Letudnátok írni a legfinomabb sertéspörkölt receptjét?
hát én azt amit én szoktam. 1 vhagymát kockára vágok, 1paradicsom, 1 vagy fél paprika szintén, olajon megdinsztelni, bele a ppaprikát, felkockázott húst.piritom majd felöntöm vízzel, teszek bele vegetát, megfőzöm, tálalom rizzsel,tarhonyával, ki hogy szereti.
az adagok függnek a hús súlyától, nyilván 2 kg húshoz több kell
Jó pörköltet NEM lehet olajjal főzni. Nem is egészséges,és nem is lesz jó szaftja. A paprika is csak zsírban adja ki az ízét. (Ezt több mesterszakács is állítja)
Inkább lapockából főzd,lehetőleg kicsit zsírosabb részéből. Nem kell sok hagyma,mert attól csak "édes" lesz.
Egy kanálnyi zsíron dinsztelj meg egy fej vöröshagymát. Tedd rá a kockára vágott húst,és pirítsd addig,amíg kifehéredik és kiengedi a levét,majd tedd rá a pirospaprikát. Tegyél bele sót,borsot. Ha van,tehetsz bele egy paradicsomot és zöldpaprikát. Ha 6 hónapos malacból főzöd,akkor nem kell alá vizet önteni,mert5 elég levet enged. Ha mégis kellene,akkor egy pohárnyi meleg vízzel öntsd fel. A hideg víztől megkeményednek a húsok.
Így sűrű és jó szaftja is lesz a pörköltnek.
csatlakozom az előzőhöz. kevés zsíron 2 közepes hagyma finomra vágva.én egy kicsit megsózom, és pépesre párolom.
erre rá a kockahús fehéredesig kevergetve. fedő rá és adja a saját levét nemsokára. ebben párolódjon, ameddig lehet. ha elfőtte, akkor fűszerezem,só, pirospaprika, egy kis őrölt kömény, csipet bors. ha van hús, vagy csontlevel azzal engedem fel, szinte decinként, hogy mindig csak a szaftban párolódjon.
a fiatal sertés valóban hamar kész lesz.
egy szem paprika, paradicsom is finopm bele, a paradicsom szigorúan héj nélkül, a paprika igen apróra vágva,, és egy mokkáskanál cukor, ami szépen harmonizálja a beletett ízeket.ezt sokan nem hiszik el, pedig egy egyszerű praktika.Édesanyám, mikor vendéglátós volt (főzőasszony)
a jónevű étterembe törzsvendégek jártak a mami pörköltjéért...:))
"Nem kell sok hagyma,mert attól csak "édes" lesz."
Van, aki pont úgy szereti :)
Én nagyon bő, lecsós alapot készítek neki, mivel nem szeretem a sertéshúst, valamivel fel kell dobni :S
Ha van megbontva vörösbor, kb. 2 dl-t szoktam hozzá adni, akkor jobban puhul.
Szeretem még benne a mustárt is (akár vadaknál), kb. 2 evőkanálnyit szoktam bele tenni.
Bár én mindig szemre főzök..
köménymagot tegyél bele, de vegetát NE!
sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!