Olaj nélkül milyen ételt lehet készíteni?
Utálom az olajat (minden formában), a szervezetem sem szereti, a kenyeret pedig minimálisra szeretném csökkenteni.
Milyen egészséges ételeket lehet készíteni ezek nélkül?
Lehetőleg olyan hozzávalókkal amiket egy vidéki tesco és hasonló áruházakban is be lehet szerezni.
LOL:
Én is, ezért zsírral főzök! :)))
Komolyan:
- Levesek legyen az bármilyen, ha rántás nélküli, akkor már kikerülheted a zsiradékot
- Főzelékeknél ugyanígy nem feltétlen szükséges rántás, lehet habarni is, (= tejfölbe liszt és beleforralni) vagy símán csak a megfőzöttek egyrészét összeturmixolni és visszatölteni.
- Húsételeket tudsz: párolni párolóedényben, vagy grillezni a saját zsírjában, vagy csak símán megfőzöd, fűszerezed és úgy eszed akár magában, akár főzelékkel vagy salátákkal
- Saláták is lehetnek teljesen zöld-saláták (=nyersek) vagy megfőzött, párolt alapanyagokból. A különböző öntetek, ízesítések, mártások alapján kismillió variációjuk létezik kezdve a síma cukros-ecetes salátalétől a majonézes-tartáros-egyéb mártásokkal nyakonöntött finomságokig.
Persze vannak ételféleségek, amelyek ez esetben kimaradnak az étkezésedből:
a pörköltfélék, paprikás-krumpli, tört-krumpli, krumplis-tészta.
És akkor ez alapján felmerül a kérdés, hogy azt a zsiradékot, ami már eleve benne van a húsban, hogyan tolerálja a szervezeted, pl. a darálthúsnál, vagy egy párolt sertés-tarjánál, stb. stb.
És a főzőmargarint,hogy tolerálja a szervezeted?
Én itt tanultam meg egy szakács beírása alapján,hogy kevés főző margarinnnal vagy vajjal az étel a saját levében kifőve milyen finom tud lenni.
Azért nem olyan durva, pl a fent említett krumplis tésztát megeszem (bár elég unalmas íze van.
Igazából olyasmit nem akarok ami bő olajban készül, főleg ha nekem kell csinálni. Ami meg már elkészülve is olajosnak látszik attól egyenesen rosszul vagyok. Van egy-két dolog amit nagyon szívesen ennék, de tele leszek nagyon nagy (nem túlzok) pattanásokkal. Kis pattanások bármitől előfordulhatnak, de ilyen nagyok tudtommal mindenképpen evéssel kapcsolatos.
Amióta drasztikusan csökkentettem a gyorskajákat és egyéb túl olajos ételek az étrendemben, azóta hatalmas változáson ment keresztül az arcom. Persze még mindig előfordulnak néha pattanások, de annyi belefér.
Viszont mindezek következményeképpen pszichésen is megundorodtam az olajtól/zsírtól. Ami meg nem mellékes, hogy könnyedebbnek fittebbnek is érzem magam ha olyan ételeket eszek amiben nem sok vagy egyáltalán nincs olaj.
Értelek!
Szóval amikor a sültkrumplit, a rántott húst és hasonlókat olajban sütöttem (mert az olcsóbb mint a zsír), és a kész kajáról úgy kell letörölgetni az olajat, hogy evés közben ne legyen csömör, ... egy idő után vissza-álltam arra, hogy csak zsír van a konyhámban. Érdekes módon, ha abban sütök, azt le lehet csöpögtetni a kész cuccokról.
A boltban, mekiben egyéb helyeken kapható kész- és félkész ételeket én sem bírom. Inkább magam sütök-főzök, egyrészt olcsóbb is, másrészt ez esetben te is oda tudsz figyelni, hogy mihez mennyi zsiradékot használsz ahhoz, hogy jól érezd magad.
Szerintem most a következő hetekben inkább túlnyomóan a párolt zöldségfélék és párolt, főtt húsok, és főzelékek legyenek elsősorban az étrendedben. Ezzel hozzásegíted a szervezetedet, hogy minél előbb tudjon regenerálódni. Majd utána szépen, fokozatosan vezesd be először a kevésbé zsíros kajákat, és akkor már azt is tudod figyelni, mennyi az a zsír-mennyiség, amelyet még tolerálni tud.
A sültkrumpli és egyebek (pl. rántott sajt és hús is!) zsiradék nélkül is kisüthetőek a sütőben.
Minden egyebet lehet vajjal vagy ha szereted, akkor zsírral sütni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!