Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy kell az almáspitének a...

Hogy kell az almáspitének a piskotáját vagy tésztáját elkésziteni?

Figyelt kérdés
2009. okt. 21. 10:15
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Almás pite


Hozzávalók a tésztához:


25 dkg Ráma margarin

40 dkg finomliszt

12 dkg kristálycukor

1 tojás sárgája

1/2 citrom reszelt héja és leve

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1-2 evőkanál tejföl


A töltelékhez:

2 kg alma

(opcionálisan fél kg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy)

fahéj

2 csomag vaníliás cukor


A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Szerintem ugyanis sokkal finomabb, ha alul van a több tészta, rajta a dús töltelék, majd a tetején leheletvékony tésztaréteg következik. Amíg pihen, az almák magházát kiemelem, meghámozom, sajtreszelőn lereszelem. Egy közepes méretű, magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom” (Nagyim szóhasználata :) ). Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.

2009. okt. 21. 11:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm!
2009. okt. 21. 13:07
 3/4 anonim ***** válasza:
zsemlemorzsa helyett darált dió
2009. okt. 22. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Én is pont ilye tésztából készítem, de a zsemlemorzsa helyett búzadarával szórom a nyers tésztán (több nedvességet vesz fel és az alma töltelékbe sok-sok apróra tört diót keverek.

Még egy tipp kezdő pitesütőknek: nekem gyakran félig nyers maradt a pite alja. Jópár éve szögletes, tepsi méretű (ugyanígy kikent, szórt) jénaiban sütöm, így "belátok" alulról és mindig tökéletes a tésztám! Már nem is akarom tepsiben sütni... :)

2009. okt. 24. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!