Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mik a pálinkafőzés alapjai,...

Mik a pálinkafőzés alapjai, hogyan kivitelezhető ez otthon?

Figyelt kérdés
Barack és szilva felhasználása érdekelne, lépésről lépésre, ötletekkel tippekkel stb. köszi előre is :)
2009. júl. 7. 13:17
1 2
 11/20 anonim válasza:
100%

Üdv.!

Szerintem is vidd el egy főzdéhez, ha otthon próbálkozol, kárbavész a termés, és a befektetett munka.Szomszédom is ezt csinálta, volt szép szilvája, kifőzette kedve szerint, eperfa hordóban, és olyan finom lett, hogy mindjárt kértem mégegyet!:)

Ha jól tudom, a cefrézésnél pont az a lényeg, hogy a lehető legkisebb legyen a cukortartalma a végére.

Küldj kóstolót ha kész van!:)

2010. máj. 6. 09:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/20 anonim válasza:
1 olyan 200 literes hordóhoz olyan 3-4 kiló cukor kell igaz hogy hivatalosan nem lehetne tenni bele cukrot!!!! de ügyelj arra hogy érett legyen a meggy és ne rakj bele több cukrot mert fejfájós lesz tőle a nedű
2010. jún. 8. 09:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Évszázadok óta főzik otthon a pálinkát, nincs ebben semmi meglepő. Horvátországban és Boszniában az út mellett árulják a "rakiját" és nem úgy tudom, ahol szabad pálinkát főzni, nincs több baleset belőle, mint ahol tiltják, mint nálunk. Pedig a rakija is házi pálinka. Baleset biztos lesz, de még piacon is lehet kapni mérges gombát, sőt van, aki szedi és meg is eszi.


Az pálinkafőzés alapelemeit, alapelveit kell megtanulni, meg kell kérdezni a tanyasi embereket, hogy csinálják, hogy csinálták.

Felhívom a figyelmet a "nagy fazékban kis fazék" módszerre, ami egy egyszerű pálinkafőzési módszer, mindenki meg tudja csinálni.


Ahogy én kivettem, a szabály módosítás arról szólna, hogy a saját gyümölcsömből, saját felhasználásra főzhetek saját magamnak pálinkát. De ez csak találgatás, mert nem látott még senki jogszabály javaslatot.

2010. jún. 10. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Szia, a cefre készítésénél a higéniára ügyelj a legjobban. Mindig érett, de ne rohadt gyümölcsöt tegyél az edénybe/hordóba. A földre lehullott gyümölcsöt alaposan bő vízzel öblitsd le, a szilvát, barackot magozd ki mert savanykás ízt ad a pálinkának és a benne a magban lévő cián vegyületek amúgy se egészségesek. a cefrét nemárt egy hónapon átt érlelni.



A főzése:

Ha mindenképp otthon akarod kifőzni, akkor szerezz be a következőket: Gáztüzhely. Gyorsfőző edény (kukta)minimum 5 literes legyen. Étkezési cső kb 1 méter. Hajlítható vörösrézcső min. 3 méter 1,5cm vastagot. 20literes kanna/müanyag hordó.

Ezeket nem olyan nehéz és drága beszerezni, mint sokan hiszik, kb 4000-5000 forintból kijön.

Gondolom gáztüzhelyed biztos van.

Gyorsfőző edényt(kuktát) -most kiröhögsz- de méh telepen, vagy színesfém kereskedésbe tudsz venni. Kb 600ft-be kerül arra figyelj, hogy a teteje meglegyen, tömitést boltba udsz venni. ha ezt megvetted otthon fertőtlenítsd ki!

Étkezési csövet borászati szaküzletbe, vagy mezőgazdasági bolba tudsz venni. ez átlátcó sz oldalán kék csík, és "kés-pohár" rajz van.

A hajlítható vörösréz csövet klíma boltba, vagy épületgépészeti boltba tudsz beszerezni kb 800forint/méter áron. A müanyag és a rézcső vastagsága megegyezzen (min 1,5cm) A 20 literes müanyag kannát/hordót megy probálj egy ismerősödtöl kérni.

2010. jún. 11. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Nna. ezek összerakása:

Előszöris a vöröszéz csövet hajlítsd meg spirális alakba kb 30 cm átmérőbe, de inkább az edény/hordóhoz igazodjon (a hodó/edénynek ha van teteje azt vágd le) A rézcső ne érjen hozzá az oldalához, a hordó aljafelé az oldaláncsinálj egy lyukat amin kifér a r.csö alsó vége és amikor átdugtad rajta akkor valamilyen tömítő anyaggal, ragasztóval tömd be a cső és a hordó közti hézagot, A profik menetes csővel és 2 anyacsavarral oldják meg.

A rézcsövet az edényhez több ponton is rögzítsed,

A rézcső teteje kb egymagassággal legyen a hordóval.

