Minden lekvár, befőtt és savanyúság befőzéséhez kell használni Szalicilt vagy Na- benzoátot? Hogy kell és mennyit kell beleszórni?
A tartósítók mér tartalmazzák a tartósítószert.
Ha a lekvárban elég cukor van,és elég sűrűre főzöd,akkor nem kell bele semmilyen tartósítószer. Csak ne befőzőcukorral csináld.
A befőttekre is elég üvegenként egy csipetnyi.
Nem.
Lekvár:
Simán lehet cukorral és dunsztolással tartósítani. Tök egyszerű. Régen rengeteg cukrot raktak lekvárokba, de ez felesleges, kevesebb cukorral is eláll, ha jól záródó üvegbe teszed és sokáig dunsztolod.
A gyümölcstől is függ a cukor mennyisége! Jól érett cseresznyéhez vagy barackhoz csak kevesebb kell, almalekvárhoz már több.
Az a fontos, hogy az üveg és a fedő nagyon tiszta legyen, csírátlanítani is szokták sokan. Továbbá jól zárjon... Vagy ha celofánozol, akkor jó erősen kösd le azt. A lekvárt pedig azonnal forrón (és óvatosan kanalanként) tedd üvegbe. Ha lezártad, akkor egyesével rögtön futás vele az előkészített dunsztba! Ehhez meleg takarók, tollpárnák a legjobbak, de akármilyen jó hőtartó anyagokkal is kibélelhetsz dobozt és abba is teheted. Aki jól csinálja, annak még 3-4 nap múlva is langyosak a lekvárai a dunszt alatt. Ez már fél siker a tartósításhoz!!!
Ez esetben ha az üvegek tényleg jól zárnak, akkor majdnemhogy mindegy mennyi cukor van a lekvárban, akkor el fog állni! Figyelni kell a készítés utáni hetekben, hogy nem-e kezd penészedni egyik-másik teteje. Mert az azt jelenti, hogy nem zár jól az üveg. Ekkor le kell szedni a tetejéről a penészt, és a többit meg lehet enni. Vagy újra felforralni és másik üvegbe téve, újradunsztolva újra eltenni.
A cukor mennyiség meg... Régen 1 kiló gyümölcsre képesek voltak 80 deka cukrot számítani. Ez borzasztóan tömény, csak a cukort érezni szinte... 50 dekánál nem ajánlott többet tenni kezdőknek sem, amúgy pedig lehet kísérletezni a minél kisebb mennyiségekkel. Tapasztalatom szerint érett sárgabarackhoz vagy meggyhez 30 deka cukor is elég kilónként, amúgy én annyit se szoktam már, a 20 dekás is megmaradt. Idén még tovább csökkentem a mennyiséget... :-)
Persze ha valaki félig érett gyümölcsből készít lekvárt, akkor az még nem tartalmaz annyi cukrot, hogy ez működjön. Szóval függ sok mindentől.
A cukor befolyásolja a lekvár színét is. minél több, annál sötétebb a lekvár. És minél hidegebben kerül a lekvárba, akkor is annál jobban sötétíti. Ha egy világos baracklekvárt akarsz, legjobb, ha meleg helyen tartod a dukrot , mielőtt beleteszed, vagy pedig külön edényben fél deci vízzel felolvasztod (én így szoktam). És ebbe átszedsz pár deci lekvárt, majd együtt visszaöntöd az egészet a sok lekvárba... Aztán rottyanás után már jó is, hisze a cukor elvan olvadva benne. mehet üvegbe, dunsztba...
Befőtt+savanyúhoz annyira nem értek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!