Miért ajánlatos a burgonyát sötétben tárolni?
Igen, azért, bár inkább úgy mondanám, hogy kevésbé csírázzon, mert azért sötétben is csírázik.
Tárolás közben néha, (1-2havonta) érdemes átnézni, a rosszakat kidobálni, és a csírákat leszedni.
Elhangzott olyan kérdés is, meddig áll el, ez ezzel szorosan összefügg, mert ha nincs időnként leszedve a csíra, akkor az elvonja a burgonya nedvességét, és sokkal gyorsabban fonnyad.
Ha sötétben van, ritkábban kell szedegetni, és ha mindig le van szedve róla, és jól van tárolva, akkor elég jól kibírja, az újkrumplis szezonig.
Nem csak a csírázás miatt. A világosság hatására a héjában mérges solanin keletkezik, ez okozza a zöld színt is. A solanin glikoalkaloida természetesen benne van de a csirázáskor ez felszaporodik. Ez a burgonya természetes védekező anyaga. Napfény hatására a tartalma 3x megnő. legtöbb azokon a részeken van, ahol zöld a héja és a csirák környékén. Ezeket vastagon ki kell vágni.
A mérgezés tünetei a mérgezés mértékétől függően: roszullét, gyomorgörcs, hányás, szapora légzés, gyors pulzus, ájulás, kóma, a emésztőszervek nyálkahártyája sérül.
jesszusom.
Azt hiszem legközelebb ha ilyet látok kidobom a krumplit,nem kockáztatok:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!