Olajjal vagy zsírral jobb főzni?
Mi használjuk az olajat túlhevítés nélkül is pl. rizsához.
Egyébként a margarinnál egyértelműbben jobb a vaj, mint kiderült olyan 20 vagy 30 év elmúltával. Ugyanis a margarin transzzsír, és a disznózsírnál is jóval károsabb. De nem is az adalékanyagai miatt, hanem tisztán is, hivatalból. De nem rákot kelt; hogy pontosan mit okoz, annak majd utánanézek. De transzzsírt használnak a gyorséttermekben, mivel könnyebb szállítani meg tárolni, és csak sütéskor felolvasztani.
Szia!
Én mindig zsírral főzök és sütök. Sokkal finomabbak lesznek az ételek. Ráadásul, ükanyáink, dédanyáink, sőt még nagyanyáink is azza főztek, mégis 80-90 éves korukig éltek. Ennyit arról, hogy egészségtelen. Én magam is nádszál vékony vagyok és nem magas a koleszterinszintem.
Nah és persze nem bolti zsírral, hanem csakis saját készítésű házi zsírral főzök :)
Én csak annyit írnék,hogy ég a gyomrom az olajtól, tehát egyik nap gondoltam egyet és kísérletként kipróbáltam, hogy csak zsírral főzök, lás csodát 2 hónap múlva észre vettem hogy fogytam 2kg :) és a gyomrom se ég :) nem mondom , hogy nem fogok olajjal sütni többet de nekem nem futja olíva olajra meg extra szűz olajakra. A napraforgó olaj ami olcsó enyhén szólva is gyanús már sütéskor. Summa -summarum én jobban érzem magam amióta zsírral főzök.
És még csatlakoznék az előttem szólókhoz, az én szüleim, nagy szüleim is mind zsírral főztek, családunkban nem volt elhízott se érrendszeri beteg. :) üdv mindenkinek!
Attól függ..
Vannak ételek, amit csak zsírral készítek..
Pörkölt lecsó, tojásrantotta, rantás(igaz gyakrabban habarok, vagy burgonyával sűrítek).. Stb..
Ezeket az ételeket olajosan meg sem eszem.
Űgy konkrétan rosszul leszek pár falattól, mert megfekszi a gyomrom..
Aki azzal jön, hogy a sertészsír mennyivel egeszségtelenebb, és mennyire rosszat tesz a koleszterinnek, nagyot téved..mármint ha azt hiszi, hogy a természetes kisütött zsír ártalmasabb, mint a növényi olaj.
Pedig nem.
Mindig a mértékletessegen van a hangsúly.
Ugyanakkora mennyiségű olaj és zsír egyformán lesz káeos.
Ne felejtsük el, az élelmiszervállalltok lobbijait..az egész arról szól, hogy fogyasszunk több olajat, emrt annyi zsírt, amire szükség lenne, nem tudnak kitermelni..
Nézzük példának okáért a margarin és a vaj esetét..
Vaj: egy természetesen előállított termék, tejfehérjével...stb a tej hasznos elemeivel
'Margarin: kémiai úton telített zsirsav, tehát tranzszsírsav, semmi értekes eleme isncs a hozzáadott vitaminokon felül, sőt
Anank ellenére, hogy ma már egyértelmű, hogy a vaj egészségesebb, minr a margarin, sokan tevhitben élnek, sőt összefutottam amikor ezzel foglalkoztam egy ismerőssel, aki gyógytornásznakntanutl, és akkor még ők 2007 -8-ban azt tanulták, hogy fogyasszon a kedves beteg inkább margarint..
Az orvosoknak is ezt tanították, ami szerintem felháborító.
Nekünk mint elelmiszermérnököknek nem nagyon volt esély hazudni, mivel vizsgaltuk a hatásait, sőt amiőta lehet, van jonéhány komoly statisztika, hogy a margarint fogyasztók mérhetően kevesebbet élnek, mérhetően agasabb gyakorisaggal szenvednek érrendszeri megbetegedésekben.
Ugye amikor a argarin lobbi ment, akkor sokáig tilos volt ezzel foglalkozni, szót sem szabadott ejteni erről, utána pedig nem volt elég reprezentatív a statisztika..
Nah mindegy, ez csak egy példa arról, hogy sajnos a felét sem szabad elhinni a neten olvasottaknak... Vannak dolgok amiket nehéz bizonyítani, és akkor azt fogják nyomni, ami a gazdaság globális érdeke...
én mindenfélét használok, attól függően, hogy épp mi van kéznél vagy mit főzök/sütök.
például:
- olívaolajat locsolok (nagyon keveset) a kifőtt tésztára vagy salátákba csepegtetem.
- a rakott krumplihoz disznó- vagy liba- vagy kacsazsír jár. tapasztalataim szerint, ha napraforgóolajjal csinálom, száraz lesz az étel. ha zsírral csinálom, valamiért jobban 'bevonja', mindenhol 'nedvesebb' lesz és az íze is teltebb.
- ha rántottát, tükörtojást sütök, nagyon kevés napraforgóolajat öntök oda.
- ha lecsót csinálok, húsos-zsíros szalonnát szoktam felkockázni. így szeretem. egyéb olajat, zsírt nem használok. (sajnos túl sok olajban, zsírban tocsogó lecsót ettem, megutáltam, aztán rájöttem, hogy így sokkal jobb, és szívesen megeszem.)
ha van itthon zsír, akkor az általában kacsa- vagy libazsír. azért, mert ezt kapok otthonról. disznózsírt ritkán használok.
most szereztem kb. 2 deci földimogyoró olajat, nem tudom, mire érdemes felhasználni. van ötletetek, tippetek? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!