Mit kell csinálni a birkahússal hogy ne legyen "büdös"?
Az ecetes víz valamennyit használ, de a birkaszaga főzéskor akkor is érezhető.
aki szereti a birkahúst, ez nem zavarja.gulyás, pörkölt
ami a legelterjedtebb, de sültnek is szokták, jól befűszerezve.(igaz nem 4 éveset)
beírod a G-be hogy birkahús receptek, rengeteg között böngészhetsz.
A faggyút, azt a sárga színű zsírcsomót mindenképpen le kell szedegetni. Nemcsak az illat miatt, hanem ha az rajta marad, attól a kész kaja percek alatt belefagy a tányérodba, és akkor már nemigazán élvezhető egy tányér pörkölt. Sajna egy időigényes, pepecs munka, de megéri.
Elkészítési módja gyakorlatilag ugyanaz, mint mármely másé, csak azt kell tudni a birkánál, hogy azt a jellegzetes birka-szagot a pörköltnél is a belefőzött néhány girizd fokhagyma fogja semlegesíteni. No meg egy pohárka vörösbor biztosan rásegít a finom pörkölt készítéshez.
Combot szokták egyben sütni: előző nap hegyes késsel megszúrkálod, oda beledugdosod a felszeletelt fokhagymát (= megtűzdeled), és szépen körbe-sózod, esetleg egyéb sülthús fűszerkeverékkel is beszórhatod. Sütni ugyanúgy, mint pl. az egybe-sertést, vagy egybe-karajt = födő, vagy fólia alatt először puhára, majd pirosra sütni.
Néztem a net-en, elég sok recept van fent birkából, ha akarod nézelődj ott.
Én szeretem a birkát, elsősorban pörköltnek szoktam hasábba főtt burgonyával, de ha hozzájutok, szívesen megsütöm egyben is, jó fokhagymásan, ahogy már írtam.
Véleményem:
A birkahús birkaízű, ez tény. Ha valakinek ez az íz zavaró, ne főzzön birkát,hisz annyi minden más van még.
Amúgy a faggyút természetesen le szoktam szedni róla, de csak "nagyvonalúan", mert szeretem a birkahús saját ízét.
Az ecettel vigyázat!!
Valóban elvesz az ízéből, de utána többször alaposan, bő vízben át kell mosni. Ettem már így "kezelt" húsból pörköltet, ami olyan volt, mint a savanyú babfőzelék.
A megfőtt pörköltről a faggyút egyszerűen le lehet kanalazni.
Szamosi Feri (Venesz-díjas mesterszakács, és barátom) bátyámat idézve:
"Magyaros ételt bő zsíron főzünk, és a főzés végén zsírtalanítjuk!"
Örülök, hogy vannak akik egyetértenek velem!
Természetesen tiszteletben tartom a más véleményeket is, amennyiben a "piros kéz funkción" kívül megindokolják...)
A piros-kéz-nyomodók - mert több is van ebböl a fajtából - csak akkor érez örömet, ha másikakat lepontoz.
Szerintem nagyon szánalmas emberek, csak sajnálni lehet öket, hogy ez életök legnagyobb sikerélménye.
A kérdésre: ha valaki nem szereti a birkaizt, az ne fözzön birkát - ettöl nem lesz kevesebb vagy értéktelenebb, de az lehetetlen, hogy olyan birkaételt tudjon késziteni, aminek nincs birkaize/szaga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!