Hogyan kell eltenni mézet gyermekláncfüböl?
A virágnak a zöld részét is leszeditek?Egyik nap felteszitek föni a virágokat a vízzel,másnap meg hozza a cukrot?Vagy egy nap mindent?Forron kell elrakni üvegekbe,és aztán dunsztba (pokroccal betakarni 1-3 napig)? Vagy nem kell dunszolni?
Melyik a jo recept rá?Amibe több cukor megy,vagy amibe kevesebb?
Itt van a keresett recept:
A virágot a szára felett kell elszedni, a zöld csészerészt is bele kell tenni.
Az elsö két válaszolónak: a pitypangméz/gyermekláncfüméz NEM igazi méz, hanem a virágokból készitett mézállagú és izü gyógyhatású sürü szirup - ezért NEM méhek, hanem az emberek készitik.
Két elsö válaszolonak külön köszönöm a választ,ezt az oldalt el se lehetne már képzelni kiokosítások nélkül.Itt felénk a szörpöt méznek is nevezik.
A 3. válaszolonak meg köszönöm,hogy a KéRDéSRE felelt.
Hű, ezt én is megcsináltam régen, egy Maria Treben könyvből (Egészség Isten patikájából, azt hiszem).
Már nem emlékszem pontosan, de a virágokat kellett egy kicsit főzni, aztán egy éjszakára állni hagyni, utána meg cukorral és egy pici citrommal lassú tűzön addig sűríteni, amíg megfelelő mézállagú nem lesz.
Sok virág és sok cukor kell hozzá, a virág szár nélkül.
Az én nagypapám méhész volt, amikor megkóstolta, nem jött rá, hogy nem igazi... Tényleg olyan, mint a méz.
"Két összemarék pitypangvirágot teszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a
víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomjuk. A léhez egy
kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül
csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A
legkisebb lángon (fokozaton) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet
pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy
ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De
túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy
vajaskenyérre kenve rendkívül ízletes."
Nagyon egészséges és valóban méznek is szokták nevezni.
A leveléből salátát vagy főzeléket lehet készíteni. A gyökere nagyon jó problémás bőrre pakolásként. 23/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!