Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Mielőtt felfedezték Amerikát,...

Pro Patria kérdése:

Mielőtt felfedezték Amerikát, az európaiak (főként a magyarok) milyen fűszert használtak paprika helyett?

Figyelt kérdés
2011. máj. 29. 16:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Galeotto Marzio leírása szerint Mátyás udvarában bőséges mennyiségű halétket szolgáltak fel. Az udvar legkedveltebb halféleségei közül nem hiányozhatott a csuka, a menyhal, az angolna, sőt, még a pisztráng sem. A király asztalánál az egyik legkedveltebb és leginkább ínyenc falatnak számító csemege a hízott páva húsa volt. Beatrix királynénak köszönhetően az olaszos sajtok széles választéka már akkoriban kiváló borkorcsolyának számított.


Az udvari szakácsok előszeretettel alkalmazták a fokhagymát és a vöröshagymát; az olaszdió, a sáfrány, a fahéj, a bors, a gyömbér, az ánizs és a kapor pedig már akkoriban a kedvelt fűszerek közé tartoztak.


A húsételeket erősen fűszeres mártásokban tálalták a királyi asztalra, a levesek és mártások sűrítésére pedig kenyérbelet használtak, mivel akkoriban a rántást még nem ismerték.


Ismerték viszont a tejfölt és az ecetet, s ezek segedelmével sokszor készítettek ínyenc falatokat.


A korabeli szakácsok olajjal és vajjal főztek, a sertészsír csak később vált népszerűvé. E tekintetben megjegyezhetjük, hogy Mátyás konyhája is a reneszánszát éli, hiszen napjainkban - csak már az oly divatos egészséges táplálkozásra hivatkozva - , szintén ajánlott a zsírban sült étkek mellőzése.


Mátyás idejében a méz, a mazsola, a füge, az alma és a körte is igen népszerű és kedvelt volt, desszertnek pedig a fánk, a palacsinta, a rétes, a különböző felfújtak, a torta és a borhab koronázták meg a fejedelmi lakomát.

2011. máj. 29. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Ezekszerint a palacsinta már jóval hamarabb létezett Magyarországon, minthogy a jenkik "feltalálták"?
2011. máj. 29. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

A jenkik nem találtak fel semmit!

A magyar és az amerikai palacsinta pedig teljesen más!

2011. máj. 29. 17:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Az ősmagyarok a mongol-tatár-kínai területről indultak nyugat felé. Hacsak arról a vidékről nem "hoztak" valami olyasmi fűszert, ami a jelenlegi törtpaprikát helyettesítette. (Sajnos az első válaszoló a dicséretesen részletes válaszában erre nem tért ki.)
2011. máj. 29. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Akkor most kitérek: a paprika pár évvel Amerika felfedezése után török közvetítéssel került hozzánk, sokáig "török bors"-nak hívták.

Az előtt nem használtak hasonló fűszert.

2011. máj. 29. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
És például krumplihoz hasonló gumós gyökerű zöldség volt a kontinensen?
2011. máj. 30. 17:12

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!