Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen ételeket lehet hőkezelé...

Milyen ételeket lehet hőkezeléssel tartósítani?

Figyelt kérdés

Férjem külföldön dolgozik, és mindig konzerveket vesz magának, mert azt csak melegíteni kell, és már eheti is. Szokott venni több félét, pl. borsófőzelék, lencsefőzelék, paradicsomos húsgombóc, csilisbab...stb. Arra gondoltam, hogy lehetséges volna-e, ha én csinálnék neki ilyen ételeket.

Valami olyasmi eljárással,hogy megfőzöm, egyből mehetne dunsztosüvegbe amit kifertőtlenítek előtte, és betenném hűlni az ágyneműtartóba dunsztba kihűlni. Szerintetek így eltartható lenne kb. 1 hétig az étel?



2012. szept. 2. 16:49
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem.

Ez nem ennyire egyszerű, hogy csak berakod üvegbe és nem romlik meg...

Azonnal, teljesen légmentesen kell lezárni.

2012. szept. 2. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
de miért nem a befőttesüvegben forralod fel elve, hogy vákuum is keletkezzen? Amúgy nem vagyok biztos benne, de szerintem úgy elállna..
2012. szept. 2. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Elvileg lehet ugyan házilag is konzerveket késziteni, de ennek ellenére a legtöbbször megromlik.


A megfött ételt forrón kell a csavaros tetejü üvegekbe tölteni (mindenféle fólia, celofán, stb. nélkül, mert az csak lerontja a záródást. Utána nagypbb edényben (nagy fazék), alulra több réteg újságot vagy konyharuhát kell tenni, erre állitani az üvegeket, félig felönten meleg vizzel és lassan gyöngyöztetve fözni legalább 2-3 órát, utána ebben hagyni kihülni.


A szárazdunszt nem alkalmas erre (az ágynemütartó, stb), de még a leírt módszerrel sem mindig állnak el.

2012. szept. 2. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Sajnos nem lehet házilag azt a technológiai eljárást végigcsinálni, amit gyárilag meglehet.

Maradjatok a bevált konzerveknél, amik megbízhatóak, nem tartósítószeresek, pusztán a magas hőkezeléssel biztosítják a hosszú eltarthatóságot.

2012. szept. 2. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
Anyum lecsót szokott elrakni télire, sajnos azt nem tudom, hogy pontosan hogyan. Minden esetre tavaly nagyon sokat rakott el, még mindig van belőle, és még mindig jók. Szóval ha mást nem is, de lecsót biztos tudsz neki csinálni. (Csak alap - hagyma, paprika, paradicsom van benne)
2012. szept. 2. 18:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Akkor ez elég macerás, és még csak nem is biztos, hogy sikerül, akkor inkább nem próbálkozom, egyébként sejtettem, hogy ha ilyen egyszerű lenne akkor elterjedtebb lenne. Köszönöm a segítséget.
2012. szept. 2. 19:23
 7/8 anonim válasza:

Vegyél egy gépet: befőzőautomatának hívják. MEGÉRI!!! Én a húslevest is elraktam, pörköltet, tököt, lecsót, krémeket, zöldségeket, gyümölcsöket. De ami neked a lényeg: készételt is lehet vele. Húsokat, töltött káposztát..

Minden tartósító nélkül: Ha lesütöd a húst, beleteszed üvegbe, leöntöd a zsírjával, hogy elfedje, akkor eláll sokáig. Mi egy hétig ettük, de lehetett volna tovább is.

2012. szept. 4. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:
Igen, a befőző automata valóban érdekes jelenség, csupán egy szépséghibája van, hogy 40-50 ezer forintnál kezdődik az ára. Egy kis háztartásban ez nem biztos hogy megtérül. A célnak megfelel egy nagyobb fazék is. Annak használatáról a harmadik válaszadó már részletesen beszámolt.
2012. szept. 21. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!