Hogyan fagyasztjátok le a borsót?
Eddig csak simán megpucoltam, megmostam, és bezacskóztam. Ma hallottam, hogy úgy is lehet, hogy megpucolva forró vízbe bedobják, egyet forralnak rajta, és utána zacskózzák be, így jobb az íze, és csírátlanítva van.
Szerintetek érdemes így csinálni? Mi az a csírátlanítás?
Blansírozásnak nevezik, néhány percre forró vízbe tesszük, majd a megfelelő idő után azonnal lehűtjük jeges vízben.
Itt egy fagyasztási kisokos:
Minden zöldségfélét, így a borsót is csak megmosok, bezacsizom és megy a fagyiba.
Főzéskor arra kell figyelni, hogy vagy a forrásban levő vízbe, vagy a már felmelegített zsiradékba öntsük, akkor visszajön a tökéletes íz, és állag.
eleinte én is blansíroztam jó kislány módjára, ahogy az meg van írva. forró víz, jegkockás víz,abroszra terítés, szárítás , miegymás...
aztán egyszer meguntam, simán a héjból kipirgáva tettem zacskóba , leragasztav, dátumozva. ugyanolyan volt, mint a sokműveletes blansírozott.
azóta is csak így teszem el, és meg sem mosom. a héja alatt nincs semmi kosz, és a mosással leszárítással is csak időt pocsékol az ember.
A blansírozásnak nem a csírátlanítás a lényege, hanem a hősokk. pár percnyi főzés, utána jeges fürdő,majd szárítás, fagyasztás. így hasonlít leginkább a hűtőházi mélyfagyasztáshoz.az anyag kristályszerkezete megváltozik.
persze a 3-4 perc főzéssel egyidőben a bactérium mentesítés is megoldódik.
a baktériumok nagy része és bizonyos gombák is képtelenek tovább szaporodni fagyasztás után. ám kiengedve némelyik aktivizálódhat is, vagyis ezért kell azonnal kiengedés nélkül felhasználni a fagyasztott terméket.
akkor viszon már a hőkezelés, sütés- főzés alatt minden kórokozó elpusztul.
De nem kell mindent ilyen halálos komolyan venni:) én is úgy csinálom, ahogy Te. hibátlan legyen a zöldség-gyümölcs, megmosom, vagdalom, amit kell, kissé leszárítom és már megy is be a fagyóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!