Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan fagyasztjátok le a borsót?

Hogyan fagyasztjátok le a borsót?

Figyelt kérdés

Eddig csak simán megpucoltam, megmostam, és bezacskóztam. Ma hallottam, hogy úgy is lehet, hogy megpucolva forró vízbe bedobják, egyet forralnak rajta, és utána zacskózzák be, így jobb az íze, és csírátlanítva van.

Szerintetek érdemes így csinálni? Mi az a csírátlanítás?


2012. jún. 16. 23:35
 1/9 anonim ***** válasza:
én is csak simán szoktam
2012. jún. 16. 23:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
A forró víz fertőtleníti a borsót. Ezt a műveletet blansírozásnak hívják.
2012. jún. 16. 23:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

Blansírozásnak nevezik, néhány percre forró vízbe tesszük, majd a megfelelő idő után azonnal lehűtjük jeges vízben.


Itt egy fagyasztási kisokos:

[link]

2012. jún. 17. 07:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Minden zöldségfélét, így a borsót is csak megmosok, bezacsizom és megy a fagyiba.

Főzéskor arra kell figyelni, hogy vagy a forrásban levő vízbe, vagy a már felmelegített zsiradékba öntsük, akkor visszajön a tökéletes íz, és állag.

2012. jún. 17. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

eleinte én is blansíroztam jó kislány módjára, ahogy az meg van írva. forró víz, jegkockás víz,abroszra terítés, szárítás , miegymás...

aztán egyszer meguntam, simán a héjból kipirgáva tettem zacskóba , leragasztav, dátumozva. ugyanolyan volt, mint a sokműveletes blansírozott.

azóta is csak így teszem el, és meg sem mosom. a héja alatt nincs semmi kosz, és a mosással leszárítással is csak időt pocsékol az ember.

2012. jún. 17. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Most az jutott még eszembe, hogy elméletileg a fagyasztás is fertőtlenít. Ha így van, ilyen szempontból felesleges a csírátlanítás. Ti hogy tudjátok, fertőtlenít a fagyasztás?
2012. jún. 17. 22:20
 7/9 anonim ***** válasza:

A blansírozásnak nem a csírátlanítás a lényege, hanem a hősokk. pár percnyi főzés, utána jeges fürdő,majd szárítás, fagyasztás. így hasonlít leginkább a hűtőházi mélyfagyasztáshoz.az anyag kristályszerkezete megváltozik.

persze a 3-4 perc főzéssel egyidőben a bactérium mentesítés is megoldódik.

2012. jún. 18. 06:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

a baktériumok nagy része és bizonyos gombák is képtelenek tovább szaporodni fagyasztás után. ám kiengedve némelyik aktivizálódhat is, vagyis ezért kell azonnal kiengedés nélkül felhasználni a fagyasztott terméket.

akkor viszon már a hőkezelés, sütés- főzés alatt minden kórokozó elpusztul.

De nem kell mindent ilyen halálos komolyan venni:) én is úgy csinálom, ahogy Te. hibátlan legyen a zöldség-gyümölcs, megmosom, vagdalom, amit kell, kissé leszárítom és már megy is be a fagyóba.

2012. jún. 18. 07:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 Norbi951 válasza:
Ez csak a víz melegítésére pazarolja az áramot/gázt
2012. jún. 20. 21:25
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!