kerül bele fűszerként.
A lényeg, hogy a paprika ne főjön szét, ne pöndörödjön meg a héja (ezért nem vágom karikára)szinte roppanós maradjon. kissé édeskés, pikáns egyvelegnek kell lennie.
Tálaláskor a ragu tetejére teszem a már leírt módon hirtelen kisütött vadszűsz szeleteket, mellé a krumplifánk vagy krokett.
Családi, baráti körben nagyon kedvelt eledel, még, ha a szelídített- vagyis sertésszűsz, csiperke ,csirkemáj- változatban készül is.
Hát kb ennyi az én variációm :)
Nem fogsz csalódni benne :) Egyik évben lecsófesztiválon "vadászlecsó" néven nyert a csapatom vele. Persze akkor csak őzmáj volt benne, a szűzsült nem volt a tetején :)
akkor a köret petrezselymes-fokhagymás aranysárga nokedli volt.
Ez is egy változat az én konyhámból :)
üdv.
Köszönöm a bókot, ez most nagyon jól esett. A legtöbb szószt én kísérleteztem ki (meg gondolom rajtam kívül még több 1000 ember készíti szinte ugyanígy). Kivéve a vajkrémeset, olyat ettem valahol és figyeltem, hogy, hogy készül. Nagyon szeretek sütni, főzni, teljesen kikapcsol.
26/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!