Ételmelegítés mikró nélkül?
Mostanában úgy érzem kezd elegem lenni a mikróból, rettenetesen lassú mire az egész adag étel átmelegszik és nem jéghideg a közepe. (Sokszor már inkább megeszem hidegen, nincs türelmem és munkanapokon időm sincs kivárni mire megmelegszik, 10x kivenni és megkevergetni, visszarakni, stb..)
Akik nem használnak mikrót, mit használtok helyette melegítésre? Szívesen használnám a főzőlapot inkább, de az úgy plusz egy mosogatnivaló edény... Van még ezen kívül bármi életszerű alternatíva?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Sütőben is melegítheted letakarva.
De még mindig a mikro a leggyorsabb.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
10
De a lábast miért kellene elmosni?Abban csak a víz melegszik.Abba étel nem kerül.A végén elönti a vizet.És annyi..Természetesen célszerű mélytányért használni.Úgy nem keveri mellé az ételt.Arról,hogy ez a módszer működőképes és nem bonyolult már meggyőződtem.
Vagy te hogyan képzeled el pontosan ezt a műveletet;mitől lenne olyan bonyolult,hogy mindenképpen egy gyakorlott szakács kell a hibátlan végrehajtásához?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
12, Én vendéglátásban dolgozom, és jó tíz éve látom őket. 😆
Általában az szokott lenni, hogy a vízben úszó edény (mélytányér?) átmelegszik, ettől emberünk elejti, belecsobban a vízbe, a benne lévő kaja vizes lesz, és jól összekoszol mindent, lábast, platnit, saját magát is.
Az erre gyártott speciális edénnyel kicsit nehezebb elcseszni, de még azzal sem lehetetlen.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
13
Oké.Úgy látom kicsit félreértettük egymást..Akkor leírom pontosan,hogy mire gondoltam.
Először kell keresni egy olyan edényt,lábast amire passzentosan illeszkedik a tányér.Így nem szökik el a gőz.És bele sem tud esni a vízbe.Vízzel elegendő csak ha mondjuk negyedig van töltve a lábas.
Tehát a vízzel nem is érintkezik közvetlenül a tányér.Hanem a víz felforrása után keletkező forró gőz melegíti föl a tányért.Ami pedig átadja a hőt az ételnek.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Olvasom itt ezeket a nagy eszmecseréket, oda-vissza, hogyan kell vízgőz fölött melegíteni, miért igen, miért nem...
Csak sok bába közt elvész a gyerek. Lemarad a lényeg, ami értelmetlenné teszi az egész vitát.
A kérdezőnek 2 baja van a mikróval:
Lassú, és sok neki a maximum 3 , de reálisabban inkább 2 megkeverés. (A 10 elég nagy túlzás)
Na most a vízgőz fölötti melegítés 2 szempontból egészen biztos, hogy nagyságrendekkel rosszabb, mint a mikrózás:
Sokkal, sokkal lassabb, és kb. folyamatosan keverni kell. Pláne egy szárazabb, darabosabb ételt, ami csak itt-ott ér hozzá a meleg edényhez.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
17.
Jó..
Hát akkor csináljon különféle leveseket.A levest majdhogynem gyorsabban meg lehet melegíteni a tűzhelyen mint a mikróban.Mert rá lehet tekerni a maximumra a lángot.A leves nem ég oda.És kevergetni sem muszáj folyamatosan.
#9
Igen, indukciós főzőlapom van. Már megszoktam hogy gyors, pl. vízforraláshoz sokkal gyorsabb mint a vízforralók. Ebből kiindulva egy adag ebédet is gyorsabban felmelegítene (főleg, hogy lehetne melegítés közben keverni).
#10
Én úgy értelmeztem, hogy a lábosba csak víz kerül, abba pedig egy tányérban a kaja. A vizes lábost nem kéne elmosni, csak kiönteni a tiszta vizet belőle... De akkor lehet, hogy én értettem félre valamit.
#11
Sütő sok idő mire bemelegszik. :) Plusz az munkahelyen nincs.
#17
2-3 keverés után még mindig csak foltokban meleg a kaja mikrózás után.
#18
Igen, levest könnyű tűzhelyen, de szinte soha nem eszek levest. :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Csak akkor lassú a mikrós melegítés ha A) fagyott ételt teszel bele, vagy B) a hűtőből veszed ki és a hideg edényben melegíted. Minden más esetben maximum 5 perc (jellemzően kb 3 egy normál adag esetén).
Tippek: Állítsd nagyobb teljesítményre vagy tedd át az ételt szobahőmérsékletű edénybe.
Tehetsz mellé egy bögre vizet is, a keletkező gőz segít. Illetve én szoktam egy kis vizet spriccelni az ételre is, nem szárad ki és jobban melegszik (mikró ugyanis az ételben lévő vizet melegíti).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!