Hogy főzzek finom lucskos-káposztát?
Füstölt oldalas, vagy valami hasonló az igazi bele-való.
Ha esetleg "sokadika van", akkor is egy darabka füstölt-kolbász jó lenne bele, különben csak egy síma káposzta-levesed lesz.
Én így készítem:
Megfelelő húsból (csontos, színhús, szegyporc, füstölt opció, én nem szeretem benne), a szokásos módon, bő szálas hagymán pörköltet indítok. Ha levet enged, rárakom a levétől kicsavart, kissé átmosott káposztát, a lét félreteszem.
Kerül bele némi friss paradicsom, paprika,(télen lecsó)szemes bors, kömény, fokhagyma. Csontlével felöntve, puhára párolom az egészet, majd vékony paprikás rántással sűrítem.
A másik kedvenc a Szamosi-féle káposzta néven vonult be a helyi gasztronómiába.(Feri bátyám Venesz-díjas mesterszakács, és a barátunk, ezúton is köszönöm bölcs útmutatásait!!)
Szóval egy edényben kisütött füstölt szalonnán megpárolunk jó adag durvára vágott édes fejes káposztát, némi hagyma, sok paprika, paradicsom társaságában. Sózzuk, borsozzuk. Közben, miután megittuk a reális pálinka adagunkat, másik edényben alkalmas húsokból pörköltet indítunk. Félidőben összeöntjük, puhára pároljuk, némi feles csontlé hozzáadásával. Ha a káposzta kicsit "megkapja", a keletkező pörzsanyagok miatt még jobb az eredmény, persze nem kell szénné égetni)
Ha puha, jóféle 20%-os tejfelben elkevert rengeteg kaporral besűrítjük, és az éhezők elé adjuk.
Először volt némi fenntartásom a tejföllel, (nem megy majd rá a rizling!!), de bizton állíthatom, alaptalanul!
Kimaradt:
A savanyú káposzta lét azért teszem félre, mert csak a legritkább esetben sikerül eltalálni a káposzta optimális savanyúságát, így ezzel korrigálom. Ha nem kell, simán megiszom...
1-es vagyok!
Azt a durvaságot leszedettem a modikkal!
- Felénk a lucskos-káposztát fehér-káposztából főzzük, főztük, de mindig valami füstölt cuccal!
- A Zoli első variációja szerinti káposztát mi húsos káposzta néven ismerjük, (pont úgy készítjük), csak a végén a tejfölt is belerakjuk!
Ahány ház, annyi szokás, a lényeg, hogy amit megeszünk, az legyen ízlésünk szerint!
Nálunk is úgy készül a lucskoskáposzta hajszálra, mint Dobosék portáján :D
Jó kis pörköltalap, finom káposzta ( megbízható termelőtől )vékonyka rántás. tejföl asztalnál, igény szerint.
A Feri bácsi édes-kapros-húsos káposztáját is elkészítettem már nem egyszer (ezúton is köszönöm a receptet ismételten ) igen nagy sikere volt mindannyiszor.
Nálunk a káposzta egy örök "darab " légyen az édes vagy savanyú, mi nagyon szeretjük.
Sokféle változatban kerül nálunk is az asztalra.
Füstölt csülökkel pl babos káposztát készítek,(én úgy kaptam a receptet, hogy Vas megyei eredetű ). Hát jó , ha kéznél van utána a Bilagit... :), de isteni finom.
Látod qkker ezt hozza a kor, meg a bor!
Természetesen a belevaló gersli olyan fontos, mint az imádság után a keresztvetés!))
Erről a leíráskor megfelejtkeztem. Restellem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!