Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mindkét besózott sonkám...

Mindkét besózott sonkám megszagosodott. Hogyan lehetne megmenteni őket?

Figyelt kérdés
A padláson voltak, ahogy minden évben. Csak a folyamatos meleggel nem számoltam. Ma vettem észre, hogy szaga van a sonkáimnak. Gyorsan lefejtettem a húst a csontokról, átsikáltam körömkefével, többször átöblítettem hideg vízben. Hentes tanácsára lenne szükséges nagyon nagyon gyorsan. Ecet, klór van itthon. Segítsen egy hentes, kérem szépen.

#sonka #megszagosodás
2013. nov. 1. 13:42
 1/10 anonim ***** válasza:
50%
Ha még nem olyan erős a szaga, akkor főzd meg egy kis hagymás vízben, vagy süsd meg
2013. nov. 1. 14:11
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
Sehogy . Ilyen időben egyszerűen még nem szabad otthoni körülmények közt disznót vágni, úgy, hogy sózóba kerüljön, mert megromlik. Klóros víz? Legfeljebb WC pucolásra. Ecetes vízbe lemoshatod, vagy áztathatod, de felesleges, mert ezt már nem szabad felfüstölni. Emberi fogyasztásra ez már nem alkalmas.
2013. nov. 1. 14:36
 3/10 anonim ***** válasza:
72%
Ha szerencséd van, jön majd DOBOS ZOLI és ír rá valamit, ha tud, de ne reménykedj.
2013. nov. 1. 14:38
 4/10 anonim ***** válasza:

Erősen savas közeg (ecet) még életmentő lehet, de egy ecetes fürdő, és bőséges öblítés után is inkább betenném a fagyasztóba, hogy megmentsem.

Ha beindult a fehérje lebomlás, akkor azzal rizikós tovább foglalkozni. Minél előbb meg kell enni, addig is fagyasztani kell.

Ha az ecetes átmosás után marad szaga, (nem evet szaga, hanem romlott szaga) akkor fagyasztani is fölösleges, akkor az sajnos kuka.

Egyébként a meleg mellett a páratartalom is rengeteget számít, ami ilyen időben szintén magasabb, mint az optimális.

2013. nov. 1. 16:42
 5/10 doboszoli ***** válasza:
72%

Sajnos majdnem biztos, hogy menthetetlen, kidobós.

Feltételezem, hogy füstölt sonkáról van szó, ebben a melegben már a sózáskor megromlott. Nem tudott olyan gyorsan behatni a só a csonthoz, mint amilyen gyorsan romlott a hús. Még nagyobb a baj, ha a légy koma is besegített.

Javaslatom a későbbiekre:

Lehetőleg csak a stabil hideg időben készíts f.sonkát, különösen egészet. Nyáron (ha nagyon fontos) max. daraboltat, csont nélkül sózz, kizárólag hűtőben lehet tárolni a sózás alatt, és különös gonddal a sóval tartósítás szabályai szerint naponta átmozgatni!

Sajnálom, mert komoly veszteség. (Tudom, nem vigasztal, de én is dobtam már ki 10 kiló feletti sonkát nyáron, mert ostoba módon nem akartam nemet mondani a megrendelőnek.)

2013. nov. 1. 16:45
 6/10 mustafa33 ***** válasza:
72%
Ha van kutyád, fagyaszd be kisebb adagokban. A kutya ellenálló az enyhébb romlottságnak, kimondottan imádni fogja ha számára "illatos" már. A kutyafélék gyomra a botulotoxint is semlegesíti, a dögevés is a faj tulajdonsága volt. (nem rothadóra értem!)
2013. nov. 1. 20:54
 7/10 anonim ***** válasza:

Áztasd be pár órára, kb. fél-egy napra ecetes vízbe. Utána ha alaposan kiöblítetted tőle, vágd kockára, gyenge sós vízben főzd meg, és úgy adagolva rakd be a fagyóba, majd a kutyáidnak előszeded.

Átfőzés nélkül már a kutya részére sem tárolgatnám!

2013. nov. 2. 08:04
 8/10 A kérdező kommentje:

Ez történt: tegnap kicsontoztam, hátha meg tudom menteni. Feldaraboltam, de továbbra is penetráns szagot árasztott. A férjem valami ózonos gépi szerkentyűvel "megkezelte" többször is, amitől aztán szép zöld lett az egész, de a szaga változatlanul támadott.

Ma felhívtam egy állatmentőt, hogy vigye az egészet úgy, ahogy van. Mivel az út oda-vissza 60 km.lett volna, nem kérte. Aztán jött a a megyei állatmenhely, akik tőlünk 18 km-re vannak. A harmadik telefonhívás után jutottunk el oda, hogy elviszik. 22 kg. gyönyörű hús volt. Boldogan odaadtam a rengeteg éhes állatra gondolva. Amint megjön a hideg, megveszem az újabb kettőt, hogy ne kelljen lemondani az isteni sonkáról. Meg még 15 kiló kolbászt is töltök melléje. Kár, hogy nem kinálhatlak meg benneteket. Minden válaszoló megérdemelné. Köszönöm a segitségeteket.

2013. nov. 2. 21:28
 9/10 mustafa33 ***** válasza:
Ha lehetne kérdezőnek is, menne a zöld kéz ☺.
2013. nov. 4. 21:44
 10/10 A kérdező kommentje:
Tőlem mindenkinek ment a zöld kéz. Becsület szavamra!
2013. nov. 5. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!