Darált húsos töltött cukkini. Ki hogyan csinálja?
Én két módon szoktam, csak az ízesítésben más.
Kivájom a cukkinit, beleteszem egy tepsibe, sózom, borsozom, és egy nagyon kevés olajat teszek rá.
A darált húst összesütöm, és vagy házi paradicsompürével, chillivel, sóval, borssal ízesítem, vagy pedig tejszínes-fehérboros húst csinálok, mikor hogy. Mindkét változatba teszek friss zöldfűszereket, különösen a bazsalikom és a rozmaring jó bele, de metélőhagyma, kakukkfű, oregano is mehet. A kész, fűszerezett, ízesített húst beletöltöm a cukkinikbe (a kivájt részt is sokszor összesütöm egy picit a hússal), majd reszelek rá sajtot, és megsütöm. Néha kanalazok az egészre burgonyapürét (csakis burgonyából, a por semmit nem ér, illetve a sajtot ilyenkor a pürébe keverem bele, ez főleg a fehérboros változattal nagyon jó, de ugyanúgy szoktam a paradicsomossal is). Ha teszek rá pürét, akkor az üres cukkinit egy picit elő szoktam sütni (nagyjából 5-10 percet), és az egészet addig sütöm, amíg a püré itt-ott kap egy pici színt.
Ugyanezt lehet gombával, padlizsánnal is.
1. Hosszába kettévágom, a magházat kikaparom, meghámozom, a két legvégét, ahol a legvastagabb, egy pillanatra lobogó sós vízbe mártom. A többi részét elég megpörgetni sóval
2. Darált húst kevés zsíron sóval, borssal, bármi fűszerrel födő alatt puhára párolom, majd hozzákavarom az előre megfőzött rizst
3. Sütök egy jó adag karikára szelt krumplit
4. Zománcos tepsit kizsírozok és vastagon tejfölözök, majd rárakom a sültkrumplit, arra ültetem a tököt és abba beleborítom a darálthús tölteléket. A tetejét is vastagon megkenem tejjel + megszórom reszelt sajttal. Annyi időre dugom sütőbe, míg az egész összesül, a teteje megpirul.
Ja igen! 2-es vagyok!
Valóban nálam is kimaradt, hogy minden tökfélét én is meghámozok. Szerintem ez olyan természetes részemről, ezért is nem írtam! De úgy látom, ezzel nem vagyok egyedül! :))))
Ezt a receptet én is a neten találtam, kipróbáltam és isteni finom lett!
Hozzávalók:
- 4 közepes cukkini
- 30 dkg bármilyen darált hús
- 20 dkg gomba
- 1 dl tejföl
- 1 dl kefir
- 1 tojás
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál csípős paprikakrém
- 2 evőkanál olaj
- só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát, majd rátesszük a darált húst és addig pirítjuk, amíg kifehéredik. Aláöntünk 1 dl vizet, belekeverjük a felaprított gombát, sóval, borssal ízesítjük és 15-20 percig pároljuk. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet is (anyu házilag eltett darált pirospaprikát kevert bele).
A cukkinit megmossuk, rajta hagyjuk a héját. Két végét levágjuk, hosszában kettészeljük, kivájjuk a belsejét. Ezt apró kockákra vágjuk. Ezt, és egy fél csokor apróra vágott petrezselymet hozzáadjuk a darált húshoz és további 4-5 percig pároljuk.
A kivájt cukkiniket egymás mellé egy tepsibe fektetjük és megtöltjük a hússal. A tojást elkeverjük a tejföllel és a kefirrel, megsózzuk és beleteszünk két evőkanálnyi reszelt sajtot. Ezzel a keverékkel beborítjuk a megtöltött cukkinik tetejét, meghintjük a maradék reszelt sajttal és a másik fél csokor felaprított petrezselyemmel.
Előmelegített, 200 fokos sütőben addig sütjük amíg megpirul a teteje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!