Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hányszor használható fel...

82reni kérdése:

Hányszor használható fel sütésnél a kókuszzsír?

Figyelt kérdés
Szeretnék rendelni egy nagyobb mennyiséget, és érdekelne hogy másoknak is ajánlani tudjam, én is jól felhasználjam, kihasználjam a lehetőségeit.

2012. máj. 8. 07:39
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:

Bővebben a kókuszzsírról egyben:

Tapasztalatok:

Szakmám szerint szakács vagyok. Szakács tanuló koromban, az étteremben, ahol tanuló voltam zsírral fõztünk. Otthon édesanyám is avval fõzött. Aki fõzött zsírral tudja, hogy, sokkal jobb íze van és sokkal szebben sülnek benne a húsok. Például a hagyma is aranysárgára pirítható. Viszont amikor az idõk szavára hallgatva áttértünk az olajra, ezek a tulajdonságok eltûntek. Aki gyakorló háziasszony, vagy sokat fõz pontosan, tudja, hogy olajban nem úgy pirul a hagyma, mint zsírban. A sütésnél meg azt figyeltem, meg hogy a sütés végén igencsak károsodik az olaj. Ami engem zavart, az hogy rengeteg rákkeltõ káros anyag szabadul fel! De mivel nem volt más megoldás én is olajt használtam. Ezután jött a rendszerbe a kókuszzsír! Mikor meghallottam az elõadást róla megörültem hogy, nemhogy nem káros, rákkeltõ, hanem kimondottan hasznos egészséges és még nem is hizlal, hanem még energiát is ad nagyon tetszett a dolog! Ezután kipróbáltam! A panírozott húsok, zöldségek gyönyörûen sülnek! A hagymát végre aranysárgára lehet pirítani. A palacsinta gyönyörûen sül benne. Ráadásul sokkal finomabb benne minden. Ami a lényeg ez nem egy egyszerû zsír, hanem egy táplálék-kiegészítõ! Ha így nézel rá, akkor nem is drága!

Kellemes fõzést!

Ács Zoltán

Sütéshez, fõzéshez, zsíroskenyérre kiváló. A kókuszzsírban, tepsiben sült, cikkre vágott burgonya még másnap hidegen is finom. A 14 hónapos gyermekem is habzsolja. Ehhez képest, már az állati zsírban sült dolgok értéktelennek tûnnek, számomra rossz ízûek, nem is beszélve a növényi olajban sütött kajákról. Szóval, kár, hogy csak most ismertük meg a kókuszzsírt. Már évtizedekkel elõbb kellett volna.

Üdvözlettel:

Veszprémi Zoltán

Kipróbáltuk mi is a kókuszzsírt. Szinte mindenhez, amit elõtte olajjal sütöttem, fõztem, most kókuszzsírral próbáljuk. Tapasztalat: az elkészült ételek valóban ízletesebbek. Az 500 ml-es kiszerelés is kiadós és többször is fel lehet használni. A sült zsír friss kenyérrel egyszerûen isteni, fõleg hogy tudjuk, nem is hízlal.:-) amihez próbáltam: sült hús, fasírozott, bundás kenyér, sült virsli, rántás, pörkölt, köret ízesítésére.

Theilerné Nemes Claudia H-13846

Már hallottam pár tapasztalatot a kókuszzsírról, mire kipróbáltam, de mégis meglepõ volt számomra, hogy tényleg nem barnul meg a vöröshagyma, ha ebben pirítjuk, nem ég le a tojás és kevesebb kell belõle,mint olajból, vagy másik zsírból.

A Niki lányom nálunk az ügyeletes palacsinta készítõ. Amióta kókuszzsírral süt, sokkal finomabbak a palacsinták és szebb a szinük is. Nem égnek meg.

Érdekes, hogy egyre többször áll neki sütni! :))

Isteni finom zsíroskenyérnek is, de só helyett én Pannonicum Zöldségport teszek rá, amitõl különlegesen íze lesz.

Családommal naponta fogyasztjuk, biztosak vagyunk benne, hogy nem csak különleges ízélményt nyújt, de az egészségünk megtartásához is nagyban hozzájárul!

Üdvözlettel: Prágerné M. Gabriella

Gyõr

Karácsonyi sütés fõzés !

A kókuszzsírról szeretném megosztani a tapasztalataimat veletek.

Minden süteményt a kókuszzsírral készítettem.

