Milyen késtechnikák vannak a gasztronómiában? Szelési módokra gondolok
Hát nem igazán értem, hogy mit akarsz kérdezni, de amit szelési módokról tudok, vagy éppen alkalmazok, azt ide írom neked:
Húsoknál ha pörköltfélének vagy tokánynak akarod a husit, akkor megfogod a kés, vagy nagyobb késedet, és szépen felkockázod, felcsíkozod a husit vele.
Ha rántani akarod a sertés-combot, vagy sertésmájat, akkor a kést enyhén rézsút (és ne függőleges irányba) tartsd és úgy vágj szép szeleteket. Persze a húsnál figyelni kell, hogy a hús rostjai hogyan mennek, nem mindegy, hogy a rostnak szálára, vagy keresztbe szeled-e. Keresztbe szelve (nem tudom ezt jobb szóval írni neked), könnyebb vékonyra klopfolni és sütni is puhábbra fogod. De ezt is meg lehet tanulni, hogy erre figyelsz!
Krumplinak sem mindegy, hogyan szeled az egyes kajákhoz: paprikás krumpli esetében hasábba szelem, levesbe, vagy ha törtkrumplit akarok, akkor egyszer elvágom hosszába, utána pedig szépen felszelem. Sültkrumpli esetében lehet hasábba, vagy karikára, vagy szalma-krumplit, esetleg brassóihoz pl. kockára vágom.
Zöldségeknél húslevesbe, száraz bablevesbe hosszába szelem a répát-gyökeret, egyéb levesekhez, ill. vadashoz, vagy éppen rizseshúshoz karikára szelem.
No kb. ennyi, ami szelési módot használok, de hogy mikor milyen kést veszek elő (a 30 cm-es pengéjű nagykést, vagy a közönséges kis konyhai kést), az mindig attól függ, hogy éppen mi az, és főleg mekkora, aminek a szeléséhez, darabolásához hozzá akarok fogni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!