Hogyan küzdjem le a félelmeimet a konyhában?
Irigylem azokat a nőket, akik tiszta szívből azt tudják mondani, hogy imádnak főzni. Nos, én szeretek enni, de főzni egyáltalán nem szeretek.
Rengeteg a macera vele és időigényes, mire elkészül már nem is vagyok éhes, mert közbe tele ettem magam mással.
Mellesleg, és ez a legfőbb gond, mindig félek, hogy leforrázom magam, a forró olajjal vagy a vízzel. Ezért is szeretek inkább sütni (sütőben és nem olajban). Ennek kiküszöbölésére gondoltam, hogy veszek fritőzt. De az mégsem olyan mint az igazi olajban sütés. Vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataitok, illetve tudnátok ajánlani egy jó fritőzt?
Illetve mit tegyek, hogy ne féljek a konyhai balesetektől? Sokszor érzem azt főzés közben, hogy mindjárt bealszom.
Szeretnék egy konyhát, ami nem gázlángos, hanem elektromos égős, (azt hiszem így hívják) és sok konyhai robotgép csinál kedvet, hogy süssek-főzzek. De ez egy álom, hiszen se hely, se pénz, hogy ezt megvalósítsam és ha megyek valahová, ahol kell főzni, oda se tudom vinni a cuccaimat magammal. Kilátástalannak érzem emiatt az életem. A páromnak sem árulom el,hogy rettegek, ha főznöm kell. Mi lesz így velem és a családommal, ha egyszer lesz?
Lássatok el tanácsokkal, kérlek szépen Titeket!
Köszönöm!!!
Minden munkahelyen vannak hanyag emberek de az már hisztéria hogy a "konyhákban nem csinálnak mást mint köpködnek az ételbe". Hol olvastál ilyet Kedves? Mert nem ezt írtam le... (no comment).
Hogy hogy kezdtünk főzni? Hát.. 20 éve költöztem Bp-re, elég "szerény" anyagiakkal, és ha nem akartam minden nap szalámis zsömlét enni, muszáj volt valahol kezdenem. Azt hiszem a virsli volt az első, majd a rántotta, lecsó, rántott hús.. valahogy így kezdődött az eleje :)
Hát igen, a konyha veszélyes üzem, de nem veszélyesebb(sőt),
mint közlekedni.
Próbálj lassan, átgondoltan dolgozni, legyen minden eszköz, mint fogókesztyű, törlőruha, stb a kezed ügyében. Az égésre való spray(pl.Irix) minden konyha tartozéka. Lehet, hogy hülyén hangzik, de szerezz be egy kétkilós poroltót, ad egy biztonságérzetet, csökkenti a fóbiádat. A fritőz valóban biztonságosabb, mint a serpenyő, de meglehetősen olajpocséloló találmány.Olyat válassz, amelyikbe kevés olaj kell, éa a belseje feltétlenül KIVEHETŐ legyen.
Tehát lassan, nem kapkodva, fog az menni.Gondolj bele, hogy amikor Te főzöl, hány ember teszi ugyanezt.
A gáztűzhelyen mindig előre szabaddá teszem azt a helyet, ahova a forró zsírt, - ha végeztem a sütéssel áthúzhatom - vagy az asztalon félre-eső helyre teszem. Először mindkét kezedbe egy-egy kizárólag száraz! konyharuhát vegyél és azzal csak átpakolod. Majd ha hűlt egy kicsit, elintézed a sorsát. Ha tésztát kell leszűrnöd, tégy a mosogatóba egy fazekat, a tetejére rakd a tésztaszűrőt, és a tűzről levett megfőzött tésztát két kézzel (száraz törlőruhával!) fogva símán bele tudod önteni. Biztosan nem forrázod le magad. A vizes ruha + forró lábas mindig gőzt vet, és abban a percben én is elhajítom a lábast!!
Időt tudsz spórolni, ha tudod pl. igazán jó pörköltet min. 2,5-3,0 kg húsból lehet főzni. Ezért én olyankor a fölöst (2 adagban) berakom a fagyiba! Legközelebb csak elő kell venni és köretet hozzá, vagy lehet belőle húsos káposzta, vagy lehet hozzá pirított tarhonya.
Ha hét végén nokedlit kavarok, mindig annyival többet csinálok, hogy hét közben egyszer legyen elég tojásos nokedlinek. (Ekkor a hűtőből kivett nokedlit forrásban levő sós vízbe beleborítom, és abban a percben leszűröm, ahogy ismételten forrni kezd, ezzel átmelegítetted és ezek után már percek alatt kész a tojásos nokedli).
Ha hétvégén sült mellé hagymás törtkrumpli van, abból készítek többet, mert hétközben egyszer lehet belőle krumplistészta.
A nagybevásárlást mindig pénteken intézem el - lehetőleg egy hétre előre -, olyankor a legtöbb helyen rövidebb a munkaidő, így hétközben esetleg csak kenyér, tej stb. kell.
Nem fogsz parázni a főzéstől, ha előre átgondolod a tennivalókat. Legelőször készítsd elő a húsféleségeket, utána a zöldségfélét, hagymát. Gondold végig, melyik kajának kell a legtöbb főzési idő, azt tedd fel először, amíg az fő, elő tudod készíteni a következőt. Főzés közben, amíg arra várok, hogy valami készen legyen, mindig mosogatok, tehát a főzés végén nem fog várni egy halom mosatlan. Hidd el, nem ördöngősség, meg fogod szeretni, csak gondolatban járj mindig egy lépéssel előbb, mint a tűzhelyen a kaja.
Szia!Lánykoromban én is csak enni jártam a konyhába.
Egyszerü ételeket készítettem az elején pl:palacsinta,leves.Késöbb mikor kis önbizalmam lett tovább léptem.A sikerélmény motivált.Ha betartod az alap szabályokat,és nem kapkodsz nem fogod magad leforrázni,megégetni.A konyhai gépek sokszor csak itt porosodnak,pillanatok alatt össze lehet pár zöldséget vágni vágódeszkán is.
Forró olajba,zsírba sosem öntünk vizet,mert a forró zsír spritccel!!!
Valóban vannak sohase használt konyhai gépek, leginkább ajándékok, vagy valami "kihagyhatatlan ajánlatból" valók.
Nálunk a habverő, a botmixer, és a multifunkciós robot mindig elöl van az előkészítő pulton.
Nyilván két zöldséget felkarikázunk kézzel, de pl. macok(tócsni, lepcsánka, ahogy tetszik)készítésénél a gépi reszelő nagy segítség. 1 kiló krumpli, 1 perc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!