Ha ezek megvannak, akkor az étkezési csövet csatlakoztasd rá a rézcsőre, "aba" bilincsel,

Fogd a kuktát (elfelejtettem mondani, de ez alumínium vagy réz legyen, ez nagyon fontos!) ennek a fedőjén van egy mozgatható szelepsapka, ezt csavard le vagy húzzad le. és a csonkon lévő 2 miliméter jukat furd át nagyobb fúróval. ez nem árt neki. Majd erre húzd rá a étkezési csövet és erősítsd rá.



A lényeg: a fözés, A kuktát töltsd fel kétharmadig az érett cefrével, tedd rá a tetöt amin van a csőrendszer, az edényt vagy hordót töltsd fel vízzel, hogy az ellepje a réz-spirálokat,tegyél a nyilásához egy flakont, abba folyik majd az előfőzet. és gyujtsd el a kukta alatt a gázt.


AMIRE FIGYELNED KELL: amikor megy a főzés soha ne hagyd ott a rendszert 2 percnél tovább, mert a cefre forrás közbe fut, és eltömíti a csövet, és a lagjobb esetbe meguszod a ház kimeszelésével,

A gáztüzhelyet Elösször kicsi lángon, gyujsd be és tapasztald ki hogy mekkora láng kell a forráshoz.

Amikor forr és rendesen kb1 bárral jön ki az étkezési csövön a gőz (pálinkának való)az meghajlítja a csövet. ezért célszrü kikötni, alátámasztani.



A cefrét mindig 2szer főzd (előfözet, és finomítás)

egy kuktábol kb 5-9 deci előfözet jönki ami 18-25% alkohol tartalmú magyarul ennyi fokos. ez zavaros szürke lé. Ezt tedd fel mégegyszer főzni ami ha megindul a rézcsövön akk az elején azt a fél mililiter tejszerű löttyöt külön fogd fel és öntsd ki. Ekkor már a kuktából 1-2 liter már kész pálinkát lehet lefözni. ez az elején miután felfogtad azt a tejszerű izét ugy 90fokkal indul meg és fokozatosan csökken a szesz tartalma.


Célszerü még egy SZESZ fokolót is beszerezned (szintén borászati szaküzletbe) a kész pálesz fokának a méréséhez, ez ugy néz ki alakra minteg hőmérő csak az aljába olom van és az oldalán pedig egy mérce.


Remélem érthető voltam (bár északa ez nehéz) de ha érdekel még v.mi ezzel kapcsolatos akkor írj e-mailt privátra,


szia.

2010. jún. 11. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/20 anonim válasza:
100%
2009-07-14 11:11 ......... 100 literenként 1 kiló cukor max... ha többet raksz akkor olyan lesz mint a kocsmai olcsó pancsok..
2010. jún. 18. 14:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 anonim válasza:
47%

Én tudom hogy kell! Nemkell hozzá semilyen szaktudás! két hordó kell hozzá meg amibe beteszed a cefrét meg egy kis rézcső! én vágom ezt a dolgot ha érdekel vegyél fel msnre!

g_pistike@hotmail.com

2010. júl. 4. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 anonim válasza:

A pálinkafőzés nem boszorkányság, nem is okkult tudomány. Mindannyiunk öregapja értett hozzá.

Teljesen fogalmatlanul valóban nem szabad belefogni, mert mérgezés is, tűz is, sőt, robbanás is lehet belőle.

De elég néhány dologra odafigyelni, és jobb pálinkát főzhetsz otthon, mint amit az áruházakban tízezrekért vehetsz. És most már szabad is.

Igyekszem itt összeszedni a tudnivalókat:

www.hazaipalinka.hu

olvassátok el!

2010. szept. 19. 00:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/20 anonim válasza:
Nem kell a pálinkafőzéshez semmiféle üst meg lepárló hülyeség otthon is nyugodtan tudsz főzni.Kell hozzá egy fazék,vajling,kistál meg egy tégla. http://www.youtube.com/watch?v=p6KoEaf7GLw néd meg és meglátod!!!
2010. okt. 29. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 anonim ***** válasza:

Itt egy három részes videó arról, hogy valójában milyen egyszerű dolog a pálinkafőzés:

http://www.youtube.com/watch?v=FQCnrSRvr0M

http://www.youtube.com/watch?v=sOr4fyDxr1w

http://www.youtube.com/watch?v=mEmZocLUmCg


Szerintem túl van misztifikálva az egész, egész egyszerűen elfelejtettük, hogy hogyan lehet pálinkát, borpárlatot és hasonlókat készíteni. A benszülött is megijed a fényképezőgéptől, pedig csak meg kell mutatni neki. Nekem pont olyan alquitara-m van, mint ezen az orosz videón, egy 10 literes darab, és nagyon szeretem. Mindenki csodájára jár a pálinkámnak, a bolti közül nem sok rughat labdába mellette.

2011. febr. 7. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!