A tésztákba a vajat ezzel helyettesítettem

/ az arányokat kicsit csökkenteni kell. 10 dkg helyett elég a 7,5 dkg /

A krémeket is ezzel készítettem , semmi külömbséget nem lehet érezni .

Nagyon finomak lettek.

A fõzéshez is ezt használtam. / rizs, krumplipüré, pörkölt, káposzta,....../

Mindenkinek ajánlom, hogy nyugodtan használja akár sütéshez akár fõzéshez.

És nem utolsó sorban sokkal egészségesebb is tõle az étel.

Garas Mária

Gyõr

Egy hete fogyasztok napi két kávéskanál szûrt kókuszzsirt,aminek már a második nap után észleltem azt a számomra nagyon pozitiv hatását: szinte észrevétlenül csökkentette az állandó édesség utáni vágyamat.

Jelenleg még "csak" ennyi tapasztalatom van a kókuszzsirral kapcsolatban,de számomra,már ezért is megérte.Ajánlom mindenkinek,aki sok édességet fogyaszt,mert a kókuszzsir, úgy lecsökkentette az édesség utáni vágyamat,hogy egyszer csak azt vettem észre magamon,aki édesség függõ vagyok -VOLTAM!,hogy a sütemény az orrom elõtt állhat napokig is,akkor se kivánom.

Farkas Mónika h-19600

tények:

A kókuszzsír – kókuszolaj – a termés húsából préselt nyersolaj. Alapvetően kétféle kókuszzsírt különböztethetünk meg: a szűz és a szűrt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókusz ízű és illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes. Ez utóbbi nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, amely nem befolyásolja az ételek ízvilágát.

A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll. Főbb zsírsav összetétele: kb 50 % laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav, kaprilsav, kaprinsav, sztearinsav.

A kókuszzsír a nevét onnan kapta, hogy 24,5 C° alatt az állapota fehér, szilárd zsírszerű anyag. Melegebb hőmérsékleten azonban folyékonnyá válik, melynek eredménye a tiszta, áttetsző kókuszolaj. Rendkívül ellenálló az oxidációval szemben, mivel magasan telített, nagyon stabil szerkezetű.

Sütés, főzés esetén használható önmagában, de az ára meghaladja a hagyományos növényi olajokét. Célszerű olívaolajjal összekeverve használni, úgy, hogy a keverék 30-50%-a legyen kókuszolaj. Sütés során a hőfokot érdemes 175 C° alatt tartani.

Minthogy az olvadáspontja 24-25 C° között van, ezért hideg salátákra öntetként nem lehet felhasználni folyékony állapotban sem, mert a hűvös zöldségektől azonnal megdermed. Az egyetlen mód, amivel ez elkerülhető, ha más növényi olajjal összekeverve használjuk fel a salátához.

A kókusz tartalmaz magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már rég óta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg. Diéta során a zsírok egy részét és a szénhidrátot lehet vele helyettesíteni.

Rendszeres használata olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe amilyen az anyatejben található, ez a laurinsav. A laurinsav jótékony hatással van az immunrendszerre. Az emberi szervezetben monolauránná alakul át, amelyet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel.

Étkezési célú felhasználása mellett számos területen alkalmazható. Molekuláris szerkezetének köszönhetően könnyen felszívódik a bőrbe anélkül, hogy zsíros foltot hagyna maga után. Bejutva a bőr mélyebb rétegeibe megerősíti a belső szöveteket. Ugyanígy a napsütés okozta károkat is képes csökkenteni. Közreműködik a hámszövetek eltávolításában, így bőrünk selymesebb, puhább lesz.

Nem kell hűtőben tárolni. A külső hőmérséklettől függő halmazállapot-változás (folyékony vagy szilárd) természetes jelenség, a kókuszzsír minőségét nem befolyásolja.

Gyorsan felszívódó, bőrtápláló olaj, gyógyító és szépítő hatással. Tapasztalhatjuk, hogy akár ételként elfogyasztva, akár külsőleg alkalmazva a kókuszolaj puhítja a bőrt, lassítja a sejtek öregedését, megszünteti a pattanásokat, a hajat erősebbé, fényesebbé varázsolja, sőt a káros UV-sugaraktól is véd.

Emellett remek ellenszere a candidának, különböző bőrproblémáknak, segít a méregtelenítésben. Jó hatással van a cukorbetegekre, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre, máj, epe, gyomorbántalmakkal kűzdőkre.

