Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Ha forralatlan tejből készítek...

Ha forralatlan tejből készítek kefirt, akkor a rossz bacik is megmaradnak?

Figyelt kérdés
Esetleg forralás után is megalszik a tej?

2012. ápr. 19. 22:39
 1/8 anonim ***** válasza:
54%
Elmondom, h forralt tejből sem kefirt, sem joghurtot, sem aludt tejet nem tudsz készíteni.
2012. ápr. 19. 22:46
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

Tudsz valami okot, amiért nem maradnának meg?

Csúnyán nézel rájuk és mivel ők "rosszak", akkor menten szörnyet halnak? Vagy hogy gondoltad?

2012. ápr. 20. 02:28
 3/8 anonim ***** válasza:
A tejben nincsenek rossz bacik. A tej pedig forralás után is megalszik. Feltéve,hogy nem valami vacak bolti tej.
2012. ápr. 20. 07:24
 4/8 anonim ***** válasza:
Lehet feltételezni manapság, hogy nem tbc-s a tehén(bár terjed). Jobb azt a tejet megforralni, és utána fogyasztani. Megalszik utána is.
2012. ápr. 20. 07:42
 5/8 anonim ***** válasza:

A magyar tehénállomány 100%-ban gümőkormentes, mégsem ajánlott a közvetlen nyerstej fogyasztás.

Minden üzemi gyártású feldolgozott termék is pasztőrözött tejből készül.

természetesen a forralt tej is bealvad.

2012. ápr. 20. 08:27
 6/8 A kérdező kommentje:

Kedves 1. válaszoló: Lehet forralt tejből joghurtot csinálni, mert már próbáltam és sikerült. Pont ezért jutott eszembe, akkor lehet forralhatom is akkor is lesz belőle kefir.

2. válaszoló nem hiszem, hogy ha rosszul nézek rá akkor elpusztulnak a rossz bacik, de gondoltam arra, talán a kefirré válás során történik valami változás, végül is a bacik kefiresítik meg.

3. válaszoló, azért tettem fel a kérdés és azért feltételezem a rossz bacik létét, mert ismerősöm mondta hogy szifiliszes volt a tehénjük. Kicsit riasztó, nem???

Falun lakunk, és nem Magyarországon. Itt ritkán látja állatorvos a tehenet. Esetleg ha nem tud elleni, vagy emésztési baja van. A gazdától függ mennyire gondos állattartó.

Köszönöm a hasznos válaszokat! Ezek után felforralom.

2012. ápr. 20. 13:41
 7/8 anonim ***** válasza:
Szerintem állat nem lehet szifiliszes.
2012. ápr. 21. 14:54
 8/8 claidheamohmor ***** válasza:
100%

Szifiliszes???? :DDDDDDD Nem k*rva az a tehén...

Az itthoni nagyüzemi szarvasmarha állomány igen komoly állategészségügyi előírásoknak kell megfeleljen. Ha ilyen tehenészetből veszed a tejet, számíthatsz rá, hogy az állomány mentes TBC-től, a brucellózistól és leukózistól mentesség. Na meg a kergemarhakórtól. Az a helyzet, hogy én háztól nem vennék tejet, mert eddigi tapasztalataim alapján nagyobb gondok szoktak lenni a higiéniával, ezen kívül nem szeretem ha tejnek istállószaga van. Nagyüzemben - ha a piacon akarnak maradni - gondot fordítanak a tőgymosásra-fertőtlenítésre, a tőgyből a tej egy zárt rendszeren keresztül szinte azonnal 4°C körüli hőmérsékletre hűtve kerül a tárolótartályokba, ahonnan naponta legalább egyszeri szállítással a feldolgózóüzembe kerül. Minden fejés előtt a fejőmester próbafejést végez, kiszűrendő az esetleges tőgybetegségeket (érdeke, ugyanis a fizetés teljesítményarányosan történik a legtöbb helyen, ebbe nem fér bele az, hogy a tejipar vizsgálatán megbukjon az elegytej)A tejből minden szállításnál mintát vesznek a bevizsgáláshoz. Havonta egyszer minden egyes egyedet termelésellenőrzésen megy át (bakteriológiai szempontból is, a fent említetteket is nézik, +a staphilococcus aureust is). A pasztőrözött bolti tej minősége messze elmarad a nyerstejtől, beltartalom és baktériumszám tekintetében is.

Ennek ellenére ajánlott felforralni, bár ekkor a tejcukor karamellizálódása miatt megváltozik az ízvilág. A pasztőrözés egyébként eljárástól függően kb. 63-72°C-os hőmérsékleten történik (ultrapasztőrözés nyomás alatt, jóval 100 fölött).

Ezekkel több kötetet lehet megtölteni, külön szakma (szakmák).

Száz szónak is egy a vége: háztól, öregasszonytól, satöbbi, nem vennék, viszont nálunk a legtöbb környékbeli nagyüzemben adnak ki tejet, de nyílt jó néhány tejbolt a városunkban, ahol ezektől vásárolt (nyers)tejet, és ebből készült jó minőségű tejtermékeket árul az erre szakosodott vállalkozás. Én mostanában ilyen nyerstejből csinálom az aludttejet és a túrót. eddig túléltem :P

A tej forralás után is megsavanyodik egyébként, de én úgy nem szeretem.

2012. ápr. 25. 09:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!