Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell karamellizálni a...

Hogyan kell karamellizálni a hagymát?

Figyelt kérdés

Kezdő vagyok főzés terén, ezért gondoltam inkább megkérdezem. Szóval ezt szeretném ma elkészíteni, mindent be is szereztem... [link]


Az első kérdésem...azt írja a hús felét elősütjük...tehát nyersen kell feldarabolni vagy épp, hogy elősütés után? A másik meg azt írja, hogy karamellizálni a hagymát, azaz dinsztelni?


Köszi előre is ha valaki tud segíteni!



#carbonnade
2013. okt. 9. 13:33
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
40%
A megtisztított és apróra vágott hagymát odateszed egy kis olajon pirítani és teszel rá cukrot.
2013. okt. 9. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
82%
Ott van a hozzávalóknál, hogy kb 4 centis kockákra vágva a hús, vagyis még sütés előtt nyersen. A karamellizálás a dinsztelés lehet, vagyis szerintem amikor már olyan karamell barna a hagyma. Bár azt nem értem, miért 2 adagban süti meg a húst. Miért nem egyszerre.
2013. okt. 9. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
77%

"és teszel rá cukrot"

Hú első, de lüke vagy! :)) Vagy csak szivatod a kérdezőt? loool kategória....


Hagymát karamellizálni annyit tesz, mint némi olajon vagy zsíron sütni egy ideig. Ja de előtte persze apró kockákra vágtad ugye... :-) Mennyi ideig? Először megpuhulnak a darabkák, majd üvegessé válnak, szóval átlátszóvá, még puhák... Majd ezután kezdenek kissé keményebb állagot felvenni, miközben a szélük megbarnul. Na ekkor jó, ekkor van karamelizálva. nem szabad, hogy az egész egyöntetűen barna legyen, mert az már keserű, égett lesz....

Azért hívják karamelizálásnak, mert a hagyma is tartalmaz cukrot, és ilynekor ez a cukor olvad és alakul át benne, ez okozza a barna színt. Így a legfinomabb és legintenzívebb a hagyma íze... legtöbb kajába így jó, de van sok olyan, amibe üvegesen tanácsos beletenni...

2013. okt. 9. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Ott van a hozzávalókban, hogy másfél kg hús kockára vágva, gondolom azért két részletben süti, hogy ne eresszen sok levet, jobban átsül a hús fele egyszerre.
2013. okt. 9. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 A kérdező kommentje:

Nem volt teljesen világos, hogy a karamellizálás a dinsztelést jelenti, vagy valami mást. Azért cukrot nem tettem volna bele...ennyire kezdő nem vagyok. :)

Köszi, mindenkinek ment a zöld kéz. :)

2013. okt. 9. 14:40
 6/15 anonim ***** válasza:

A húst nyersen kell feldarabolni és úgy kell sütni.


Pedig a karamellizált hagymának azért ez a neve, mert kell hozzá cukor!

Szóval a hagymát elkezded olajon sütni, majd mikor üveges lesz akkor kristálycukrot teszel hozzá és addig sütöd amíg a cukor karamellizálódik és a hagymát szépen bevonja a karamell.

2013. okt. 9. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
16%

Jesszus, nemár, nem kell a karamellizált hagymához cukor!!! Az azt jelenti, hogy tovább sütöd mint egy sima dinsztelésnél, aranybarnára (zsiradékon persze), és a hagymában lévő cukor fog ezáltal karamellizálódni, NEM a hozzáadott cukor :DDDD

(Amúgy ha kellene bele cukor, a hozzávalóknál is szerepelne...)

2013. okt. 9. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
87%
7-es vagyok, annyit még hozzátennék, hogy a recepttel ellentétben a fokhagymát én nem próbálnám a hagymával együtt karamellizálni, mert a fokhagyma nagyon könnyen megég és irtó keserű lesz. A vöröshagyma karamellizálása elég sok idő (tegnap csináltam hagymamártást és 2 fej hagymának kellett vagy 15 perc mire lepirult). Ennyi idő alatt a fokhagyma keserűre ég. Én azt a 3. lépésnél nyomnám hozzá.
2013. okt. 9. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

Dinsztelésnél a hagyma már édes. Ha tovább sütöd a hagymát akkor az már pirulni fog!


Sok receptben van cukor. Ott leírják, hogy mikor kell hozzá adni a hagymához és stb. Karamellizált hagyma.


http://www.youtube.com/watch?v=arNbTLsFfFc

2013. okt. 9. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
87%
A dinsztelés is egyfajta karamellizálása a hagymának, a magyar konyhában úgyis csak ez az eljárás ismeretes, de ha teljesen karamellizálni akarod, akkor éppen csak közepes lángon, óvatosan pirítsd meg előbb (nem kell hozzá nagyon apróra vágni, nagyon össze fog esni anélkül is, érdemes nagyobb mennyiségben készíteni), utána a legalacsonyabb fokozaton, lefedve, néha megkeverve párold addig saját levében, míg krémes, szinte pépes nem lesz, ez legalább fél óráig eltart. Nem szép látvány, de isteni íze van. Ilyenkor a hagyma természetes cukortartalma karamellizálódik, cukor hozzáadásával fel lehet ugyan gyorsítani a folyamatot, de szerintem nem érdemes, úgy pont a lényeg vész el.
2013. okt. 9. 18:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!