TIPP!!!! KORPÁS HAJRA

A korpát a száraz fejbőr elhalt hámsejtjei képzik. A haj és a fejbőr puhaságának megőrzéséhez kétnaponta masszírozzon bele egy kevés természetes kókuszolajat a hajba és a fejbőrbe.

Valamennyi zsír és olaj zsírsavakból épül fel. A zsírsavakat kétféle módon osztályozzuk: vannak telített (sertés, kacsa, libazsír) és egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak (napraforgó-, olíva-, tökmagolaj, általában a növényi olajok). Egy másik felosztás szerint pedig rövid, közepes és hosszú láncú zsírsavak. Az ember számára a leghasznosabb a telítetlen vagy a telített, de rövid vagy közepes lánchosszúságú zsírsavak bevitele. Az utóbbiak közé tartozik a kókuszzsír is.

A legtöbb zsír és olaj emésztéséhez enzimek szükségesek. A zsírokat először az epe emulgeálja (bontja apró zsírcseppekre), majd a hasnyálmirigy lipáz enzime tovább bontja azokat. A kókuszzsír emésztéséhez és felszívódásához sem epe, sem enzim nem szükséges, így nem terheli az emésztőrendszert.

▪ GAZDASÁGOS ALTERNATÍVA

A sütéshez és főzéshez a hagyományos módon használható kókuszzsír igen gazdaságos, mert többször is felhasználható, nem igényel hűtést és ízfokozó hatása révén kevesebb is elég belőle!

▪ STABIL SZERKEZETŰ

A szűrt kókuszzsír szerkezete nagyon stabil, így - ellentétben más növényi olajokkal - többszöri használat esetén sem keletkezik benne káros anyag. Nem hidrogénezett és adalékanyagot sem tartalmaz. Stabilitása révén nem avasodik, így nem kell hűtőszekrényben tárolni.

▪ KÖNNYEN EMÉSZTHETŐ

A kókuszzsírban található laurinsav emésztéséhez és felszívódásához nem szükséges lipáz enzim. A kókuszzsír az epehólyag vagy a hasnyálmirigy működési zavara esetén is könnyen felszívódik. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy olyan betegségek diétás kezelésében is alkalmazható legyen, ahol zsíremésztési vagy -felszívódási zavar áll fenn és/vagy többletenergia bevitelére van szükség.

A kókuszzsír emésztési zavarokban és bélrendszeri gyulladásokban, gyomorfekélyben, epeelválasztási zavarokban, epehólyag-eltávolítás után, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban, colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén, a gyomor és/vagy vékonybél egy részének eltávolítása után, pajzsmirigy-túlműködében, valamint autoimmun kórképekben táplálási és energiabeviteli célból kiválóan alkalmas!

▪ SEGÍTI A FOGYÁST

A kókuszzsír fokozza az anyagcserét, továbbá biztosítja a kellő mennyiségű kalóriabevitelt, mely a hatékony fogyókúra és a tartós fogyás egyik fontos szempontja. Segíti a zsíroldékony vitaminok és tápanyagok felszívódását is. Szendvics készítésénél a margarin vagy a vaj helyett is használható egészségesebb alternatívát jelent. Használata könnyen beilleszthető a mindennapokba.

▪ NEM EMELI A KOLESZTERIN SZINTET

Mivel nem tartalmaz koleszterint, fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

▪ CUKORBETEGEK IS FOGYASZTHATJÁK

Cukorbetegség esetén a legtöbb zsírféleség fogyasztása kerülendő. A kókuszzsír azonban ilyenkor is fogyasztható.

▪ ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a gyermek számára. Ezt a védelmet többek között laurinsav tartalma biztosítja, amely igen erős természetes antibiotikus hatású. Az anyatejben 3.5%-ban található, mely a csecsemő szervezetében segíti az immunrendszer működését. A laurinsav a kókuszzsírban 43%-ban (!) van jelen. A kókuszzsír különleges értékét éppen ez a zsírsav adja. Baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása a természetes védekezés elősegítésében és a Candida diétában is fontos.

▪ KIVÁLÓ HAJ ÉS BŐRSZÉPÍTŐ, CSÖKKENTI A CELLULITISES BŐR KIALAKULÁSÁT

A filippinók jól ismertek fiatalos kinézetükről, puha, ránctalan arcbőrükről és csillogó hajukról, annak ellenére, hogy egész évben éri őket a napsugárzás. Bőrápoló szereik legfontosabb összetevője a kókuszzsír. Az ebben található laurinsav szerkezete hasonló a haj proteinjeihez, amely képes behatolni a hajszálakba és a bőr rétegeibe. Csökkenti a haj proteinvesztését.

