Sütő hőfokát honnan lehet megtudni?
Kezdő háziasszony vagyok, a recepteknél mindig megadnak hőfokot, de nem tudom hogy a sütőnkön melyik szám milyen hőfokot jelöl:( A sütőnk minimum 30 éves gázsütő(szerintem,mindenkinek volt ilyen sütője egyszer), 1-8 ig vannak rajta fokok bejelölve.
Ezt a leírást találtam [link] de nekem úgy tűnik, hogy a mi sütőnk ennek nem felel meg, ez alapján csinálva a receptben írt sütési idő alatt egyáltalán nem sülnek készre a dolgaim.
Ilyen régi gázsütőknél szerintem ez kiszámíthatatlan.
Vegyél egy ételhőmérőt, azzal egész pontosan meg tudod mérni.
Érdemes beszerezni egy hőmérőt:
Általában:
1. fokozat= 160 C fok
2. fokozat= 175 C fok
3. fokozat= 190 C fok
4. fokozat= 205 C fok
5. fokozat= 225 C fok
6. fokozat= 245 C fok
7. fokozat= 255 C fok
8. fokozat= 275 C fok
De ez függ a gáz minőségétől, az előmelegítéstől is, ki kell tapasztalni, melyik sütidnek mi a jó. Egy pár adag tönkremegy mindenkinek, míg megtanuljuk, ne aggódj.
Itt vannak még okosságok bőven:
A gázsütőnél a jelzések csak informatív tájékozódást adnak. A hőmérséklete ki kell tapasztalni, vagy szerezz be egy hőmérőt, amely a sütőbe helyezve jelzi az értéket.
Sok jó tanácsot kaptál, eggyel szeretnék én is hozzájárulni.
Ha a sütő aljára beraksz néhány samottéglát, akkor kiszámíthatóbb lesz a sütőd hőstabilitása, nehezebben ég oda a kaja. Egy kicsit a kemencére fog hasonlítani, abban meg könnyebb sütni.
Nem tudtam, hogy létezik ilyen hőmérő, mindenképp be fogok szerezni egyet.
A téglának is utána nézek, eddig mindig egy tepsi vizet raktam alulra, mert valahol azt olvastam, hogy attól nem égnek meg a sütik/kenyerek. De sajnos nem nagyon vált be,
eddig csináltam (akartam csinálni) két kenyeret és egy kalácsot, de a széle megégett, a közepe meg nyers maradt mindegyiknek.:(
Nagyon szépen köszönöm a sok sok hasznos választ! Szép lassan összebarátkozom a sütővel:)
"eddig csináltam (akartam csinálni) két kenyeret és egy kalácsot, de a széle megégett, a közepe meg nyers maradt mindegyiknek."
Sajnos a gázsütők közül nagyon kevés alkalmas kenyérsütésre. Ahhoz állandó hőmérsékletű sütő kellene, ami anyagánál, tömegénél fogva tartja a hőt. Ehhez előre be kell gyújtani, felfűteni, és utána kerül be a kenyér.
A gázsütőkben viszont folyamatosan áramlik a forró levegő a lángtól felfelé, ezért sem egyenletes a hőmérséklet bent.
:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!