Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért emeli ki a só a többi ízt?

Miért emeli ki a só a többi ízt?

Figyelt kérdés
Gyakran előfordul hoyg az étel nem igényel már további fűzerezést, elég ha egy kis sót teszünk bele és egyből nagyon sokat változik az íze. Erre mondják azt hoyg a só (a cukor is hasonlóan) kiemeli a töbi ízt. A kérdés ennek a jelenségnek a tudományos háttere után érdeklődik. Van pár tippem,de kíváncsi vagyok egy-két hozzáértő magyarázatára is.

2013. okt. 20. 00:49
 1/3 anonim ***** válasza:
0%
Tipp: Mint a Maslow-piramisban, amíg éhezem addig nem tudom értékelni a "fűszereket". A megszokás pedig nagy úr, szinte sófüggőség.
2013. okt. 20. 00:58
 2/3 anonim ***** válasza:
57%

Alapvetően két elfogadott magyarázat van. Az egyik, hoyg a só elnyomja a keserű ízt, ami viszont hat más ízek érzékelésére. Ez magyarázná auz is, hoyg a cukor mért viselkedik hasonlóan, hszen annak jelenlétében is jobban tolerált a keserű íz.

A másik, hogy a só az étel megköti az étel víztartalmát, így segíti az aromák kiszabadulását. Mivel az íz érzékelés és a szaglás szorosna összekapcsolódik, ezt kiemelheti az étel ízét is. Az ízfokozók, pl glutamát szintén hasonlóan viselkednek, ami magyarázhatja fokozó jellemzőjüket.

2013. okt. 20. 07:19
 3/3 A kérdező kommentje:
Én olyasmire gondoltam, hogy a só az ízlelőbimbók felületén oldódva magasabb iontartalmú közeget hoz létre amely ezáltal stimulálja az ízlelőbimbót. Jó ez egyből nem nagyon lehet igaz a cukorra de valami ilysmi dologban gondolkodtam.
2013. okt. 21. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!