Masszírozáshoz is kiválóan alkalmazható, amely közben a bőrt is táplálja.

Bizonyos bőrbetegségek kezelésében szintén hasznos lehet.

▪ FOKOZZA A SPORTTELJESÍTMÉNYT

A kókuszzsír a mozgáshoz szükséges energia biztosítása révén tovább javítja a teljesítményt.

▪ ÍZLETESEBBÉ TESZI AZ ÉTELEKET

Használatával az ízek erőteljesebbé válnak és jobban érvényesülnek. Ugyanaz az étel kókuszzsírral elkészítve sokkal teltebb ízvilágot nyújt.

▪ NEM EMELI A KOLESZTERIN SZINTET

Mivel nem tartalmaz koleszterint, fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

▪ CUKORBETEGEK IS FOGYASZTHATJÁK

Cukorbetegség esetén a legtöbb zsírféleség fogyasztása kerülendő. A kókuszzsír azonban ilyenkor is fogyasztható.

▪ ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a gyermek számára. Ezt a védelmet többek között laurinsav tartalma biztosítja, amely igen erős természetes antibiotikus hatású. Az anyatejben 3.5%-ban található, mely a csecsemő szervezetében segíti az immunrendszer működését. A laurinsav a kókuszzsírban 43%-ban (!) van jelen. A kókuszzsír különleges értékét éppen ez a zsírsav adja. Baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása a természetes védekezés elősegítésében és a Candida diétában is fontos.

▪ KIVÁLÓ HAJ ÉS BŐRSZÉPÍTŐ, CSÖKKENTI A CELLULITISES BŐR KIALAKULÁSÁT

A filippinók jól ismertek fiatalos kinézetükről, puha, ránctalan arcbőrükről és csillogó hajukról, annak ellenére, hogy egész évben éri őket a napsugárzás. Bőrápoló szereik legfontosabb összetevője a kókuszzsír. Az ebben található laurinsav szerkezete hasonló a haj proteinjeihez, amely képes behatolni a hajszálakba és a bőr rétegeibe. Csökkenti a haj proteinvesztését.

Masszírozáshoz is kiválóan alkalmazható, amely közben a bőrt is táplálja.

Bizonyos bőrbetegségek kezelésében szintén hasznos lehet.

▪ FOKOZZA A SPORTTELJESÍTMÉNYT

A kókuszzsír a mozgáshoz szükséges energia biztosítása révén tovább javítja a teljesítményt.

▪ ÍZLETESEBBÉ TESZI AZ ÉTELEKET

Használatával az ízek erőteljesebbé válnak és jobban érvényesülnek. Ugyanaz az étel kókuszzsírral elkészítve sokkal teltebb ízvilágot nyújt.

Receptek is bőven vannak a Neten.

A legtöbb zsírral ellentétben a Bio Kókuszzsír nagyszerű segítség cukorbetegség esetén. Kimutatták, hogy fogyasztásával az inzulintermelés fokozódik, a vércukor pedig jobban hasznosul a szervezetben. Ha Ön még nem cukorbeteg, akkor most itt az alkalom, hogy a kókuszzsír használatával megelőzze ezt a súlyos egészségügyi problémát. Ha a betegség tünetei már jelentkeztek, akkor a termék a panaszok enyhítésében segít.

A kókuszzsír kitűnő választás a pajzsmirigypanaszokra. Az anyagcsere gyorsításával a termék megemelheti a testhőmérsékletet, így segíti azokat, akik az alulműködő pajzsmirigy olyan tünetei

2012. máj. 8. 07:40
 2/16 anonim ***** válasza:
többször is felhasználható [link]
2012. máj. 8. 07:58
 3/16 anonim ***** válasza:

#2-nek

Az általad belinkelt oldalon azt olvasom, hogy 2268 Ft egy fél literes tégely!

Ugyanakkor a bio kokuszzsír ára a kereskedelemben 3-5 dollár/liter, kiszerelve.

[link]

Ki vágja zsebre a kb. 400 %-os hasznot?

2012. máj. 8. 09:32
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Én 1.300 ft-ért veszem az 1 kg kókuszzsírt. Többször használható, csak le kell szűrni a 2 sütés közt.

Süteményekben jól helyettesíthető vele a teavaj (még olcsóbb is!)

