Ki tudná megadni a fenyőméz készítésének valódi receptjét?
Nos, nem újdonság: a mézet a méhek készítik. Így van ez a fenyőméz esetében is. Viszont különleges ízű és illatú fenyőszirupot mi is könnyen csinálhatunk. A cukor vagy méz részleges helyettesítésére, fűszerezésre jó lesz majd süteménybe, desszertekbe, akár karácsonyra is.
Hozzávalók: 10 dkg zsenge fenyőhajtás, 5dl víz, 30dkg cukor, 1 citrom leve
Elkészítés: A fenyőhajtásokat egy fazékba tesszük, ráöntjük a vizet és a citromlevet. Felfőzzük. 5 percig forrni hagyjuk, majd félrehúzzuk a tűzről és hűvös helyen néhány órát (legjobb, ha egy éjszakát) állni hagyjuk. Utána átszűrjük. A levéhez öntjük a cukrot és főzéssel besűrítjük. Figyelem! Ne főzzük túl sűrűre, szobahőmérsékleten is legyen sűrűn folyós, méz állagú. Így könnyen tudjuk majd édesítésre felhasználni. Hűvös, fénytelen helyen tároljuk.
Nem tudom, hogy minden fenyő alkalmas-e erre a célra. Én a szitkafenyőnk hajtásaiból készítettem, markáns, gyantaillatú lett a végeredmény. Gasztroajándéknak is mehet.
Ne a szó szoros értelemben vett mézre gondolj!
Igazából még csak nem is hasonlít rá.
Fenyőrügy- cukor.
Én ezt használom már egy jóideje, meg vagyok vele elégedve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!