A befőttet mivel tartósítjátok? A szalicilt miért vonták ki a forgalomból?
A második vagyok: nekem jóformán nem romlott meg meg semmi, kivéve, ha a gyümölcs nem volt egészen rendben.
Beföttet igy rakom el: a gyümölcsöt gyorsan megmosom (nem áztatom), csavaros tetejü üvegekbe teszem, a megfelelö mennyiségü cukrot (1 kg gyümölcs, 40 dkg cukor, de ez izlés kérdése) rászórom, meg az esetleges füszereket is, és felöntöm forrásban lévö vizzel, lezárom és száraz dunsztba teszem. Ha valaki föttebben szereti, akkor a lezárt üvegeket lehet hagyományosan dunsztolni is még fél óráig.
A lekvárokhoz a gyümölcsöt ugyanígy megmosom, feldarabolom és a cukorral meg füszerekkel összekeverve éjjelen át a hütöben tartom (letakarva). Másnap a kiengedett levet leszüröm (félreteszem), a sürejét felforralom, és (kicsi, 2 dl-es) üvegekbe töltöm, azonnal lezárom és száraz dunsztba teszem. NEM forditom fejre, mert akkor kinyitás után nagyon hamar megpenészedik (mert az üveg pereme meg a tetö is lekváros). Amikor megkezdjük, simán a konyhában tatom hütés nélkül, mégsem lesz semmi baja, nem romlik meg.
A leszürt levet elteszem szörpként: forrásig melegitem, üvegekbe töltöm, lezárom, száraz dunsztba teszem.
Mindent hüvös kamrában tartok, miután kiszedtem a száraz dunsztból, ott évekig eláll, anélkül, hogy baja lenne.
Több, mint 30 éve teszek el igy mindent, és eddig évente legfeljebb 1-2 üveg volt, amivel baj volt, a kb 300-400 közül.
Eddig egész életemben a szalacillel tartósítottunk. Most arra találták ki, hogy káros az egészségre, tessék helyette a nátrium-benzonátot venni tartósításra. Jön a befőzési szezon, ezért most idejekorán mindenki bespájzol belőle, hogy legyen otthon elegendő készlete.
Majd helyre áll ez is, volt már ilyen, hogy jó ideig a sertés zsír volt az egészségtelen, együnk helyette olajat, most fordult a kocka 20 év után, vissza az egész. Majd ez is lecseng, jön valami más, amit ismét csak el kell adni ....
13-as!
Megmondanád miért kiabálsz?
Nem vagyok süket, ráadásul a szemem is jó!
Ha te nem használsz tartósítószert (amit egyébként már korábban írtál és olvastam), az a te dolgod.
ATTÓL MÉG A MÁSIK FEJÉT NEM KELL LEORDÍTANI!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!