Kozmetikai célra és a finomítatlan kókuszolajat használom. Persze az jóval drágább.

2012. máj. 8. 09:47
 5/16 A kérdező kommentje:

Bizonyára nem mindegy hogy mennyire jó gazdálkodásból, ellenőrzött körülmények között termelik, mennyi a termelők munkabére, és mekkora környezetkárosítással jár -ahogy olvastam komoly terülteket szakítanak ki az őserdőkből pálmaolajfa termesztéséhez is, de ez nemcsak a konyhába és kozmetikába, hanem energiatermelőnek is használva van...

Tehát felháborít az a 400%-os árkülönbség, persze ha van miből szívesen áldoz az ember a megbízhatóbb minőségért, és azért hogy embereket -és a természetet- ne zsákmányolják ki ilyen embertelenül!

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2012. máj. 9. 07:47
 6/16 anonim ***** válasza:

Az első Válaszolót nem lehet értékelni,nem tudom miért!? Pedig kapna egy nagy pozitívat!

Arra az egyre nem jöttem rá a leírásból,hogy mi a különbség a szűrt és szűz zsírok közt->Konkrétan arra lennék kíváncsi,hogy ugye nem csak a szűz jó bőr és hajápolásra!? Mert a bioboltban Nekem ezt mondták,de kétlem...

Köszönöm!

2012. jún. 6. 22:03
 7/16 anonim ***** válasza:

A szűz az kókuszillatú és kozmetikai és étkezési célra használható. Sütésre nem.

A szűrt az szagtalan, abban sütünk. Én azt is kipróbáltam testápoló helyett és az is bevált.

2012. jún. 7. 07:42
 8/16 A kérdező kommentje:

A hosszú kommentet én gyűjtöttem össze a Netről, amikor a téma felmerült, már utánaolvastam. Mostmár nekem is vannak tapasztalataim -a jók a cikkekben már olvashatóak voltak:

kiemeli az ételek saját ízét, így valóban finomabba az étel

jobban sül aranybarnára pl. hagyma, krumpli

olaj és margarin, vaj helyett is bevált ahol az állaga nem okoz problémát -pl. amikor a tésztát hidegen kell állni hagyni fél órát-órát, akkor a tészta úgy bekeményedik hogy formázhatatlan lesz

stb.

Ugyanakkor itt nyitottam egy újabb témát is egy sajnálatos tapasztalatommal a kókuszzsírral kapcsolatban.

Bár elvileg sokkal magasabb hőfokot bír ki a hagyományos zsíradékokhoz képest, ezt az előnyét használjuk ki sütéskor, nálam egy alkalommal azonban lángra kapott egyszerű hevítés közben.

Ekkor majdnem leégett a konyhánk.

Máig nem tudom mi történhetett: két decinyit melegítettem max. két percig, így szerintem még a hagyományos olajjal sem lett volna szabad hasonló történjen. Igaz azonban hogy új főzőlapunk van amit nehezen tudok kitapasztalni, nagy teljesítményű és nehezen szabályozható. Valamint az első csomag szakadt volt, amiből felhasználtam a sütéshez az alapanyagot -nem kizárt hogy szennyeződés került bele, ugyanakkor ez se valószínű, hiszen jól lett kezelve.

Ha mégis kipróbálja valaki, és lángra kapna, vegye el a tűztől az oxigént, takarja le! Konyhai balesetek sokszor abból fakadnak hogy hasonló esetben zsíradékhoz vizet adnak, amitől az még nagyobb lángot ad -egy videón szép ízelítőt mutattak hogyan működik ez -kigyulladt az agész konyha...

2012. jún. 7. 10:37
 9/16 anonim ***** válasza:

Ó bocsi már fáradt lehettem...:) Köszönjük a tapasztalatod megosztását!A tűzesetre és a saját kérdésedre való választra is értem.Végre valaki,aki tudja miről szól ez az oldal.

Igen,mondta Nekem is a bioboltos,hogy a szűz az kókusz illatú,na de nem illatozni szeretnék,hanem ugye hajvéget ápolni...de mostmár mindenképpen meg fogom enni a szűrtet,mert kíváncsi vagyok egy jó kis sültkrumplira például!;) De azért hagyok a hajamra is,aztán majd meglátjuk!:)

Köszi mégegyszer!

2012. jún. 7. 20:21
 10/16 anonim ***** válasza:
*enni=venni,de végülis ebben az esetben majdnem ugyanaz!:)
2012. jún. 7. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!