Hogy tanuljak meg főzni?
Szerintem ezekhez az etelekhez kell egyfajtq habitus is. Ha mar az alapok mennek, akkor ugyes vagy...sok no, ferfi egy rantottat nem tud...:D
Vegyel kimondottan olyan szakacskonyveket, amelyekben ilyen etelek vannak, Youtube-on csomo video...kb. mar mindenrol.
A legjobbak a youtube videók (nem tiktok!), ott látod, hogy készül, meg milyennek kell lennie.
Ha külföldi receptet akarsz, akkor az eredeti országból származó videót keress.
"Mindenképpen autodidakta mód." Ennyire olcsó az élelmiszer? Nem drágállod kidobni a sok ehetetlen, élvezhetetlen kreálmányt (ha esetleg, netalántán, véletlenül) vmi nem sikerül*? Nem lenne egyszerűbb (és olcsóbb) venni egy szakácskönyvet? A Venesz-féle túlhaladott, de középfokig segít a felkészülésben. Persze ha van pénzed, pocsékold bátran.
*igen, magamból indulok ki: amikor először készítettem besamel mártást autodidakta mód, még az edényt is ki kellett dobni :DDD
Valaki mellett kuktálkodnod kell. Aki ismeri ráadásul a felkészültségedet. Neki kell célirányosan mutatni és mondani, hogy mit csinál és miért csinál. Érteni is kell, hogy mit miért kell úgy csinálni, és azt is érdemes tudni, hogy mi lesz, ha nem úgy, vagy nem addig csinálod. Nem egyszerű tudomány a szakácsművészet!
Nyilván lehet ezt youtube videó alapján is, csak úgy lassabb maga a tanulás. Mert ha kérdésed merül fel, és kommentben kérdezel, akkor esetleg napok múltán kapsz választ, nem azonnal.
Ha úgy tanulsz főzni, hogy magadtól és nem áll ott senki melletted, hogy megmondja, ez hogy jó, akkor csak a kísérletezés marad. Vegyél egy receptet. Meg egy főzős füzetet. Próbáld meg a recept alapján. Ha úgy nem jön be, kezdj el kísérletezni. Más főzési/sütési idő, hőfok, ízesítés, egyebek. És jegyezz fel mindent a füzetbe, hogy ha pár hónap múlva újra elkészíted, tudd, hogy haladtál vele, mi vált be és mi nem. Én nagyon sok ételt így kísérleteztem ki magamnak (akkoriban még nem nagyon volt net, hogy videókat nézzek, legalábbis nekünk nem volt elérhető otthon). Ugyanez amúgy a videókkal is. Ahogy ott készítik, nem biztos, hogy állagra, ízre neked az tetszik. Én sokszor a netes videókban mutatott kajákat is átalakítom kicsit, mert nekem úgy jobban bejön.
Eleve azt találd ki, neked milyen ízek a zsánereid. Sósabb? Édesebb? Savanyúbb? Eleve úgy kezd el átvariálni az ételt. Én pl a savanyúságokat is úgy csinálom, hogy kevésbé savanyúra, mint kéne, mert a gyomrom nem nagyon szereti a nagyon savanyú ételeket sajnos, viszont meg vagyok vadulva értük. Így nálam kicsit kevesebb ecet megy bele, édesebb, mint egy átlag savanyúság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!