Töltött káposztát hogyan szoktátok csinálni, recepteket várok?
Amennyi a darálthús, kb. annak egyharmadának megfelelő rizst megmosok, azt nyersen gyúrom hozzá a húshoz, bele: só-bors-törtpaprika.
A káposztát ha levelekre szedtem, folyóvíz alatt egy kicsit átmosom, az apró-káposztát tésztaszűrőben tartom a csap alá. A levelekről a külső, vastag eret kiskéssel ledarabolom, majd belecsavarom a maréknyi tölteléket, végeit visszagyűröm.
Nagylábas, vastag falú fazék aljára először egy sor aprókáposzta, majd a töltelékek szépen sorba, amikor mind benne, a tetejére ismét aprókáposzta, és felöntve vízzel. A lébe is teszek sót, beborítom. Van, aki rak bele néhány db. füstölt oldalast is, nálunk ez nem szokás.
Amikor megfőtt, paprikás rántást készítünk, és még azzal is összefőzzük, persze savát is jóváhagyjuk. Tejfölt majd a tányérjába mindenki annyit rak, amennyit akar.
Én is hasonlóan készítem a fentiekkel, kis eltéréssel, ami szerintem minden háznál előfordul.nagyon melléfogni nem lehet, én még nem ettem rossz töltöttkáposztát :)
Kb 1-1,20 kg szálaskáposztát veszek, és 5-6 levelet.Én sem mosom ki, mert hosszú évek óta ugyanattól az ismerős termelőtől veszem, és mindig finom. a szálas káposztát még összevagdalom kissé, hogy ne csapkodjon állunkra evéskor:)
egy közepes fej hagymát finomra vágva zsíron megdinsztelek,pirospaprikával meghintem és erre teszem a káposztát. felengedem annyi vízzel (csontlével ) amennyi ellepi és elkezdem főzni.
A rizst én félig főzöm, és úgy keverem össze a darálthússal. kb 70-80 dkg lapockából készítem és ehhez 25 dkg rizst főzök félkészre.
Egy tojással,sóval, borssal, csipet őrölt köménnyel gyúrom össze. A levelekből a vastag ereket kivágom, és megtöltöm, mint a palacsintát, a két végén bedugva. a többiből gombóc lesz.
Beleteszem a már fővő káposztába őket. Füstölthús akkor kerül bele, ha éppen van otthon egy kis tarja, vagy vagy föstölt combból egy darabka.Nem szeretjük, ha nagyon elviszi a föstölt íz az alapízeket, szóval csak mértékkel, de, ha nincs benne, akkor is jó szokott lenni.
Szép csendesen főzöm, nem keverve, rázogatva.
Egy gombócot kettévágok, hogy biztos legyek felőle.
Ha kész, akkor lisztes-vizes habarással óvatosan besűrítem.Tejföl nálunk is csak külön kerül az asztalra, kinek-kinek ízlése szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!