Hogyan tudnek normalis tesztat kesziteni, nem durum lisztbol Angliaban? Hogy mukodik a hazi tesztaszaggato?
Persze:
búzaliszt, tojás + víz az alapanyaga a tésztának, akár levestészta, akár u.n. száraztészta.
Amit olvastál itthon, pl. 8 tojásos, az azt jelenti, hogy 1 kg liszthez 8 tojást ütnek fel, és annyi vizet tesznek hozzá, hogy viszonylag könnyen nyújtható tésztát kapj. Valami kis sót nem árt tenni bele, de az szerintem nem jelentős.
Ha egy kicsit olcsóbb kivitelt, akkor 1 kg. liszthez 4 tojást adnak, és úgy állítják össze + a víz.
Ha levestésztát akarsz, akkor mindenképp a 8 tojásost és minimális vizet. Ez esetben egy kicsit nehezebben nyújtható lesz a tésztád, de finomabb, mint amit u.n. száraztésztának készítünk.
Majd mindjárt szétnézek a net-en, találok-e neked valamit felrakva az elkészítés bemutatásáról.
Olvasd el ezt, bár mi otthon 60, 70-es években, nagyobb tálban gyúrtuk és nem asztalon (6 főre könnyebb volt).
Amikor azt írja, hogy a gombócokat egy kicsit pihenteted, utána lehet nyújtan = nyújtófával kerekre 1 gombóc = 1 levél. (Persze ma már a gép is nyújt)
Ha elnyújtottad, felszeled, amilyen formára akarod, akár olyanra, mint amiből a mákos tésztát főzted, vagy kockára vágva stb. és hagyod akár 1-2 napra is szétterítve egy konyharuhán, hogy száradjon. Néha-néha átforgatod, hogy ami alól van, az is száradjon, ill. hogy ne ragadjanak össze. Ha teljesen megszáradtak, vagy vászon-zacsiba rakod, vagy valami jól zárható dobozt először kibélelsz papírszalvétával, belerakod és beborítod. Ha jól kiszárítottad, hónapokig is eláll, de meg is keményedett.
Addig, amíg nincs annyira kiszáradva, hogy nem "csörög", addig ne dobozold be, mert könnyen bezöldül és tönkremegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!